BURBİS
Geri Dön

MESLEKİ İLGİ NEDİR?

İlgi Nedir ve Nasıl Oluşur?

Günlük yaşamımızda araba kullanmak, tamir etmek, resim yapmak, gezmek gibi bir sürü faaliyette bulunuruz. Bunların bazılarından zevk alırken, bazılarından zevk almayız. Zevk aldığımız veya hoşlandığımız işleri yeniden yapmak isteriz.

İşte, ilgi bir işi yapmaktan hoşlanmak ve yeniden yapmak istemektir.

İlgiye Örnekler Verebilir Misiniz?

Müzik dinlemek, gitar çalmak, doğada yürümek, sayılarla uğraşmak, bitki yetiştirmek, hasta hayvanları iyileştirmek, insanlara yardımcı olmaktan hoşlanmak, yabancı dil öğrenmek, mal alıp satmaktan hoşlanmak gibi…

Bu tarz onlarca ilgi bulunmaktadır. Ortak özellikleri olan ilgiler bir araya gelerek ilgi alanlarını oluştururlar.

İlgiler Ne İşe Yarar?

İlgiler bizim hangi işi yapmaktan hoşlanıp hoşlanmadığımızı belirler. Her işin karşılığı bir meslek vardır. İlgilerimizi ve ilgilerimize karşılık gelen meslekleri bilmek doğru meslek seçiminde bize yol gösterir.

Örneğin, resim yapmaktan hoşlanan biri bu ilgisini kullanabileceği resim öğretmenliği gibi bir mesleği seçerse ilgilerine uygun bir meslek seçmiş olur.

Bir İşe İlgi Duymak İçin O İşte Yetenekli Olmak Gerekir Mi?

Bir işe ilgi duymak için o işi çok iyi yapmak ya da yetenekli olmak zorunda değiliz. Fakat yetenekli olduğumuz işlere ilgi duyduğumuzda bundan daha çok keyif alırız.

Örneğin; bir insanda resim ilgisinin olabilmesi için kişinin mükemmel resimler yapması gerekmez. Önemli olan bundan keyif almasıdır. Fakat bir işten keyif almak o işin karşılığı mesleği seçmek için yeterli değildir.

İlgiler, Zaman İçerisinde Değişip, Dönüşebilir Mi?

İlgiler çocukluktan itibaren gelişmeye başlar. Birey büyüdükçe birçok açıdan çeşitli beceriler kazanır. Bu beceriler kişide birçok işi deneme isteği ve merakı yaratır. Bu denemeler ve merak bireyin her yeni yaşla birlikte yeni ilgiler kazanmasına neden olur.

Örneğin; çocukluk döneminde spora ilgisi olan bir birey gençliğinde sanata ilgi duyabilir.

İlgi Alanı Nedir?

İlgi alanı ortak ve benzer özellikleri olan ilgilerin bir araya gelmesi ile oluşur. Bir örnekle açıklarsak; piyano çalmaktan hoşlanmak, koroda yer almaktan hoşlanmak, klasik müzik dinlemekten hoşlanmak gibi ilgiler müzik ilgi alanını oluşturur. 

Örneğin, bireyin ilgi alanı müzikken, ilgisi piyano çalmak ya da şarkı söylemek olabilir.