BURSA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

MESLEKİ ve TEKNİK EĞİTİM GENEL MÜDÜRÜ GÜLAY, İNEGÖL’DE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPTI

Bakanlığımız Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, İnegöl Hacı Sevim Yıldız Mesleki Eğitim Külliyesi’ni incelemek ve Mesleki ve Teknik Eğitimle ilgili genel değerlendirmeler yapmak üzere Bursa’ya geldi.
MESLEKİ ve TEKNİK EĞİTİM GENEL MÜDÜRÜ GÜLAY,  İNEGÖL’DE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPTI

Okulla ilgili incelemelerini tamamladıktan sonra yapılan toplantıda konuşan Osman Nuri Gülay, mesleki ve teknik eğitim okullarında okuyan öğrencilerin sektör temsilcilerinin atölyelerini kullanarak işi yerinde öğrenebileceklerini belirterek, "Ortaöğretim kurumlarında yapmış olduğumuz düzenlemeyle her meslek lisesinin bünyesinde atölye gerektirmeyen, sektörün atölyesini kullanan, mesleki eğitim merkezleri açabileceğiz. Öğrenciye 1-2 gün eğitim vereceğiz. Gidecek sanayide işbaşı eğitimiyle son model teknolojiyi orada görecek ve bir miktar maaş alacak. Bu maaşın bir kısmını Bakanlık olarak biz karşılayacağız bir kısmını da işveren karşılayacak." şeklinde konuştu.

Okullardan mezun olan öğrencilerin aldıkları ustalık belgesiyle nitelikli bir usta olarak iş yerinde çalışmaya devam edebileceğine değinen Gülay, şunları kaydetti:

"Yasal düzenlemeyle 4 yıl sonra bu çocuklarımız ustalık belgesini alacak. Bu ustalık belgesiyle birlikte sektörde çalışmak istiyorsa, nitelikli bir usta olarak işine devam edecek. Kendi işini açmak istiyorsa, KOSGEB ile imzaladığımız protokol gereği 50 bin lira karşılıksız hibe para, 100 bin lira da faizsiz krediyle kendi işini de açabilecek. Bunları niye yaptık? Üreten bir Türkiye, üreten bir Türkiye için de nitelikli iş gücü için. Mesleki ve teknik eğitim okullarından sektörler için nitelikli elemanlar yetişecek."

Tematik lisenin tek alanlı sektörün arzuladığı nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi anlamında açılan bir lise olduğunu vurgulayan Gülay: "Bu anlattıklarımın 4-5 yıl sonra meyvelerini Türkiye yemeye başlayacak. Çünkü 2-3 aylık bir uygulama. Türkiye’de 18 tematik lisemiz var. Bunlardan sadece birisi İnegöl İlçesinde diğerleri il merkezlerinde. Mobilya dekorasyon alanında tek tematik lisemiz İnegöl´de. Çünkü mobilya sektörünün kalbi İnegöl´de atıyor. Bu okul burada sektörle birlikte bir ARGE oluşturacak. Bir laboratuvar oluşturacak. Sektörle iç içe ve birlikte çocuklarımızı yetiştirecekler. Bu okulların müdürlerini, öğretmenlerini sınavla alacağız. Öğrencilerini TEOG´dan sonra özel yetenek sınavlarıyla okula yerleştireceğiz ve her yıl 90 öğrenci alacağız. Daha fazla almayacağız. Bu, sektör bağlantılı bir okul olacak."  dedi.

“Türkiye’de 797 alanı kapattık ve revize ettik. Burada da bazı alanlar revize edilecek.” diyen Gülay: “Türkiye’nin kurtuluşu mesleki eğitimde. Ama sektörle iç içe olmalı. Anadolu liselerindeki ve sağlık meslek liselerindeki şube sayısını birer şube azalttık. Bunu niye yaptık? Üreten Türkiye’nin altyapısını oluşturalım diye yaptık. Öğrencilerimiz mesleki eğitime yönelsin diye yaptık.” diye konuştu.

Toplantıda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya: “Bu sene dokuzuncu sınıflarda yüzde 54 kontenjanı mesleki eğitime ayırdık. İlimizde en fazla öğrencisi olan 5 alan elektrik-elektronik, makine, muhasebe, bilişim ve çocuk gelişimi bölümleri. Endüstri 4.0 için bu ilk 5’i değiştirmemiz lazım. En az öğrencisi olan 5 alan ise gemi, hayvan sağlığı, hayvan yetiştiriciliği, plastik teknolojisi ve el sanatları. Plastik teknolojisi ve gemi yapımının en fazla öğrencisi olan ilk 5’e girmesi gerekiyor. Mesleki eğitimi geliştirmekle ilgili çalışmalarımızı artırarak devam ettireceğiz. Özellikle Bakanlığımızın da 81 vilayete göndererek takdir buyurduğu analiz yapmak, sektörü tanımak, çalıştay yapmak ve kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirlemek diye özetleyebileceğimiz “Mesleki Eğitimde Bursa Modeli” ni sizlere takdim etmekten büyük memnuniyet duyuyorum” dedi.

Sarıkaya: “Endüstri 4.0’da mikro elektromekanik sistemler diye bir alan var. Biz şu anda bu alanla ilgili meslek standartlarını çalışıyoruz ve mesleğin müfredatını hazırlıyoruz. Bu çalışmayla mesleki eğitimde çok stratejik bir alan açmayı planlıyoruz. Bu alan saat tamirciliği, nano teknoloji, elektrik ve mekanik gibi birçok bölümü kapsıyor. Saat tamirciliği diye başlıyor ama atölyelerin küçük bir revizyonuyla silah bile üretilebilen bir alana dönüşebiliyor. Son olarak Sayın Bakanımız İsmet Yılmaz’a ve Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay’a mesleki eğitim külliyesine verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

İnegöl’de görevli yönetici ve öğretmenler, mesleki eğitimle ilgili problemler ve çözüm önerilerini Osman Nuri Gülay’a sundular. Bu önerilerle ilgili Bakanlık’ta bir rapor oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a sunulacak. 

21-06-201721-06-201721-06-201721-06-201721-06-201721-06-201721-06-201721-06-2017

Hocahasan Mah. İlkbahar Cad. No38 Yeni Hükümet Konağı A Blok 16050 Osmangazi/BURSA - 0(224) 445 16 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.