BURSA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

BAKAN ÖZER, ÜLKE TV CANLI YAYININDA EĞİTİM GÜNDEMİNİ DEĞERLENDİRDİ

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Ülke TV canlı yayınına konuk oldu. Bakan Özer, "Genç Vizyon" programında, eğitim gündemine ilişkin açıklamalarda bulunarak, soruları cevapladı.
BAKAN ÖZER, ÜLKE TV CANLI YAYININDA EĞİTİM GÜNDEMİNİ DEĞERLENDİRDİ

Eğitimci yazar Süleyman Beledioğlu ve iletişim uzmanı İsmail Yolcu'nun sunduğu "Genç Vizyon" programının bu haftaki konuğu Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer oldu.

 

Bakan Özer, canlı yayında eğitim gündemini değerlendirdi.

 

Bakan Özer'in açıklamalarından bazı satırbaşları şöyle:

"5 Haziran'da yapılacak LGS ile ilgili hiçbir değişiklik yok. Sınav geçen yıl nasıl oldu, hangi çerçevede yapıldıysa bu yıl da öyle yapılacak. Öğrencilerimiz ve velilerimiz müsterih olsun. Geçen yılki sınavdan sonra aldığımız ölçme değerlendirme verilerine göre bu sınavı değerlendirip gerçekleştireceğiz.

 

Bir buçuk yıl aradan sonra 6 Eylül'de yüz yüze eğitime başlamak, almış olduğumuz en önemli kararlardan biridir. Salgında tecrübe ettik ki en zengin dijital platformlar kullanılsa bile yüz yüze eğitimin yerini hiçbir şey alamaz. 

 

Öğretmenlerimizin aşılanma oranları da çok yüksek. Kendilerine müteşekkirim.

 

Sağlık Bakanlığımız yeni tedbirler, yeni kurallar belirleyerek önümüzdeki süreci yeniden programladı, planladı. Bu doğrultuda yüz yüze eğitime kararlılıkla devam edeceğiz.

 

Spor tesislerinden tutun da kütüphanelere kadar okullar arası imkân farklılıklarını azaltmak, öncelikli hedefimiz ki kütüphane burada çok önemli.  16 bin 361 okulumuza kütüphane kurduk bu rakam, bir rekordur.

 

Uluslararası PISA ve TIMSS gibi öğrenci başarı araştırmalarındaki sonuçlar Türkiye'deki eğitimin sisteminin, ölçeği büyümesine rağmen sürekli iyileştiğini gösteriyor. Biz eğitimde iyiyiz daha iyi olabiliriz.

 

MEB'in organizasyon kabiliyeti inanılmaz. Başlattığımız proje, sahada gerçekleştiği gibi projeyi geliştirirken öngöremediğiniz boyutlara da gidiyor. Sahanın kapasitesi o anlamda çok güçlü. Her zaman biz öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin, velilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.

 

2022 yılında da öğretmen ataması yapacağız

Son 19 yılda atanan öğretmen sayısı 700 bini geçti. Hükümetlerimiz eğitime en fazla destek veren, bütçelerden her zaman en fazla payı ayıran hükümetlerdir. Öğretmen sayımız 500 bin seviyelerinden şu anda 1.2 milyona geldi. Şu anda eğitim sistemindeki öğretmenlerin yüzde 75'ini son 19 yılda atadık.

Öğretmen ataması ile ilgili kitlelerin kaygı duyacağı bir şey yok. Öğretmen adaylarımızı birilerinin istismar etmemesi gerekiyor. Bir etkinlikte Kürtçe seçmeli dersle ilgili 'Öğretmeniniz var mı?' diye bir soruldu. 'Evet var.' dedim. Yaklaşık 110 farklı alanda ders seçildi. İlk defa seçmeli ders sayısı bu kadar arttı. 80'lerden 110'a çıktı. Biz seçmeli derslerin aktif olarak öğretilmesiyle ilgili her türlü desteği veriyoruz. O anda herhangi bir yörede o alanla ilgili öğretmen yoksa bir şekilde il milli eğitim müdürlüklerimiz valiliklerimiz ücret karşılığı derse giren öğretmen bulurlar. Cümle bu kadar... Bu, bağlamından çıkartılarak sanki KPSS ile öğretmen atamasına gerek yokmuş. Ücretli öğretmenlerle sistemin idamesini sağlayacakmışız gibi bir yaklaşıma çekildi.

 

Son 19 yılda okullaşma oranında ciddi bir artış sağladık. Ortaöğretimdeki yüzde 40'lar seviyesindeki okullaşma oranı yüzde 90'lara çıktı, yükseköğretimdeki net okullaşma oranı yüzde 14'lerden yüzde 45'lere çıktı.

 

Biz bakanlık olarak okul öncesi eğitime erişimi artırmak için bir hedef koyduk. Bunun için 3 bin yeni anaokulu ve 40 bin yeni anasınıfı yapma hedefiyle yola çıktık. 2022 bütçesini ona göre dizayn ettik. 2021'de mevcut bütçemizi okul öncesi eğitime kanalize edecek şekilde yapılanmaya ayırdık.

5 ay gibi kısa bir sürede 93 yeni anaokulunu, 7 bin 500 yeni anasınıfını hizmete aldık. Ve 5 yaştaki okullaşma oranını yüzde 78'den yüzde 90'a çıkardık. 216 tane yeni anaokulunun ihalesi tamamlandı. 2 bin 133 tane anaokulunun da yatırım planına alınması sağlandı. Süreç devam ediyor. 

 

11 ilde 5 yaştaki okullaşma oranımız yüzde 95'in üzerine çıktı.  10'u büyükşehir 29 ildeki 5 grubunda okullaşma oranı yüzde 90'ın üzerine çıktı.  360 ilçede yüzde 95'in üzerine çıktı.  59 ilçede yüzde 100'e ulaşmışız.

 

Daha önce sadece 28 ilimizde özel eğitim anaokulu vardı. 2021 yılı sonu itibariyle 81 ilde en az bir tane özel eğitim anaokulu olmak üzere 112 tane anaokulunu hizmete açtık. 2022 yılında da 23 anaokulunu devreye sokarak sayıyı 135'e çıkardık. 165 özel eğitim anaokulu da yatırım programına alındı.

 

Okul öncesi eğitim alanına yönelmemizin birinci amacı eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak. Erişimde sıkıntı varsa sosyo ekonomik olarak dezavantajlı kesim okul öncesi eğitime erişemiyor. Uzun vadede en güçlü sermayemiz olan beşeri sermayemizin çok daha güçlü olması için okul öncesi eğitimi çok önemsiyorum. Bunu öğretmen atamalarıyla da destekleyeceğiz."

 

KAYNAK: https://www.meb.gov.tr/bakan-ozer-ulke-tv-canli-yayininda-egitim-gundemini-degerlendirdi/haber/25449/tr 

Hocahasan Mah. İlkbahar Cad. No38 Yeni Hükümet Konağı A Blok 16050 Osmangazi/BURSA - 0(224) 445 16 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.