BURSA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

MİLLÎ EĞİTİM BAKAN YARDIMCISI MAHMUT ÖZER: MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM KURUMLARI, SALGINLA MÜCADELEDE ÜRETİM ÜSSÜ OLDU

MİLLÎ EĞİTİM BAKAN YARDIMCISI MAHMUT ÖZER: MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM KURUMLARI, SALGINLA MÜCADELEDE ÜRETİM ÜSSÜ OLDU

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, Bursa'daki okullarda incelemelerde bulundu. Bursa'daki çalışmaları yerinde inceleyen Mahmut Özer, mesleki ve teknik eğitim kurumlarının salgınla mücadelede üretim üssü olduğunu söyledi. Özer; yapılan güzel çalışmalardan dolayı Başta Bursa İl Millî Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger olmak üzere, tüm idareci, öğretmen ve öğrencilere teşekkür etti.  

Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, Bursa'da İl Millî Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger ile birlikte; Tophane MTAL, Hamidiye MTAL, Ali Osman Sönmez MTAL, Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği MTAL, BTSO Hayri Terzioğlu MTAL, BTSO Kamil Tolon Bilim ve Sanat Merkezi, BTSO Baha Cemal Zağra Özel Eğitim Uygulama Okulu, BTSO Celal Sönmez Spor Lisesi, Bursa Erkek Lisesi ve Tofaş Fen Lisesi'ni ziyaret etti, sektör temsilcileriyle bir araya geldi.

Ali Osman Sönmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi elektrik-elektronik teknolojisi alanı atölyelerinin açılışı

Ali Osman Sönmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde "Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi" (SEUP) kapsamında Millî Eğitim Bakanlığı ile Alman Kalkınma Bankası (KfW) ortaklığıyla yenilenen elektrik-elektronik teknolojisi alanı atölyelerinin açılışını yapıldı.

Açılışta konuşan Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer; mesleki ve teknik eğitim kurumlarının, üretim ve uyum potansiyellerinden yararlanarak toplumun salgın günlerindeki taleplerini karşılamada çok büyük katkılar sağladığını vurguladı.

Mesleki eğitim kurumlarının, salgın başlar başlamaz önemli bir refleks gösterdiğini belirten Özer, şu değerlendirmelerde bulundu: "Eğitim kurumlarımız, toplumun ihtiyaçlarının eğitim kurumlarında gerçekleştirilen üretimlerle karşılanması yönünde büyük katkı sağlamışlardır. Hızla harekete geçen mesleki ve teknik eğitim kurumlarımız; temizlik malzemesi, maske, dezenfektan, yüz koruyucu siperlik, tek kullanımlık önlük, maske makinesi ve solunum cihazı gibi bu süreçte talep edilen ürünlerin üretimine odaklandı. Salgın sürecinde meslek liselerinde yapılan üretim, okullara olan ilgiyi de artırdı. Mesleki eğitim, artan cazibesi ve öğrenci kalitesiyle de birçok alanda toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir yapıya kavuşturuldu. Mesleki ve teknik eğitim kurumları salgınla mücadelede üretim üssü oldu. Okulda üretimin sanayi ile buluşması açısından Bursa da bizlerin çok önemsediği illerimizin başında gelmekte. Sanayi kenti olan şehrimizin mesleki eğitim ile güçlü birlikteliği, ülkemiz için de kritik öneme sahip. Burada yapılan çalışmaları memnuniyetle gözlemliyorum. Bursa'yı bu noktadan daha da ileriye taşımak için tüm kurumlarımızla seferber olacağız. Mesleki eğitim, gücünü bu işlevsellikten alacaktır. Döner sermaye kapsamındaki üretim kapasitesi, iki yıldır artırılmaya devam ediyor. Son iki yılda öğrencilerin üretimden aldıkları pay yüzde 115, öğretmenlerin üretimden aldıkları pay yüzde 139 arttı."

SEUP'un, Türkiye'de misafir edilen öğrencilerin uyumu için de önemli olduğuna değinen Özer, projenin aynı zamanda okul ve sektörün eş güdümlü çalışmasına alan açacağını sözlerine ekledi.

Mahmut Özer Bursa'da TOGG için teknik eleman yetiştirecek olan Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ziyaret etti.

