1. Yetenek sınavı nedir?
- Yetenek sınavları, öğrencilerin yetenekleri doğrultusunda değerlendirilmeye alındıkları bir sınavdır.
- Spor, müzik, resim, hafızlık gibi özel yetenek gerektiren bölümlere girmek isteyen öğrencilere uygulanır.
- Yetenek sınavı ile öğrenci alan okullarla ilgili listeler Bakanlığın yayınladığı kılavuzda yer alacak Çalışma Takvimine göre e-Okul Sisteminde yayımlanır.
- İlan edilen listelerde okulların ili, ilçesi, adı, adresi, pansiyonu olup olmadığı, okulda bulunan alan bilgileri yer alır.
-
Yetenek sınavı ile aşağıda belirttiğimiz okul ve program türlerine yerleşilir. Bunlar:
- Güzel sanatlar liseleri,
- Spor liseleri
- Mûsikî programı uygulayan Anadolu imam hatip liseleri
- Hafızlık programı uygulayan Anadolu imam hatip liseleri
- Geleneksel ve çağdaş görsel sanatlar programı uygulayan Anadolu imam hatip liseleri
- Spor programı uygulayan Anadolu imam hatip liseleri
- Yetenek Sınavı ile öğrenci alınan okulların başvuruları, yetenek sınavı, tercih, yerleştirme ve kayıt süreci Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme işlemleri başlamadan önce tamamlanır.
- Yani yetenek sınavında bir okula yerleşirseniz ve kesin kayıt yaparsanız hem merkezi hem de yerel yerleştirme tercih sürecine girmezsiniz.
- Ancak, adaylar Yetenek Sınavı sonucuna göre kayıtlı olduğu okuldaki kaydını iptal ettirmesi durumunda diğer okul türleri için tercih yapabilir.
- Her okul türü için ayrıntılı açıklama okul türlerinin ayrıntılı tanıtımında görebileceksiniz.Bu bölümde yetenek sınavına ilişkin ayrıntılı bilgilere ulaşacaksınız.
2. Başvuru İşlemleri Nasıldır?
- Yetenek Sınavına girmek için başvurular Bakanlıkça belirlenen tarihler arasında veli tarafından bireysel olarak e-Okul Sistemi üzerinden yapılır.
- Ancak internetten başvuru yapamayan veliler EK-1 Formu doldurup imzalı olarak sınavına girmek istediği okul müdürlüklerinden birine başvuruda bulunması halinde veli adına okul müdürlüğünce öğrencinin bireysel başvurusu yapılabilecektir.
- Başvuru sırasında; Adaylar Yetenek Sınavına girmek için okul türü ve alan farklılığına bakılmaksızın (güzel sanatlar liseleri, spor liseleri ile mûsikî, geleneksel ve çağdaş görsel sanatlar ve spor projesi/programı uygulayan Anadolu imam hatip liseleri) en fazla 3 (üç) tercihte bulunabilecektir.
- Bu tercihler aynı okulun farklı alanları olabileceği gibi birden fazla okulda aynı veya farklı alanlar da olabilecektir.
- Yetenek sınavı başvurusunda, Hafızlık Projesi/Programı Uygulayan Anadolu İmam Hatip Liseleri listesinden sadece (1) bir okul seçilebilecektir. Birden fazla okul seçen adayların başvurusu geçersiz sayılır.
- Sporcu özgeçmişi bulunan adaylar durumlarını ilgili federasyonlardan ya da gençlik ve spor il/ilçe müdürlüklerinden aldıkları belgelerle ibraz edecektir.
- Adaylar, Yetenek Sınavına girmelerine engel teşkil edebilecek bir sağlık sorunlarının olup olmadığını başvuru sırasında mutlaka bildirecektir. Bildirilmeyen sağlık sorunları ile ilgili sorumluluk öğrenci velisine aittir.
- Kronik hastalığı bulunan adayların sağlık durumlarını ilgili alana uygun olduğuna dair sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri gerekmektedir. Bu raporun usulüne uygun olarak yenilenmesi öğrenci velisinin sorumluluğundadır.
