BURSA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

BURSA'DA MESLEKİ EĞİTİMİN GELİŞİMİNE BÜYÜK KATKI

BURSA'DA MESLEKİ EĞİTİMİN GELİŞİMİNE BÜYÜK KATKI

Bursa'daki proje okullarında Mesleki Eğitimin Dönüştürülmesi, Tematikleştirilmesi ve Sivil Toplum Kuruluşlarının bu okullarla eşleştirilmesini sağlamak üzere "Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Proje Tanıtım Toplantısı"  gerçekleştirildi. 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının ana hizmet binasında gerçekleştirilen toplantıya Bursa Valisi Yakup Canbolat, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve Şube Müdürleri, Bursa'nın önde gelen Sivil Toplum kuruluşları temsilcileri ile Özel Program Uygulayan (Proje Okulu) Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Okulları Müdürleri katıldı. 

Toplantıda konuşan Bursa Valisi Yakup Canbolat "Bugün burada yaptığımız toplantı; kamu-özel sektör işbirliğinin güzel bir örneği ve kanıtıdır. Gelişmiş dünyayla rekabet edebilmemiz için mesleki eğitimi şu üç ana sütun üzerine inşa etmemiz gerekiyor. "Eğitim-İstihdam-Üretim" Günümüz dünyasında artık üretmek yetmiyor. Üretimi de geleneksel yöntemlerden kurtarıp modern bir çizgiye taşımak ve katma değeri yüksek ürün çeşitliliğini artırmak gerekiyor. Bunun için de ilimizde ve ülkemizde AR-GE, ÜR-GE ve İnovasyon merkezlerine önem verilmelidir. Bursa'mız bu konuda oldukça iyi bir durumdadır. AR-GE ve Tasarım Merkezlerinin varlığı bakımından ülke genelinde İstanbul'dan sonra 2. sıradayız. Dünya Endüstri 4.0'ı henüz hazmedemeden günümüzde artık toplum 5.0'ı konuşmaktadır. TÜBİTAK verilerine göre ise Türkiye sanayisi hala Endüstri 2.0 ve 3.0 seviyelerinde bulunmaktadır. Yani hala Endüstri 4.0 seviyesi olan bilgi toplumu seviyesine ulaşamamışız. Bu nedenle kamu ve özel sektör iş birliğini daha da artırmalı ve potansiyel güçlerimizi ülkemizin ortak hedefleri etrafında birleştirmeli ve çok çalışmalıyız. Beşeri sermayemiz olan insan kaynağımızı geleceğe uygun olarak yetiştirmeliyiz. Devletimizin 2023 Eğitim Vizyonu ile Mesleki ve teknik eğitimde ortaya konan hedefler, milli ve yerli üretimle kalkınan ve gelişmiş dünyayla rekabet eden "Büyük Türkiye" hayalimizi daha da canlı ve güçlü kılmaktadır" dedi.    

Dülger: "Kazanan sadece milli eğitim değil kazanan Bursa, kazanan Türkiye ekonomisi olacak"

Bursa'da mesleki teknik eğitimde sektör paydaşlarıyla iş birliği içinde güzel işler yapıldığını ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger ise "İlimizde 100 tane mesleki ve teknik ortaöğretim okulu bulunmakta ve bu okullarda 48 alanda 5131 öğretmen ve 55.663 öğrencimiz eğitim görmekte. Sayın Bakanımızın geçtiğimiz şubat ayında Bursa'ya gerçekleştirdikleri ziyaretleri sırasında BTSO ile 11 meslek lisemizi kapsayan işbirliği protokolü imzalandı. BEBKA'nın ise mali destek programında mesleki eğitimin geliştirilmesine yönelik ayırdığı miktar 17 milyon lira. Biz 30 tane melek lisemizde projeler hazırladık. BEBKA'nın ayırdığı destek tutarının 17 milyon 475 bin 705 lirasına talibiz. Okullarımızın projelerinin desteklenmeye değer görülmesi halinde bu destek tutarı ile okullarımızın projeye esas ilgili alanlarının makine parkı ve teknik alt yapısı büyük ölçüde standart hale getireceğiz.  Bu da okul ile sektörün aynı dili konuşmasına vesile olacak, sektörün ihtiyacına uygun becerilerle donatılmış öğrenciler yetişmesine imkân sağlayacak. Bu süreç içinde bize destek olan Valimize, Ticaret Odası Başkanımıza ve BEBKA Genel Sekreterimize çok teşekkür ediyorum. Kazanan sadece milli eğitim değil kazanan Bursa, kazanan Türkiye ekonomisi olacak" dedi.

Mesleki eğitim tüm Türkiye için çok önemli bir konu olduğunu belirten BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, " Bakanlığımız tarafından bu yıl kalkınma ajanslarımızın teması mesleki eğitim ve girişimcilik olarak belirlendi. Bu kapsamda çeşitli aşamalardan geçecek olan projelerimizin kabulü için bir dizi çalışmalar yaptık. Proje yazma eğitimleri verdik, teknik yardım masaları kurduk sonrasında da bağımsız değerlendiriciler tarafından en az 65 puan alanlar arasından genç beyinlerin projelerin arasında seçimleri yapacağız.  Yapılacak her çalışmanın ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi.

Bursa Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı İbrahim Burkay, "Sadece Bursa'mızda değil ülkemizdeki mesleki eğitimin geliştirilmesi amacıyla yaptığımız bu toplantının kentimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Milli Eğitim Bakanlığı ile BTSO arasında geçtiğimiz günlerde bir protokol imzaladık. Bu protokol kapsamında iş dünyası olarak karşımıza çıkan meselelerin başında nitelikli insan kaynağı ihtiyacı çıktı. Mesleki eğitimde hepimizin yakından bildiği bir Almanya modeli var. Mesleki eğitim Almanya'da ticaret odaları, milli eğitim bakanlığı ve oradaki iş bakanlığıyla yönetilir. Biz bu modeli Bursa'da 11 okulda hayata geçiriyoruz. 11 okulun tematik konularını belirleyerek bu tematik konularda uzmanlaşmalarını sağlayacağız. Oradan yetişecek gençlerimizin de bu tematik konularda uzmanlaşacak. Bizim arzumuz meslek liselerinde ne iş olsa yaparım modunun bir kenara bırakılıp belli alanlarda uzmanlaşarak hem Bursa'nın sanayisinin hem de ülkemizin ekonomisinin gelişmesine katkı sağlamak" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, mesleki eğitime yönelik hazırladıkları sunumlarını gerçekleştirdi. Toplantı soru,cevap ve değerlendirme bölümü ile sona erdi.  Yapılan değerlendirmelerin ardından çalışma kapsamında desteklenmesi belirlenen 11 okula 3 okul daha ilave edilerek bu sayı 14'e çıkarıldı.

27-05-201927-05-201927-05-201927-05-201927-05-201927-05-2019

Hocahasan Mah. İlkbahar Cad. No38 Yeni Hükümet Konağı A Blok 16050 Osmangazi/BURSA - 0(224) 445 16 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.