Okul yöneticilerinden bilgi alan Özer, OİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Sabuncu ve Genel Sekreter Mümin Karacakayalılar ile görüştü.

Özer, ziyarette yaptığı konuşmada sektörün mesleki eğitime verdiği desteğin önemli olduğuna dikkati çekerek bundan dolayı OİB ailesine teşekkür etti.

Mesleki ve teknik eğitimin, ülkelerin ekonomik kalkınmasındaki önemi dolayısıyla küresel ölçekte bir eğitim alanı olduğuna değinen Özer, ülkelerin mesleki ve teknik eğitimlerini, ekonomilerinin mevcut durumuna ve yönelimlerine göre yeniden organize ettiğini, gözden geçirdiğini ve dönüştürdüğünü belirtti.

Her ülkenin mesleki ve teknik eğitiminin kendi coğrafyasının gerçeklerini yansıttığını vurgulayan Özer, şu ifadeleri kullandı: "Türkiye, güçlendirilmiş mesleki eğitimle neler başarabileceğini biliyor ve buna göre hareket ediyor. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan 2023 Eğitim Vizyonu, ülke gerçeklerine uygun olarak mesleki ve teknik eğitime de yeni bir yol haritası sunuyor. Yeni yol haritası, sektöre duyarlı ve kendisini ülke önceliklerine göre sürekli güncelleyen dinamik bir mesleki eğitim yapısını öngörüyor. Bizim katma değeri yüksek ürünleri elde edecek hâle gelmemiz lazım. İhracatın lokomotifi olan otomotiv sektöründe istihdam garantili eğitim veren proje okullar arasına dâhil edilen Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, tüm öğrencilerini bu yıl ilk defa merkezî sınavla aldı. Okul bünyesinde açılan ve ülke genelinde bir ilk olan elektrikli araçlar dalında "Türkiye'nin Otomobili"nin üretiminde ihtiyaç duyulacak teknik elemanlar yetişecek. Aynı zamanda Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü AR-GE Merkezleri bünyesinde de yer alan okulumuzda, bilişimden metale tüm alanlarda yenilikçi fikirler doğrultusunda ürün geliştirme çalışmalarının başladığını görüyoruz. Bu heyecan, bizleri daha da heyecanlandırıyor. Katkı sunan tüm paydaşlarımıza, emek veren tüm yönetici ve öğretmenlerimize şükranlarımı sunuyorum. Türkiye'de nitelikli iş gücünü artırarak ekonomiyi ve sosyal kalkınmayı desteklemek istiyoruz. İnanıyorum ki mesleki eğitim Bursa ile ayaklanacak."

Tarihi Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi MEB-TOBB iş birliği ile geleceğe hazırlanıyor

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer; tarımsal alanda çalışmalar yapılmak üzere "Hamidiye Ziraat Mektebi" adıyla 1891 yılında, dönemin padişahı II. Abdülhamid tarafından açılan Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni ziyaret etti.

Bakan Yardımcısı Mahmur Özer, Bursa İl Millî Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger'in de yer aldığı ziyarette; TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı ve Borsa temsilcileri ile bir araya geldi.

Okul alanları hakkında bilgi alan ve yürütülmekte olan restorasyon/tadilat çalışmalarını yerinde inceleyen Mahmut Özer; "Tarım, Gıda ve Hayvancılık alanlarının önemi; global düzeyde her geçen gün daha da anlaşılmakta... Bu önemi anlayarak atacağımız her adım, ülkemizin yerli üretiminin geliştirilmesi yönünde güçlü katkılar sunacak. Bu alanda yapılacak eğitim-öğretim faaliyetlerinin, faydalanılacak ortamların da günün ve geleceğin ihtiyaçlarına göre tasarlanması, teknoloji ile bütünleştirilmiş bir yapıya kavuşturulması şart görünmekte... Aynı zamanda MEB-TOBB-TOBB ETÜ Protokolü kapsamında 'proje okulu' statüsünde olan okulumuzun,  Sayın Özer Matlı başkanlığında Bursa Ticaret Borsası tarafından desteklenmesi; gücümüzü artıyor.  Ata mirası okulumuzun ayağa kaldırılması için herkesin seferber olduğunu görüyorum; bu heyecanı görmek mutluluk veriyor." dedi.

