1. Mahalli (Yerel) yerleştirme nedir?
- Sevgili gençler yerel yerleştirmede bir sınava girmezsiniz.
-
Yerel yerleştirmede bir liseye;
- ikamet adresiniz,
- okul başarı puanını üstünlüğünüz,
- ve özürsüz devamsızlık gün sayısı azlığınıza göre tercih yaparak yerleşirsiniz
- Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla; 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılır.
2. Herhangi bir başvuru gerekiyor mu?
- Yerel yerleştirme için herhangi bir başvuru olmuyor tüm öğrenciler için sene sonunda otomatik olarak e-okul üzerinden yerel yerleştirme tercih ekranı açılır.
- LGS’ye girmiş olsan dahi LGS tercihlerini yapmadan önce tüm ortaokul öğrencileri önce yerel yerleştirme yapmak zorundadır.
- LGS ile bir okula yerleşirsen yerel yerleştirmedeki tercihlerin dikkate alınmaz.
- Fakat LGS ile bir yere yerleşemez isen yerel yerleştirmede tercih ettiğin okullara yerleşirsin. Yani asla açıkta kalmazsın.
3. Yerel yerleştirme ile hangi okullara yerleşilir?
- Yerel yerleştirmede üç okul türüne yerleşebilirsiniz.
-
Bunlar;
- Anadolu Lisesi,
- Anadolu İmam Hatip Lisesi ve
- Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleridir.
4. Yerel yerleştirme nasıl yapılıyor?
-
Yerel yerleştirmede İl/ilçe millî eğitim müdürlükleri adrese dayalı olarak;
- Anadolu Liseleri, Anadolu İmam Hatip Liseleri ve Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerini
- Türü, kontenjanı ve konumunu baz alarak her bir okul türünden okulların olacağı şekilde
- ortaöğretim kayıt alanları oluşturur.
- Adrese dayalı olarak ikametgah adresine göre sende il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin belirlediği bir kayıt alanına dahil olursun.
- Hangi kayıt alanında olduğunu tercih ve yerleştirme döneminde e-okul üzerinden görebileceksin.
- Tercih ve yerleştirme döneminde yerel yerleştirme tercih ekranını açtığında okulları yeşil, mavi ve kırmızı renk ile kodlanmış olarak göreceksin.
- Yeşil renk, senin adresine göre dahil olduğun «Kayıt Alanında» yer alan okulları gösterir.
- Yeşil Renk kodlu okullar senin dahil olduğun kayıt alanında yer alan okulları belirttiği için bu okulları tercih etmen durumunda öncelikli sen yerleşirsin.
- Her öğrenci İl ve İlçe milli eğitim müdürlüklerinin belirlediği bir kayıt alanında yer alır. Adresine göre bulunduğu kayıt alanı öğrencinin öncelikli seçmesi gereken okulları niteler.
- Mavi renk, “Komşu Kayıt Alanında” yani adresine göre sana yakın olan başka kayıt alanlarında yer alan okulları gösterir.
- Mavi Renk kodlu okullar senin ikametgah adresine yakın komşu kayıt alanında olan okulları gösterir. Tercih döneminde bu okulları tercih edebilirsin ama öncelik o kayıt alanında olan öğrencilerin olduğu için ancak yeterli kontenjan kalırsa yerleşebilirsin.
- Kırmızı renk, “Diğer Alan” ise ikametgah adresine göre sana uzak okullar ile bulunduğun ilin dışındaki okulları gösterir.
- Yani sen ikametgah adresine göre kayıt alanı ve komşu kayıt alanı içinde olmayan uzak olan bir okul seçeceksen bu okulları kırmızı renkte göreceksin. Fakat yine öncelik olarak o kayıt alanında olan öğrencilerindir ancak yeterli kontenjan kalırsa yerleşebilirsin. Yine sen eğer başka şehirden bir okula yerleşmek istersen bu okulları kırmızı renkte göreceksin.