BURSA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

BURSA, BİRLİKTE EĞİTİM VE ÜRETİM İÇİN BİRARADA

BURSA, BİRLİKTE EĞİTİM VE ÜRETİM İÇİN BİRARADA

Bursa’nın tarımsal kimliğini öne çıkarmak ve bu konuda farkındalık yaratmak adına, Bursa Ticaret Borsası (BTB)öncülüğünde özel sektör ve kamu kurumları bir araya geldi.

21 Şubat 2019 tarihinde Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Bursa Ticaret Borsası arasında Bursa Valisi Yakup Canpolat’ın da katılımı ile imzalanan Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü’nün ilk çalışması gerçekleştirildi.

“BİRLİKTE EĞİTİM ve ÜRETİM MODELİ” temasıyla özel bir otelde yapılan çalıştaya İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin DÜLGER, Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet AYDIN, BEBKA Genel Sekreteri İsmail GERİM, Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım A.Ş Genel Müdürü Fetullah Bingül, Bursa Gıda Araştırma Enstitüsü Genel Müdürü Yıldıray İstanbullu, Bursa Uludağ Üniversitesi ve Teknik Üniversitesi Akademisyenleri ile Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki Eğitimden Sorumlu Şube Müdürü Bülent Altıntaş, BTB Başkan Danışmanı Can Aydoğan, BTB Genel Sekreteri Fehmi Yıldız ile çok sayıda sektör temsilcisi ve eğitim çalışanları katıldı. 

Ülkemizde tarım sektörünün üstlendiği ekonomik ve sosyal fonksiyonların önemine değinen BTB Meclis Başkanı Mehmet AYDIN “Bursa gibi tarımın ve gıda sanayinin başkenti olan şehrimizin, bu alandaki potansiyelinin gelişmesinde büyük katkıları olan ve bugünkü adıyla Hamidiye Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, bugün burada olmamızın aslında başlangıç noktasıdır” dedi.

Oda ve borsaların önemine de vurgu yapan AYDIN, Avrupa’da genç işsizliğin en düşük olduğu ülke yüzde 6 ileAlmanya olduğunu ve bunun nedenin de mesleki eğitim ile reel sektörün birbirine entegre olmasına bağlı olduğunu belirtti.

İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin DÜLGER de yaptığı konuşmada; Tarım ana başlığı altında (Gıda Teknolojisi, Laboratuvar Hizmetleri, Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı ile Tarım) alanlarının ilimizde 13 okulda bulunduğunu ve bu alanlarda toplam 927 öğrencinin eğitim gördüğünü belirtmiş, ilgili alanlarda Bursa’nın potansiyeli ile sektörel talepler ve ihtiyaçlara bakıldığında bu sayıların daha yüksek rakamlara çıkarılması gerektiğini ifade etmiştir. 

Tarım Gıda ve Hayvancılık sektörü, Türkiye ekonomisi içerisinde önemli bir yere sahiptir. Aktif iş gücümüzün neredeyse beşte biri tarım sektöründe çalışmaktadır. Bu yüzden de tarım lokomotif sektörlerin başında gelmektedir.

Günümüzde dünya üzerinde 7,6 milyarın üzerinde insan yaşamaktadır. 2030 yılı itibariyle dünya nüfusunun 8,5 milyara, 2050 yılında ise 9,7 milyara yükseleceği öngörülmektedir.

Artan küresel nüfus ile birlikte küresel gıda talebi de gün geçtikçe artmaktadır. 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) raporlarına göre bu nüfus artışının gıda ihtiyacının karşılanması için tarımsal üretimin 2050 yılına kadar %70 artış göstermesi gerekmektedir. Bu projeksiyon, bir yandan tarım sektörünün stratejik önemine vurgu yapmakta diğer yandan ise tarım sektörünün mevcut durumunun ve gelişme eğilimlerinin tüm dünyada gözden geçirilmesini gerekli kılmaktadır. Günümüzde dünyada 800 milyonun üzerinde insan yaşamını idame ettirebilmek için gerekli asgari düzeyde bile beslenememektedir. 

Ülkemizin tarım alanındaki 2023 hedefi 150 milyar dolarlık üretim ve 40 milyar dolarlık ihracat öngörülmektedir. Ülkemizin potansiyeli bu hedefleri rahatlıkla gerçekleştirebilecek durumdadır. Ancak 2018 gerçekleşme rakamları itibariyle ülkemizde 46 milyar dolarlık üretim, 17 milyar dolarlık ihracat gerçekleşmiştir. Bu rakamlar 2023 hedeflerinden bir hayli uzakta olduğumuzu göstermektedir.

Tarım alanında ülkemizin 2023 hedeflerini yakalayabilmek için önümüzdeki süreçte geleneksel yöntemlerden vazgeçip modern yöntemlere yönelmemiz, tarım sektöründe teknolojiyi etkin kullanmamız, Ar-Ge çalışmalarına daha fazla kaynak ayırmamız, nitelikli iş gücü yetiştirmemiz ve bilgiyi ana girdi yapmamız gerekmektedir.

Sabahattin Dülger; işbirliği ve güçlü destekleri için Bursa Ticaret Borsası’na ve çalıştaya katılım sağlayan tüm sektör temsilcilerine teşekkür etmiş, sözlerini “Biliyoruz ki Kendi gıdasını üretemeyen ülkeler tam bağımsız olamazlar.”şeklindetamamlamıştır.

Açılış programının ardından; TEPAV Program Danışmanı Prof. Dr. Halil AGAH tarafından “Türkiye’de Tarımsal Üretim ve Vizyon” başlıklı bir sunum yapılmış, bu sunumun ardından sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve Milli Eğitim temsilcilerinden oluşan çalışma grupları, belirlenen temalar kapsamında mevcut durum değerlendirmelerinin raporlandırılmasıyla çalıştay sona erdi.

 

04-05-201904-05-201904-05-2019

Hocahasan Mah. İlkbahar Cad. No38 Yeni Hükümet Konağı A Blok 16050 Osmangazi/BURSA - 0(224) 445 16 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.