Okulun, tarım ve hayvancılık alanlarında Türkiye için "model" bir kurum hâline dönüştürülmesi için gereken desteği sağlayacaklarını belirten TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı ve borsa temsilcileri, bu vizyon ile hayata geçirilmesi düşünülen projenin sunumunu yaptılar.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret Borsası Başkan Özer Matlı "Biz Bursa tarımının bugünlere gelmesinde büyük katkısı olan Hamidiye Tarım Lisemizin ihtiyaçlarına ve sektörün beklentilerine yönelik kısa vadeli çözümler değil kalıcı, uzun vadeli ve sürdürülebilir çözümler üretebilmek için bugün buradayız. Geleceğimizin teminatı gençlerimizin eğitimine destek vermekten son derece memnuniyet duyuyoruz. En büyük temennimiz bu okuldan mezun olan öğrencilerimizin; toprağına, şehrine, emeğine ve en önemlisi geleceğine sahip çıkarak, şehri ve ülkesi için hiç yılmadan üreten, çalışan, başarılı iş insanları olmasıdır" dedi.

"Okulun geleceği" için ortaya çıkan güçlü sinerjiyi hissettiğini ve bundan duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, "Buranın 'model' niteliğine kavuşması ve Tarım alanının ARGE Merkezi olacak şekilde yapılandırılması için gereken tüm desteği sağlayacağız." dedi.

Bursa'da mesleki eğitimler ilgili olarak her alana yansıyan yüksek verimliliğin, böyle güçlü iş birlikleriyle daha da artacağını dile getiren Özer; "Bizim tüm sektörlerde istihdam garantili çalışmalara yönelmemiz, sektörlerin ve okullarımızın ortak paydada buluşmalarının ve sürdürülebilir iş birliklerinin önünü açacaktır. Türkiye´de nitelikli iş gücünü artırarak ekonomiyi ve sosyal kalkınmayı desteklemek istiyoruz. İnanıyorum ki tarım eğitimi de burada hayata geçirilecek 'model çalışma' ile Bursa'dan ayaklanacak." dedi.

Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde mikromekanik alanında istihdam garantili mesleki eğitim verilecek

Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ziyaret eden Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, Bursa'da okul ile sektör arasında kurulan işbirliklerinin ülkeye örnek teşkil ettiğini söyledi.

Mikromekanik dalı; ülkemizde ilk kez, Millî Eğitim Bakanlığı ile Tüm Saatçi ve İşadamları Derneği (TÜSAD) arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında, "mesleki eğitiminin 150 yıllık çınarı" Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde açılmıştı.

Ziyarette Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer ve Bursa İl Millî Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger Tüm Saatçi ve İşadamları Derneği (TÜSAD) Başkanı Hayrettin Akpınar ve vakıf yetkilisi iş insanları ile bir araya geldi.

Tarihi okula gerçekleştirdiği ziyarette TUSAD Başkanı Hayrettin Akpınar ve vakıf yetkilisi iş insanlarıyla bir araya gelen Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, yapımı tamamlanmak üzere olan Mikromekanik Dalı Atölyelerinde incelemelerde bulundu.

Mikromekanik Dalının Türkiye'de bir ilk olduğunu ifade eden Mahmut Özer, "Okul ile sektör arasında kurulan iş birliklerini çok önemsiyoruz. Bu konuda Bursa'da da örnek iş birlikleri görüyoruz. Sektörün ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda, otomotiv, endüstri, biyoteknoloji, uzay, havacılık ve saatçilik sektörü gibi birçok alanda kullanılan ve ileri teknolojinin temelini oluşturan mikromekanik alanında, istihdam garantili mesleki eğitim verilecek. Mikromekanik mesleğini seçen öğrenciler beceri eğitimlerini TÜSAD üyesi işletmelerde yapacak. Öğrenciler öğrenimleri süresince dernek tarafından burs, sosyal ve kültürel katkılarla desteklenecek ve mezuniyetlerinden sonra da bu işletmelerde istihdam edilecek. Biz de tüm bu süreçler içinde, öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve okulumuz için tüm imkânlarımızı seferber edeceğiz. Bu dalda öğrenim görecek öğrencilerimiz; ülkemizin gelecek vizyonunun temelini teşkil eden yerli ve milli sanayi için anahtar konumda olacaklar." dedi.

