BURBİS
Geri Dön
1. Nedir? 

 

  • Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi program içeriği bakımından örgün eğitimdeki Anadolu İmam Hatip Liselerinin program içerikleriyle aynı olmasına karşın, yapısı ve işleyişi bakımından diğer örgün eğitim kurumlarından farklı, kendine özgü bir modeldir. Bu okullar yaygın eğitimdir yani dışarıdan okursunuz.
  • Yönetmelik gereği ders geçme ve kredi sistemine göre mezun veren Açık Öğretim İmam Hatip Lisesinde uzaktan öğretimin temel süreçlerinden de yararlanılmaktadır.

 

2. Nasıl Başvurulur? 

 

  • Açık Öğretim İmam Lisesine bulunduğunuz il/ilçede yüz yüze eğitim vermekle yetkilendirilmiş Anadolu İmam Hatip Liselerine, kayıt dönemlerinde giderek, kayıt/kayıt yenileme işlemini yaptırabilirsiniz.

 

3. İşleyişi 

 

  • Açık Öğretim İmam Hatip Lisesinde okutulan dersler Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca örgün öğretime uygun olarak belirlenmektedir. Okulda okutulan dersler iki kısma ayrılmaktadır: 
  • 1. Uzaktan Eğitim ile Alınan Dersler: a. Ortak Dersler b. Alan (Meslek) Dersleri c. Seçmeli Dersler 
  • 2. Yüz Yüze Eğitim ile Alınan Alan (Meslek) Dersleri: a. Ortak Alan (Meslek) Dersleri b. Seçmeli Alan (Meslek) Dersleri 
  • “Uzaktan Eğitim” ile okutulan dersler; Millî Eğitim Bakanlığı EBA (Eğitim Bilişim Ağı) üzerinden internet ortamında; ders anlatım videoları, PDF ders kitapları ve ders materyalleri ile diğer dijital materyallerle desteklenmektedir.
  • Ayrıca uzaktan eğitim derslerinin ders kitapları öğrencilerin adreslerine en yakın Halk Eğitimi Merkezlerine gönderilmekte ve e-kitap olarak internet üzerinden de yayımlanmaktadır. 
  • “Uzaktan Eğitim” ile alınan derslerin sınavları; Bakanlığımız Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yapılmakta ve sonuçları “Açık Öğretim Liseleri Bilgi Yönetim Sistemi”ne aktarılmaktadır. 
  • Yüz yüze eğitimle verilen Alan (Meslek) derslerinin eğitimi; örgün Anadolu İmam Hatip Liselerinde, hafta sonlarında veya hafta içinde okulların ders bitiminde yüz yüze eğitim şeklinde yapılmaktadır. 
  • Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi yüz yüze eğitim programında, örgün eğitimdeki derslerin programları uygulanmakta ve örgün Anadolu İmam Hatip Liselerindeki materyaller ile ders kitapları kullanılmaktadır. 
  • Yüz yüze eğitimler, örgün Anadolu İmam Hatip Liselerinin uyguladığı mevzuata (yönetmelik, yönerge ve genelge vb.) uygun olarak yapılmaktadır. Bu alan derslerinin sınavları yüz yüze eğitimleri veren örgün okullar tarafından yapılmakta ve derslerin dönem sonu puanları “Açık Öğretim Liseleri Bilgi Yönetim Sistemi”ne işlenmektedir.
  • Yüz yüze eğitim alan derslerinin ders kitapları, öğrencilerin yüz yüze eğitim aldıkları okullar tarafından örgün eğitim öğrencilerinin ders kitap ve materyalleri ile birlikte temin edilerek kendilerine verilmektedir. 
  • Ayrıca bu kitap ve materyaller; e-kitap olarak internet üzerinden de yayımlanmaktadır. 
  • Açık Öğretim İmam Hatip Lisesinde yüz yüze eğitim takvimi örgün eğitim takvimi ile eşgüdüm halinde uygulanır. 
  • Öğrencilerin yüz yüze eğitime devam etmeleri zorunludur. Ancak Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından verilen Hafızlık Belgesine sahip olan öğrenciler sadece Kuran-ı Kerim derslerinde devamdan muaf olup dönem içi sınavlara veya ek sınavlara katılmak zorundadır. 
  • Açık Öğretim İmam Hatip Lisesinde “Yüz Yüze Eğitim” için bir “Eğitim Öğretim Yılı”: 
  • İki (2) “Yüz Yüze Normal Eğitim Öğretim Dönemi”nden veya mevzuatına ve şartlarına uygun olarak yapılmak şartıyla yoğunlaştırılmış eğitim olarak iki (2) normal eğitim öğretim döneminde yapılan “Dört (4) Yüz Yüze Yoğunlaştırılmış Eğitim Öğretim Dönemi”nden oluşur. 
  • Yüz yüze eğitim; bir eğitim öğretim yılında, örgün eğitimde olduğu gibi ve örgün eğitimle aynı tarihlerde olmak üzere iki dönemde yapılmaktadır. 
  • Her eğitim öğretim yılı birinci dönem ilk kayıt ve kayıt yenileme işlemleri tarihinin son günü itibarıyla 18 yaşından gün almış öğrenciler en az 5 dönem uzaktan eğitim, en 3 az 8 dönem yüz yüze eğitim almak zorundadır. 18 yaşından gün almamış öğrenciler ise; uzaktan ve yüz yüze eğitim olarak en az 8 dönem eğitim almak zorundadır. 
  • Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine ilk kayıt ve kayıt yenileme işlemleri çalışma takviminde belirtilen tarihlerde internet üzerinden ve yüz yüze eğitim kurumları ile irtibat halinde yapılır. 
  • Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi öğrencileri, sistemde aktif olabilmek için her dönemde kayıt yenileme işlemi yaptırmak zorundadır. 
  • Tüm öğrencilerin kayıt yenileme işlemlerini; her yüz yüze eğitim öğretim döneminde (yılda 2 kez) çalışma takviminde belirtilen tarihlerde, aracı bankalar, aracı bankaların bankamatikleri veya internet/mobil bankacılığı hizmetleri aracılığı ile kayıt ücretini yatırarak (*) internet üzerinden ve yüz yüze eğitim kurumları ile irtibat halinde gerçekleştirmeleri gerekmektedir. 
  • Ancak yüz yüze eğitimini tamamlamış öğrencilerin kayıt yenileme işlemi için yüz yüze eğitim kurumuna gitmesine gerek yoktur. 
  • Bir öğrencinin Açık Öğretim İmam Hatip Lisesinden mezun olabilmesi için; 

