BURBİS
Geri Dön
1. Mesleki ve Teknik Eğitim Nedir?
  1. Meslekî ve teknik eğitim sosyal ve ekonomik sektörler ile iş birliği içinde ulusal ve uluslararası meslekî yeterliliğe, meslek ahlâkına ve meslekî değerlere sahip, yenilikçi, gi­rişimci, üretken, ekonomiye değer katan ehil iş gücü ye­tiştirmeyi amaçlamaktadır. 
  2. Meslekî ve teknik eğitim ile bireylerin ilgi, yetenek ve mizaçları doğrultusunda uygun öğrenme fırsatlarının sunulduğu, iş ve meslek ahlakını merkeze alan yenilikçi, istihdama hazırlayan, iktisadi ve sosyal sektörlerin ihtiyaçlarına göre geliştirilen ve paydaşlarla iş birliği içinde sürekli yenilenen bir meslekî ve teknik eğitim sistemi oluşturulması amaçlanmaktadır.
  3. Eğitim, ulusal ekonomide gelirin artması yoluyla ekonomik büyümeyi, gelir dağılımının daha adaletli olmasını ve toplu­mun iktisadi gelişiminin hızlanmasını sağlamaktadır. Mes­lekî ve teknik eğitim, bireysel ve toplumsal açıdan ekono­miye doğrudan etki etmesi nedeniyle sosyal ve ekonomik yönden ülkenin gelişimini sağlayacak potansiyele sahiptir.
2. Mesleki ve Teknik Eğitim Nedir?

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında;

Sanayi, ticaret, tekstil, inşaat, turizm, kimya, tarım, sağlık ve benzeri alanlarda ulusal ve uluslararası standartlar ve sınıflamalara, ulusal yeterliklere ve mevzuata dayalı olarak işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikte işgücünün yetiştirilmesi, mesleki bilgi ve becerilerin güncellenmesi ve uygulanan programlarla girişimcilik bilinci, meslek ahlâkı, iş sağlığı ve güvenliği, sosyal ve çevresel sorumluluk bilinci ile iş alışkanlığı kazandırılarak istihdama hazırlanmasını, önceki öğrenmelerin tanınması, mesleki eğitim belgelerinin denkliği ve belgelendirilmesini amaçlar.

Mesleki ve Teknik Eğitim; sosyal ve ekonomik sektörler ile iş birliği içinde ulusal ve uluslararası mesleki yeterliliğe, meslek ahlakına ve mesleki değerlere sahip, yenilikçi, girişimci, üretken, ekonomiye değer katan ehil iş gücü yetiştirmektir.

3. Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri (Proje Okulu) 
  1. Proje Okulu olan Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine sadece LGS yani Merkezi Sınav ile yerleşebilirsiniz.
  2. Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bir meslek alanında daha liseden itibaren eğitim almak isteyen öğrencilerin seçmesi gereken liselerdir.
  3. Meslek eğitimini 9. sınıftan itibaren alırken aynı zamanda lise eğitimi aldığınız için mezun olduğunuzda lise mezunu olursunuz ve diğer tüm lise mezunları gibi üniversite sınavına girebilirsiniz.
  4. İster kendi mezun olduğunuz alandan isterseniz başka meslekleri seçerek üniversite eğitimini alabilirsiniz.
  5. Diğer liselerden farkı meslek eğitimi alıyor olmanızdır.
  6. Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bir meslek alanında eğitim alacağınız zaman seçtiğiniz meslek alanı diğer liselerde olduğu gibi sayısal, eşit ağırlık ve sosyal alana tekabül eder. Yani seçeceğiniz meslek alanını hangi alana dahil ise üniversite sınavında o alandan sınava girip ister kendi alanınızı ister başka meslek alanlarını seçebilirsiniz.
  7. Buradan mezun olduğunuzda bir meslek diploması ile de mezun olacağınız için diğer liselere göre avantajı bulunur.
4. Merkezi Sınavla Yerleşim 
  1. Bu liseleri seçerken karşınıza Anadolu Teknik Programı kısaltması ATP ve Mesleki Teknik Programı kısaltması  AMP programı olmak üzere iki seçenek karşınıza çıkacaktır.

 image