Okulun ihtiyaçları hakkında bilgi alan ve bu ihtiyaçların giderileceği konusunda okula her türlü desteği vermeye hazır olduğunu ifade eden Mahmut Özer, başta TUSAD Başkanı Hayrettin Akpınar olmak üzere okula destek olan ve çeşitli iş birlikleri kuran sektör temsilcilerine teşekkür ederek kendisinin kaleme almış olduğu "Mesleki Eğitimde Paradigma Değişimi: Türkiye'nin Mesleki Eğitim ile İmtihanı" adlı kitabını hediye etti.

Ülkemizde uzun yıllardır bu alanda eğitim verilmesi için büyük bir beklenti oluştuğunu dile getiren TUSAD Başkanı Hayrettin Akpınar "Millî Eğitim Bakanlığımız tarafından bu beklentinin karşılık bulması sektörümüzde heyecanla karşılandı. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz." dedi.

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer; Ermetal Teknolojik Eğitimler Vakfı'nı (ERTEV) ziyaret ederek, burada mesleki gelişim eğitimlerine katılan meslek öğretmenleri ile görüştü.

Atölyeleri inceleyip Vakıf faaliyetleri ve il Milli Eğitim iş birlikleri hakkında bilgi alan Mahmut Özer; 2023 Eğitim Vizyonu açıklandıktan sonra mesleki ve teknik eğitimde sektörel iş birliklerine yenilerini eklediklerini belirterek protokoller kapsamında öğretmenleri iş başında eğitime aldıklarını ifade etti ve "Bu faaliyetlerle meslek alanlarında görev yapan öğretmenler; ulusal düzeydeki iş başı eğitimlerinin yanı sıra yurt dışı eğitim programlarına da katılmaya başladılar." dedi.

Mahmut Özer, mesleki ve teknik eğitimde son dönemde atılan adımların ve iyileştirmelerin en önemli ayağını, alan öğretmenlerinin iş başı ve mesleki gelişim eğitimlerinin oluşturduğunu, geride kalan 2 yıllık süre içinde çok sayıda eğitimin bir paket hâlinde uygulamaya konulduğunu ifade etti. Özer, "2018'de 2 bin 500, 2019'da ise 18 bin öğretmene iş başı ve mesleki gelişim eğitimi verildi. Buna göre son iki yılda 64 bin 582 mesleki alan ve atölye öğretmeni iş başı ve mesleki gelişim eğitimi almış oldu. 2020'de bir önceki yıla göre eğitim alan öğretmen sayısında yüzde 250'lik artış sağlandı. Tüm eğitim programlarımızı, sizlerin talepleri, dünyanın gelecek perspektifine göre birlikte şekillendiriyoruz. Özellikle sektörlerle kurduğumuz güçlü iş birlikleri nedeniyle bu konuda çok önemli mesafe aldık. Görüyorum ki; öğretmenlerimiz ve sektör paydaşlarımız, Bursa'da da mevcut koşullara rağmen bu programlardan istifade etmek için büyük bir özveri gösteriyorlar.  Katkı sunan, emek veren herkese teşekkür ediyorum." dedi.

ERTEV Başkanı Fahrettin Gülener de "Bu iş birlikleri ile öğretmenlerimize kendilerini geliştirebilme fırsatı sunmayı amaçladık. Bizler burada Müspet ilimin gereği olan anlaşılabilir, gözle görülebilen ve elle tutulabilen müşahhas işler yapıyoruz. Özellikle bu gurubumuz daha kompakt bir eğitim aldı. Eğitim konusunda her zaman her türlü desteğe hazırız. Yeter ki böyle istekli öğretmenler olsun. Bu eğitimlere gönüllü olarak iştirak eden öğretmenlerimize ve projeye destek olanlara teşekkür ederim." dedi.

Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, vakıf bünyesinde ve vakıf hizmetinde kullanılması planlanan "Kuluçka Merkezi"ni gezerek merkezin faaliyetleri ve geleceğe ilişkin projeleri hakkında Fahrettin Gülener'den bilgi aldı.

Fikri mülkiyet konusu eğitim ile ekonominin birbirini desteklediği önemli ara yüzlerden birisidir.