3. Sınav Giriş Yeri Nasıl Belirlenir?
- Başvuru süreci tamamlandığında yetenek sınavı ile öğrenci alan okul müdürlükleri; e-Okul Sisteminde oluşturulan randevu programına göre başvuru yapan adayların sınav tarihi ve saati bilgilerini her aday için ayrı ayrı belirleyerek girerler.
- Adaylar, e-Okul Sistemine Çalışma Takviminde sınava girecekleri okuldaki Yetenek Sınavı tarihi ve saatini öğrenirler.
- 3 (üç) farklı okul/alan ya da aynı okul bünyesinde en fazla 3 ( üç) alan için Yetenek Sınavına başvuru yapan adayların sınav tarihleri e-Okul Sistemi tarafından farklı günlerde olacak şekilde düzenleme yapılır.
- Adaylar e-Okul Başvuru İşlemleri ekranından “Sınavı Giriş Belgesi” alırlar. Söz konusu belgenin alınamaması halinde sınav gününe ait “Sınav Giriş Belgesi” ilgili okul müdürlüğünce de verilebilecektir.
- Adaylar e-Okul Sisteminde kendileri için oluşturulan randevu tarihi ve saatinde Yetenek Sınavına girmek zorundadırlar. Ancak, mücbir sebebini (yakınlarından birisinin ölümü, kaza geçirme, hastalık … vb.) belgelendirenler okul müdürlüğünce sınav tarihleri süresince değerlendirilebilecektir.
4. Yetenek Sınavı Uygulaması Nasıldır?
- Adaylar, e-Okul Sisteminde belirtilen tarih, saat ve yerde Yetenek Sınavına gireceklerdir.
- Spor liseleri ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerindeki Yetenek Sınavına girecek adaylar eşofman ve spor ayakkabıları ile sınava alınacaktır.
- Güzel sanatlar liseleri için Yetenek Sınavına girecek adaylar, ortak kullanımdan dolayı risk oluşturabilecek malzemeleri (35x50 ebadında duralit, B2B kalem, kalemtıraş, yumuşak ve iz bırakmaz silgi, en az 4 adet resim kağıdı kıskacı) kendilerinin getirmesi gerekmektedir.
- Güzel sanatlar liselerinin tiyatro alanı için Yetenek Sınavına girecek adaylar; EK 17, 18, 19, 20 de yer alan cinsiyetlerine uygun seçtikleri 1 (bir) dram ve 1 (bir) komedi tiradı sergileyeceklerdir. Aynı zamanda tiratlarına uygun aksesuar kullanabileceklerdir.
- Yetenek Sınavları tamamlandıktan sonra okul müdürlüklerince öğrencilerin yetenek sınavından elde ettikleri puanlar Çalışma Programında belirtilen süre içinde e-Okul Sistemine işlenecektir.
- Öğrenciler e-Okul Sistemi üzerinden görebileceklerdir.
5. Başarının Değerlendirilmesi Nasıldır?
- Yetenek sınavı puanının %70’i ve OBP’nin %30’nu toplamak suretiyle elde edilecek Yerleştirme Puanı merkezî olarak 100 (yüz) puan üzerinden hesaplanacaktır.
- En yüksek Yerleştirme Puanından aşağıya doğru yapılan sıralamaya göre alanlar bazında belirlenen kontenjan kadar aday asıl listeden yerleştirilerek kayıt hakkı kazanacaktır. Alan bazında tanımlanan kontenjanın 3 (üç) katı kadar da yedek belirlenecektir.
6. Kesin Kaydın Yapılması
- Birden fazla okulda asil olarak kayıt hakkı kazanan adaylar kesin kayıt olmak istedikleri okul müdürlüğüne süresi içerisinde belgeleri ile başvuruda bulunarak kesin kayıtlarını yaptıracaktır.
- Bu adayların yetenek sınavı sonucuna göre diğer okullardaki asıl ve/veya yedek kayıt hakları e-Okul Sisteminden düşecektir.
- Ayrıca, bu sürede asıl kayıt hakkı bulunduğu hâlde kesin kayıtlarını yaptırmayan adaylar da ilgili okullardaki asıl kayıt haklarını kaybetmiş sayılacaktır. Kayıt hakkını kaybedenlerden sonra yedek listedeki öğrencilerin kayıtları da aynı usulle süresi içerisinde yapılacaktır.