1) Dönem Şartını yerine getirmiş olması: 

  • Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi Dönemlere Göre Haftalık Ders Çizelgesi’ndeki “Uzaktan Eğitim” derslerinin tamamının alınması için; 4 Öğrenci, ilk kayıt veya kayıt yenileme işlemi yaptırdığı eğitim öğretim yılının birinci dönemi ilk kayıt/kayıt yenileme işlemlerinin son günü itibarıyla 18 yaşından gün almamış (18 yaş hesabı her eğitim öğretim yılının başı, ilk dönem kayıt yenileme veya ilk kayıt tarihi işlemlerinin yapıldığı son gün itibarıyla yapılır) ise toplam en az 8 normal dönemini, 18 yaşından gün almış ise toplam en az 5 normal dönemini tamamlamış olması,
  • Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi Dönemlere Göre Haftalık Ders Çizelgesi’ndeki “Yüz Yüze Eğitim” alan derslerinin tamamının alınması için; Toplamda en az 8 normal dönem yüz yüze eğitim almış olması, 
  • Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi Yurt Dışı Programı öğrencileri ile özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ve ilk kayıt veya kayıt yenileme işlemi yaptırdığı eğitim öğretim yılının 1 inci dönemi ilk kayıt/kayıt yenileme işlemlerinin son günü itibarıyla 18 yaşından gün almış (18 yaş hesabı her eğitim öğretim yılının başı, ilk dönem kayıt yenileme veya ilk kayıt tarihi işlemlerinin yapıldığı son gün itibarıyla yapılır) öğrenciler için; aynı durumdaki 8 öğrenciden bir grup oluşturulması ve mevzuatına göre yoğunlaştırılmış program uygulanması şartıyla en az 8 yoğunlaştırılmış eğitim öğretim dönemi veya yüz yüze eğitimlerinin bir kısmını normal eğitim dönemi olarak bir kısmını da yoğunlaştırılmış eğitim dönemi olarak almış iseler; normal eğitim ve yoğunlaştırılmış eğitim dönemlerinin toplamı olarak 8 dönem yüz yüze eğitim almış olması,

2) Mezuniyet için gerekli krediyi tamamlamış olması, 

3) Uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitim ortak ve zorunlu derslerini almış, bu derslerde başarılı veya muaf olmuş; mutlaka başarılı olma şartı bulunan dersleri de başarmış olması gerekir. Açık Öğretim İmam Hatip Lisesinden mezun olan öğrencilerin diplomaları kayıtlı olduğu yüz yüze eğitim kurumu tarafından hazırlanarak basılmaktadır. Mezun öğrenciler diplomalarını kayıtlı oldukları yüz yüze eğitim kurumlarından bizzat kendileri veya noterden vekâlet verdikleri kişiler aracılığıyla alabilmektedirler. Ayrıca isteyen mezun öğrenciler e-devlet üzerinden mezuniyet belgelerini alabilmektedir.