Fikri mülkiyet konusunun eğitim ile ekonominin birbirini desteklediği önemli ara yüzlerden biri olduğunu vurgulayan Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, Millî Eğitim Bakanlığınca fikri mülkiyet alanında 2019-2020 eğitim öğretim yılı için konulan '100 tescil' hedefinin aşıldığını söyledi.  Geçtiğimiz eğitim öğretim yılında 12 patent, 8 faydalı model, 109 tasarım ve 59 marka olmak üzere toplam 188 tescil alındığını belirten Mahmut Özer, 2020-2021 yılı için hedefin '250 tescil' olduğunu ifade etti.

Mesleki eğitimde kurdukları AR-GE merkezlerinin sürece çok önemli katkı sağlayacağının altını çizen Mahmut Özer, 19 ilde kurulan toplam 36 AR-GE merkezini 3 tanesinin Bursa'da olduğunu ve tüm AR-GE merkezlerine, fikri mülkiyet konusunda hazırlayacakları projeler için 10 milyon liralık başlangıç desteği sağlandığını söyledi.

Salgınla mücadele sürecinde; olağanüstü bir performans gösteren mesleki eğitimin yanı sıra BİLSEM'lerin de önemli katkı sağladığını belirten Mahmut Özer; "BİLSEM'lerdeki öğrencilerimiz hem ulusal hem de uluslararası etkinliklerde ülkemizi temsil ediyor. BİLSEM'ler 2020 yılında patent, faydalı model, tasarım ve marka üretimine odaklandılar ve önemli mesafe aldılar. Özel yetenekli öğrencilerin yeteneklerini geliştirmeleri için Bakanlığımız tarafından tüm BİLSEM'ler kütüphaneler ve tasarım ve beceri atölyeleri ile güçlendiriliyor. Bursa'da da Bilim Sanat Merkezlerimizde yapılan çalışmalar memnuniyet verici." dedi.

Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi ile BİLSEM'ler ile Mesleki Eğitim iş birliğinin artırılmasını hedeflediklerini de ifade eden Mahmut Özer "Tüm okulları birbirine 'yaklaştırmak' amacıyla hayata geçirdiğimiz Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi kapsamında okullarımızın yürütecekleri iş birlikleri, öğrencilerimizin ve aynı zamanda kurumlarımızın da ufuklarını açacak, vizyonlarını geliştirecektir." dedi.

BTSO Celal Sönmez Spor Lisesi ziyaretinde okulun öğrencisi olan Bursasporlu genç oyuncularla bir araya gelen Mahmut Özer, kendisine Bursaspor forması hediye eden sporcu öğrencilere teşekkür etti.

Fikri mülkiyet konusunda tescil sürecine fen liselerinin de katılacağını ifade eden Mahmut Özer; "Türkiye genelinde 325 tane fen lisemiz var. Her okulumuz en az 1 tane tescil alacak. Bizim inovasyonla ileri teknoloji, nanoteknoloji ve savunma sanayi ile ilgili katma değeri yüksek teknolojik ürünleri elde edecek hale gelmemiz lazım. Bunun sadece yükseköğretim planlamasıyla olması yeterli değil. Temel eğitimde, ortaöğretimde bu kültürü yerleştirmemiz gerekiyor. Çocuklarımızın farklı türdeki el becerilerini geliştirerek bunun filizlerini yükseköğretimde görmemiz lazım. Ülkemizin ihtiyacı olan bu. Bununla ilgili gerekli inovasyonları yapıyoruz." dedi.

Özer'den Dülger'e teşekkür mesajı

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer Bursa'daki çalışmalarını BTSO Hayri Terzioğlu MTAL, BTSO Kamil Tolon Bilim ve Sanat Merkezi, BTSO Baha Cemal Zağra Özel Eğitim Uygulama Okulu, BTSO Celal Sönmez Spor Lisesi, Bursa Erkek Lisesi ve Tofaş Fen Lisesini ziyareti ile tamamladı. Bakan Yardımcısı Özer, Bursa'daki çalışmalar için başta İl Millî Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger olmak üzere emeği geçen idareci, öğretmen ve öğrencilere teşekkür etti.

04-02-202104-02-202104-02-202104-02-202104-02-202104-02-202104-02-202104-02-202104-02-202104-02-202104-02-2021

Hocahasan Mah. İlkbahar Cad. No38 Yeni Hükümet Konağı A Blok 16050 Osmangazi/BURSA - 0(224) 445 16 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.