1. Alan ve Dal Seçimi Nedir?
- Sevgili gençler mesleki ve teknik eğitim veren kurumlarda sizler bir meslek alanında eğitim alırsınız.
- Bu nedenle bu kurumları tercih ederken sizlerden bir meslek alanı seçmeniz istenir.
- Mesleki ve teknik eğitim veren kurumlarda meslek alan ve dal seçim süreci kurum bazlı farklılık arz eder.
- Şimdi gelin bu süreçleri örnek ve senaryolarla birer birer inceleyelim.
2. Alan Seçimi Nasıl Yapılıyor?
- Örneğin siz 8. sınıftan mezun oldunuz. Mesleki ve Teknik Eğitim almak istiyorsunuz. Önce bir meslek alanı belirlemeniz gerekiyor.
- Meslek alanlarını sitede verdiğimiz linkten ve doküman indir kısmında alan ve dal tanıtımları kısmından inceleyebilirsiniz.
- Diyelim ki siz lise eğitiminizi bir mesleki ve teknik eğitim kurumunda muhasebe ve finansman alanında almak istiyorsunuz.
- Bu durumda karşınıza hem program türü olarak hem de kurum türü olarak farklı mesleki ve teknik eğitim kurumları çıkmaktadır.
- Muhasebe ve finansman alanı eğitimini hem Anadolu Meslek Programı hem Anadolu teknik Programı hem de Mesleki Eğitim Merkezi Programı uygulayan mesleki ve teknik eğitim kurumlarında alabilirsiniz.
- Bu durumda bu programlara ulaşabilmenin yolları olan merkezi sınav, mahalli yerleştirme ve doğrudan kayıt yollarından biri ile ulaşabilirsiniz.
- Şimdi diyeceksiniz ki meslek alanı aynı olmasına rağmen neden farklı program türleri var?
- Aslında mesleki ve teknik eğitim kurumlarının ve programlarının hepsinde muhasebe ve finansman alanı eğitimi alırsınız.
- Fakat bu program türlerinin giriş yolları, eğitim şekli, kurumları ve mezuniyette alınan ek belge ve sertifikalar farklılık arz eder. Fakat hepsinde finalde muhasebe ve finansman alanı mezunu olmuş olursunuz.
- Şimdi gelin muhasebe ve finansman alanı okumak isteyen bir öğrencinin bu eğitimi hangi mesleki ve teknik eğitim programında ve hangi mesleki ve teknik eğitim kurumlarında okuyabileceğini senaryolar ile birlikte inceleyelim.
a. Anadolu Teknik Programı Alan Seçimini İnceleyelim
- Diyelim ki siz muhasebe ve finansman Anadolu Teknik Programı okumak istiyorsanız. Bu durumda merkezi sınava girip doğrudan tercih yaparsınız.
- Merkezi sınavla yerleştiğiniz bir Anadolu Teknik Programında doğrudan alana yerleşirsiniz. Yani okula yerleştikten sonra bir alan seçim süreciniz olmaz.
- Anadolu Teknik Programının diğerlerinden farkı kültür dersleri olan fizik, kimya, biyoloji, matematik gibi dersleri ağırlıklı görürsünüz ve stajı sadece 40 gündü. Bu size üniversite sınavına girerken bir miktar avantaj sağlar.
- Özetle öğrenci muhasebe ve finansman Anadolu Teknik Programı okumak isterse merkezi sınava girmesi gerekiyor ve bu alanı sadece proje mesleki ve teknik Anadolu liselerinde okuyabiliyor.
b. Sınavlı Anadolu Meslek Programı Alan Seçimini İnceleyelim
- Diyelim ki siz Sınavlı muhasebe ve finansman Anadolu Meslek Programı okumak istiyorsanız. Bu durumda yine merkezi sınava girip tercih yapmalısınız.
- Merkezi sınavla yerleştiğiniz bir sınavlı Anadolu Meslek Programında doğrudan alana yerleşirsiniz. Yani okula yerleştikten sonra bir alan seçim süreciniz olmaz.
- Sınavlı Anadolu Meslek Programının sınavsız Anadolu meslek programından farkı yoktur. Sadece sınavlısında merkezi sınava girdiğiniz için alanınız tercih döneminde bellidir. Bu programda 12. sınıfta 3 gün staja gidersiniz 2 gün okula.
- Özetle öğrenci muhasebe ve finansman sınavlı Anadolu meslek programı okumak isterse merkezi sınava girmesi gerekiyor ve bu alanı sadece proje mesleki ve teknik Anadolu liselerinde okuyabiliyor.
c. Sınavsız Anadolu Meslek Programı Alan Seçimini İnceleyelim
- Mahalli yerleştirme yolu ile yerleşilen sınavsız Anadolu meslek programında alanınız belli değildir.
- Bu nedenle önce yerel yerleştirme tercih döneminde adresine düşen okulların içinden mesleki ve teknik Anadolu liselerini araştırmalısın.
