Masallar Canlanıyor Projemiz Türkiye 3.sü

Masallar Canlanıyor Projemiz Türkiye 3.sü

17 Kasım 2017 tarihlerinde Ankara'da yapılan Fatih Projesi Eğitim Teknolojileri Zirvesi ödül töreninde, Milli Eğitim Bakan Yardımcı sayın Orhan ERDEM tarafından Masallar Canlanıyor proje koordinatörü Nihat HANPOLAT'a ödülü takdim edilmiştir.

Kategori : Genel

19.11.2017

Bu haber 1729 kez görüntülendi.

Ekleyen : Nihat Hanpolat

Masallar Canlanıyor Projemiz Türkiye 3.sü

Proje Fikrinin Ortaya Çıkması: Millî Eğitim Bakanlığının Fatih Projesi kapsamında hizmete sunduğu eğitim portali Eğitim Bilişim Ağı (EBA)'nda halen yayınlanmakta olan sesli masalların altında, öğretmen ve öğrencilerce yazılan yorumlar incelendiğinde, sadece seslerden oluşan içeriklerin dinleyicileri bir süre sonra sıkmakta olduğu, eğitsel anlamda bir kazanım sağlamak adına seslerin görsellerle desteklenmesine yönelik talepler geldiği görülmektedir. Öğretmenlerle yapılan yüz yüze görüşmelerden ve yayınlanan sesli masalların altındaki yorumlardan da anlaşılacağı üzere masallar animasyona dönüştürüldüğünde öğretmenler, öğrenciler, ebeveynler tarafından beğenilmekte ve ilgiyle izlenmektedir. Bu realiteden hareketle Masallar Canlanıyor projesi şekillenmiştir.

Projenin temel amacı; EBA SES bölümünde, Masal Kutusu başlığında yer alan sesli masalların 3D animasyona dönüştürülmesi ve hazırlanan animasyonların EBA'da yayınlanmasıdır.

Proje Aşamaları: Animasyon hazırlama süreci, uzun soluklu, maliyetli ve meşakkatli bir süreçti. Bizler Bursa'da görevli, gönüllü öğretmenler olarak, eğitim için gerekli maddi kaynak arayışlarına gittik ve Bursa-Gürsu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü adına Bursa Eskişehir Bilecek Kalkınma Ajansı (BEBKA)'nın 2016 yılı Teknik Destek programına başvuru yaparak, animasyon eğitimi için gerekli ödeneği temin ettik.

27 Mart- 4 Nisan 2017 tarihleri arasında eğitim aldık. Aldığımız eğitim neticesinde gönüllü öğretmenler olarak işimizden arta kalan zamanlarda bir yandan ilk masalın animasyona dönüştürülmesi çalışmalarını yürütürken öte yandan animasyon konusundan kendimizi geliştirmeye çalıştık. Bu çabalarımız neticesinde EBA SES bölümünde yer alan "Kurnaz Tilkinin Sonu" adlı sesli masalı animasyona dönüştürdük. Ayrıca animasyonumuza, Türk İşaret Dili tercümesi ekleyerek işitme engelli öğrenci ve velilerin de EBA'da yayınlanması planlanan sesli masaldan yararlanmasını sağladık.

Ancak yaptığımız bu animasyon çalışmasını, bir dizi eksiğimizi tespit etmemiz ve teknik yetersizliklerimiz nedeniyle yayınlamadık.

2017 yılında Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri tarafından ilk kez düzenlenen "Geleceğin Eğitimine Katkı ödülleri" yarışmasına, Masallar Canlanıyor projesi ile katıldık.

 Proje, Eğitimde Teknoloji Kullanımında İyi Örnekler Yarışması" sonucunda Seçici Kurulca ilk 20 proje arasın girerek halkoyuna sunulmuş, yapılan halkoylamasında da öğretmen ve öğrencilerin oylarıyla Üçüncülük ödülü almaya hak kazanmıştır.

17 Kasım 2017 tarihlerinde Ankara'da yapılan Fatih Projesi Eğitim Teknolojileri Zirvesi ödül töreninde, Milli Eğitim Bakan Yardımcı sayın Orhan ERDEM tarafından Masallar Canlanıyor proje koordinatörü Nihat HANPOLAT'a ödülü takdim edilmiştir.

"Animasyonun yeni kuşakların yetiştirilmesinde, kültürel değerlerin genç nesillere aktarılmasında, çocuk ve gençlere bakış açısı kazandırılmasında, sanat kültürünün ve estetik zevklerin zenginleştirilmesinde etkisi yadsınamaz bir gerçektir." Bu gerçeklikten hareketle gönüllü öğretmenler olarak, bizlere imkân sağlanması durumunda masalların animasyona dönüştürülmesi konusunda geleceğin eğitime katkı sunmaya hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.


KAYNAKÇA
1.
Ağaçkakan Masalı (https://goo.gl/29eU9m), Yaramaz Ahtapot Masalı (https://goo.gl/ekU68o), Pıtır'ın Doğum Günü (https://goo.gl/hcT4mx)

2.BEBKA Animasyon Sektörü Raporu 2017,s23