BURSA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

ANADOLU MEKTEBİ’NİN “BURSA’DA ZAMAN” PANELİ SONA ERDİ

ANADOLU MEKTEBİ’NİN “BURSA’DA ZAMAN” PANELİ SONA ERDİ

Usta edebiyatçı Ahmet Hamdi Tanpınar’ı anmak, anlamak ve anlatmak üzere Anadolu Mektebi koordinasyonunda 11-13 Aralık 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen ‘’Bursa’da Zaman’’ panelinin kapanış programı İncirli Kültür Merkezinde yapıldı.

Kapanış programına Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Tarım ve Köy işleri Eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü,  Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Gedik,  Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Danışmanı Süleyman Bayraktar, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Karaca ve çok sayıda öğrenci katıldı.

30 şehirden 2 bine yakın öğrenciyle “yazar okumaları” yapan Anadolu Mektebi "Bursa’da Zaman" panelinde; 8 şehirden 40 panelist öğrenciyle toplam 10 panelde Ahmet Hamdi Tanpınar anlatıldı.

“Sessiz yağan bir yağmur gibiyiz”

Üç gün boyunca devam eden panelde başta panel başkanı olmak üzere katılım gösteren tüm öğrencilere ve katılımcılara teşekkür ederek sözlerine başlayan Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sami Güçlü, Anadolu Mektebi’nin sessiz yağan bir yağmura benzetti. Güçlü, “Uzun bir yoldayız. Yolun başında birden bire gelişme olduğunu fark etmek, bir derinliğe doğru gittiğimizi bilmek, yaptığımız hazırlıkların takdir edildiğini görmek, alkış almak elbette çok güzel. Ancak bunun yolun başında bir tehlikesi var! buradan ilerisine gidememek. Anadolu Mektebi öğrencisi bir şeye benzeyecekse sessiz yağan yağmura benzer. Kimse rahatsız olmayacak, gürültü çıkarmayacak, zarar vermeyecek. Sadece belli edecek. İçe, kendine ve çevresine. Dolayısıyla tüm Anadolu Mektebi arkadaşlarımızı buna davet ediyorum. Tekrar emeği geçen herkese sonsuz sevgiler."

Kapanış programında konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger ise şunları söyledi: “İki gün önce Uludağ üniversitesinde bir başlangıç yaptık, bugün bir bitişi konuşuyoruz. Eskilerin deyişiyle ‘’bidayet ve nihayet’’. Her bidayetin bir nihayeti vardır denir. Başlangıç ve bitiş kardeştir. Anadolu Mektebinin Ahmet Hamdi Tanpınar "Bursa’da Zaman" buluşmasındaki nihayeti konuşuyoruz ancak şunu unutmamız gerekiyor, her nihayet aynı zamanda bir bidayetin sembolü ve ortaya çıkarıcısıdır. Burada dışarıdan gelen misafirlerimiz var, Bursa da okuyan öğrencilerimiz ve temsilcilerimiz var.

“Dünü, günü ve yarını yaşayacağız”

Ben dışarıdan gelen misafirlerimizle başlamak istiyorum. Değerli panel başkanımız ifade ettiler. Dünü, günü ve yarını yaşayacağız demiştik, eminim ki yaşadınız. Çünkü ovanın yeşili, göğün mavisi ve mimarilerin en ilahisi Bursa’da Keçecizade Fuat Paşa’nın ifadesiyle Osmanlı’nın Dibacesi Bursa’da geçmişi görmemek mümkün değildir. Dolayısıyla günü yaşamamak hiç mümkün değildir. Geçmişi olanın geleceği varsa eğer gelecekle ilgili planlama yapamamak hiç mümkün değildir. Dolayısıyla geleceğe dair ferde, vatana ve insana dair söyleyecekleriniz Bursa’yı yaşadıktan sonra daha farklı ve daha mükemmel olacak diye düşünüyorum.  Panele katılanların görebileceği beceri şu olmalıdır; bilgi tek başına yeterli değil, bilgiyi bilince çevirebilmek için anlaşılanı doğru yorumlamanın çok mühim olduğunu söylemek isterim. “

Programa katılan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar: “Dinimizin ilk emri olan ‘’Oku’’ emrini yaşamak, yaşatmak için yapılan bir çalışma ile beraberdik. İnşallah bu tür çalışmalarla okuma alışkanlıkları daha üst seviyelere çıkacak ve buna bağlı olarak toplum olarak güçleneceğiz.  Tabi bu mesajın Bursa’da verilmesi de önem arz eder. Çünkü Bursa kurucu şehir ve bu sistemin bu felsefenin temeli buradan atılmış ve bu felsefe 3 kıtaya gitmiş. Bugünün dünyasının aramış olduğu felsefe işte burada. Yani yeniden bizler toplum olarak bizler ayağa kalktık ve tarihteki misyonumuza doğru yol alıyoruz. Tabi bu noktada bu yol alışta kendi değerlerimize kendi geçmişimize bakarak kendi kültürümüze bakarak bir yol belirliyorsak doğru yöne gideriz. Ama başkalarına bakarak, kendimize hedef batıyı görüp onların değerleriyle yola çıkarsak bu yolun bizi nereye götüreceği belli olmaz. İşte buradaki bu okumalar bize kendi değerlerimizle yeni bir yol belirlememizi sağlamaktadır. Bu gençlerimiz burada toplanıp bu güzelliği yaşıyorsa, hele bu günün teknolojik dünyasında bu çalışmanın yapılması kendi değerlerimizle, kendi inancımızla, kendimizi arayarak yola çıktığımızın ispatıdır” dedi.

Protokol temsilcilerinin yaptığı değerlendirme konuşmalarının, müzik dinletisi ve panelist öğrencilere hediye verilmesinin ardından panel sona erdi.

13-12-201813-12-201813-12-201813-12-201813-12-2018

Hocahasan Mah. İlkbahar Cad. No38 Yeni Hükümet Konağı A Blok 16050 Osmangazi/BURSA - 0(224) 445 16 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.