- Eğer adresine düşen mesleki ve teknik Anadolu liselerinin birinde muhasebe ve finansman Anadolu meslek programı varsa bu okulu tercih listesinde ilk sıraya yazmalısın. Tercih listene yazman o alana yerleştiğin anlamına gelmez önce o okula yerleşmelisin.
- Mahalli yerleştirmede önce okula yerleşirsin alanın hala belli değildir.
- Diyelim ki siz mahalli yerleştirme ile bir mesleki ve teknik Anadolu lisesine yerleştiniz.
- 9. sınıfa o okulda başlarsın ve 2 hafta boyunca okul yönetimi kendi okullarında olan meslek alanlarını size tanıtır. Ardından alan seçim dilekçesi ile istediğiniz alanlara başvuru yaparsınız. Ortaokul başarı puanınıza göre alan tercih listenizde olan bir alana yerleşirsiniz.
- Diyelim ki sen bir mesleki ve teknik Anadolu lisesine yerleştin. İşte muhasebe ve finansman Anadolu Meslek Programına dahil olma sürecin bundan sonra başlar.
- Diyelim ki siz sınavsız muhasebe ve finansman Anadolu Meslek Programı okuma istiyorsunuz. Bu durumda akış şöyle olur:
d. Mesleki Eğitim Merkezi Programı Alan Seçimini İnceleyelim
- Mesleki eğitim merkezi programı olarak herhangi bir meslek alanını hem mesleki eğitim merkezlerinde hem de mesleki ve teknik Anadolu liselerinde okuyabilirsin.
- Bunun için velinle birlikte bir mesleki eğitim merkezi veya bir mesleki ve teknik Anadolu lisesine giderek okumak istediğin alana kayıt yaptırabilirsin. Bunun için bir sınav veya tercih dönemin olmaz.
- Mesleki eğitim merkezi programını sen seçersin. Sadece seçtiğin alan için bir işletme ile sözleşme imzalamalısın. Haftanın 4 günü bu işletmede uygulamalı eğitim alırken bir gün ise o kurumda eğitim alırsınız.
- Diyelim ki siz muhasebe ve finansman mesleki eğitim merkezi programı okumak istiyorsunuz.
- Bu durumda bir mesleki eğitim merkezi veya mesleki ve teknik Anadolu lisesine aileniz ile başvurursunuz. Ardından muhasebe ve finansman mesleki eğitim merkezi programı okumak istediğinizi söylersiniz.
- Ardından muhasebe ve finansman mesleki eğitim merkezi programı eğitimini alacağınız işletme belirlenir. Ardından okul, veliniz ve işletme ortak bir sözleşme imzalar. Artık kaydınız tamamdır ve eğitim almaya başlarsınız.
- Yani bu sistemde alan seçimini kendiniz yaparsınız.
- Kayıt sonrası haftanın 4 günü sözleşme imzaladığınız muhasebe ve finansman mesleki eğitim merkezi programı eğitimini verecek işletmeye gidersiniz.
- Haftanın 1 gününde ise kayıt için başvurduğunuz mesleki eğitim merkezi veya bir mesleki ve teknik Anadolu lisesinde eğitim alırsınız.
- Bu programdan mezun olduğunuzda mesleki ve teknik Anadolu lisesi muhasebe ve finansman meslek alanı mezunu olmanın yanı sıra alanınıza ilişkin çeşitli belge ve sertifikalarda alırsınız.
e. Uzaktan Anadolu Meslek Programını İnceleyelim
- Uzaktan Anadolu meslek programını mesleki açık öğretim liselerinde okuyabilirsiniz. Burada eğitimi ağırlıklı olarak uzaktan eğitim ile alırsınız.
- Açıktan olmasına karşın yüz yüze eğitim ile alınması gereken alan/dal derslerinde devam mecburiyeti vardır.
- Öğrenciler bu derslere kayıt olduğu okulun/kurumun belirlediği plan çerçevesinde hafta sonu veya akşamları devam etmek zorundadır.
- Mesleki Açık Öğretim Lisesine bulunduğunuz il/ilçede yüz yüze eğitim vermekle yetkilendirilmiş Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ile diğer okul/kurumlara kayıt dönemlerinde giderek kayıt yaptırabilirsiniz.
- Diyelim ki siz muhasebe ve finansman uzaktan Anadolu meslek programına dahil olmak istiyorsunuz.
- Bunun için bulunduğunuz il/ilçede yüz yüze eğitim vermekle yetkilendirilmiş Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ile diğer okul/kurumlara kayıt dönemlerinde giderek Mesleki Açık Öğretim Lisesi muhasebe ve finansman alanına kayıt yaptırabilirsiniz.
- Mezun olduğunuzda muhasebe ve finansman alanı mezunu olmuş olursunuz.
- Yani alanınızı kendiniz seçersiniz.