BURBİS
Geri Dön

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI

OKUL VE PROGRAMLARA YERLEŞİM SÜRECİ NASILDIR?

Tercih Sürecinde Nelere Dikkat Etmelisin?

Kendini Tanı

Okul seçiminden önce hangi alanlara ve mesleklere ilginiz ve yeteneğiniz olduğuna karar vermelisiniz. Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde yiyecek içecek alanından inşaat teknolojileri alanına, çocuk gelişimi ve eğitimi alanından bilişim teknolojileri alanına bir çok alan vardır. KENDİNİ TANIMA modülünü inceleyebilirsiniz.

Alan ve Dalları Tanı

Sonrasında Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde açılan tüm alan ve dalları detaylı bir şekilde araştırmalı ve tanımalısınız. Alanın ve dalın avantajları, geleceği, alan ve dal için gerekli becerilerin ve özelliklerin ne olduğuna dair bilgilere ulaşmalı ve tam anlamıyla hakim olmalısınız. ALAN VE DAL TANITIM modülünü inceleyebilirsiniz.

Mesleki Teknik Eğitim Okul ve Programlarını Tanı

İlgi ve yeteneğiniz olduğunu düşündüğünüz alan ve dalları belirledikten sonra bu alan ve dalların hangi okullarda açılacağını incelemeniz ve belirlemeniz gerekir. Örneğin yiyecek ve içecek hizmetleri alanına ilginiz olduğunu düşünüyorsunuz. Bu durumda bu alanın açıldığı liselerin bir listesini oluşturmalısınız.

Yerleşim Süreçlerini Tanı

Alan ve dallara ilişkin bilgileri aldınız. İlgi ve yeteneğinizin olduğu alan ve dalları belirlediniz. Bu alan ve dalların hangi okullarda açılacağını da belirlediniz. Şimdi merkezi sınav ve mahalli yerleştirme süreçleri hakkında bilgi alarak bu alana hangi yolla yerleşeceğinizi belirlemelisiniz.

1. Merkezi Sınavla Yerleşim

Merkezi Sınav;

Sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumlarına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı 8. sınıf sonunda merkezî sınav (LGS) yapar. Bu sınava katılım zorunluluğu yoktur.

Sınav iki oturumdan oluşur ve hepsi çoktan seçmeli toplam 90 soru sorulur. Birinci oturumda öğrencilere Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulur ve 75 dakika yanıtlama süresi verilir. İkinci oturumda ise öğrencilere matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulur ve öğrencilerin yanıtlaması için 80 dakika süre verilir.

Bu sınavın sonunda bir yerleştirme puanı ve başarı sıralaması elde edersiniz. Buna göre merkezi sınavla öğrenci alan lise ve program türlerine başvuru yaparak yerleşirsiniz.

Anadolu Teknik Programı (ATP) ve Anadolu Meslek Programı (Sınavlı AMP) programları uygulayan Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine merkezi sınav sonucunda elde edeceğiniz yerleştirme puanı ile yerleşirsiniz. Tercih sürecinde alan bazlı tercih yaptığınızdan alanınızla birlikte okulunuzu da belirlemiş olursunuz.

Tercih sürecinde Anadolu Teknik Programı (ATP) ve Anadolu Meslek Programı (Sınavlı AMP) alanlarının neler olduğunu ve bu programların olduğu Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerini detaylıca araştırmalısınız.

Her okulda Anadolu Teknik Programı (ATP) ve Anadolu Meslek Programı (Sınavlı AMP) programları uygulaması olmayabilir veya aynı okulda birden fazla alan ve dalda Anadolu Teknik Programı (ATP) ve Anadolu Meslek Programı (Sınavlı AMP) olabilir.

Anadolu Teknik Programı (ATP) Yerleşim

Anadolu Teknik Programı uygulayan Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine sadece merkezi sınavla yerleşirsiniz. Yani adrese dayalı sistemle ya da okula doğrudan giderek kayıt yaptırmanız mümkün değildir.

Tercih ve yerleştirme sürecinde Anadolu Teknik Programı tercihi yaparken doğrudan alan bazlı okul tercihi yaptığınızdan 8. sınıf sonunda gideceğiniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ve alanınızı önceden belirlemiş oluyorsunuz. Yani 8. sınıf sonunda okulunuz ve gideceğiniz alanınız belli olduğundan 9. sınıfa başladığınızda okulda bir alan tercih süreci yaşamıyorsunuz.

Her okulda Anadolu Teknik Programı uygulaması olmayabilir veya aynı okulda birden fazla alan ve dalda Anadolu Teknik Programı uygulaması olabilir.  Bu nedenle tercih sürecinde Anadolu Teknik Programı alan ve dallarını uygulayan Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerini detaylıca araştırmalısınız.

Anadolu Meslek Programı (AMP) Sınavla Yerleşim

Bakanlıkça belirlenen bazı Anadolu Meslek Programı uygulayan Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine merkezi sınavla öğrenci alınır.

Sınavla öğrenci alan Anadolu Meslek Programı ile adrese dayalı sistemle (sınavsız) öğrenci alan Anadolu Meslek Programı öğrencileri ders, staj ve mezuniyet süreçleri gibi parametreler açısından aynı eğitimi alır.

Fakat sınavla öğrenci alan Anadolu Meslek Programı tercihlerinizde 8. sınıf sonunda yerleştirme sonuçlarına göre doğrudan tercih ettiğiniz alana ve okula yerleşirsiniz. Yani Anadolu Teknik Programında olduğu gibi 9. sınıfa başladığınızda alanınız bellidir.

Adrese dayalı sistemde ise siz bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine yerleştikten sonra 9. sınıfın 2. haftasında ortaokul başarı puanınıza göre okulda alan tercihi yaparak bir Anadolu Meslek Programı alanına yerleşirsiniz.