BURSA'DA ELEKTRONİK ATIKLAR KODLAMA SINIFINA DÖNÜŞTÜ
417
16:27
01.06.2022

Karbon ayak izini küçültme hedefiyle başlatılan "Bu Atıklar Kod Yazıyor" projesi Türkiye geneline yaygınlaşıyor. Vodafone, Bursa'da faaliyet gösteren 16 yerel iş ortağının desteğiyle toplanan elektronik atıkları geri dönüştürerek Bursa Görükle Dumlupınar İlkokulunda kodlama sınıfı açtı. Bursa ve çevresinde kodlama öğrenmek isteyen tüm çocukların ücretsiz faydalanabileceği sınıfta, bir yılda 850 öğrenciye eğitim verilmesi hedefleniyor. 

Elektronik atıkların geri dönüşümünü teşvik etmek ve bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla başlatılan "Bu Atıklar Kod Yazıyor" projesi ülke genelinde yaygınlaşıyor. Elektronik atıkların kodlama sınıflarına dönüştüğü proje kapsamındaki 8'inci kodlama sınıfı Bursa'da Görükle Dumlupınar İlkokulu'nda açıldı. Toplam 10 bilgisayarlı kodlama sınıfında Bursa ve çevresindeki tüm çocuklar ücretsiz eğitim alabilecek. Kodlama sınıfında bir yılda 850 öğrenciye eğitim verilmesi hedefleniyor. 

Kodlama sınıfının açılışı; Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili Süleyman Çelik, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Seçil Bulcan Ürküt, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Bilici, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Muharrem Tüfekçi, Görükle Dumlupınar İlkokulu Müdürü Abdullah Urgan'ın katılımı ile gerçekleşti. 

Programda konuşan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel; "E-atıkların geri dönüşümünü teşvik etmek ve bu konuda farkındalık yaratmak üzere hayata geçirdiğimiz 'Bu Atıklar Kod Yazıyor' projesini ülke genelinde yaygınlaştırmaya devam ediyoruz. Topladığımız e-atıkların geri dönüşümünden elde edilen ekonomik gelirle okullara kodlama sınıfı kuruyoruz. Bu projeyle e-atıkları artı değere dönüştürmeyi, böylece hem sosyal hem de çevresel etki yaratmayı hedefliyoruz. Proje kapsamında 8'inci sınıfımızı değerli iş ortaklarımızla birlikte Bursa'da açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sınıfımızın Bursa ve çevresindeki çocuklarımıza yeni ufuklar kazandırmasını diliyoruz. Vodafone, eğitime destek olma ve çevresel etkisini azaltma hedeflerini harmanladığı "Bu Atıklar Kod Yazıyor" projesiyle, çalışanlarının, iş ortaklarının ve müşterilerinin evlerinden getirdiği elektronik atıkları topluyor ve lisanslı geri dönüşüm firması Akademi Çevre tarafından geri dönüştürülmesini sağlıyor. Küçük ev aletlerinden bilişim ekipmanlarına, oyuncaklardan eğlence ve spor ekipmanlarına kadar pek çok e-atığın toplandığı projede bugüne kadar 4 ton e-atık geri dönüştürüldü. Geri dönüşümden elde edilen ekonomik gelirle, Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği işbirliğiyle yürütülen "Yarını Kodlayanlar" projesi kapsamında okullarda kodlama sınıfı kuruluyor. Mayıs 2019'da başlatılan proje kapsamında ülke genelinde bugüne kadar 8 okulda kodlama sınıfları açıldı." dedi. 

BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Seçil Bulcan Ürküt ise "Biz dernek olarak tüm üyelerimize duyuru yaparak, dernek üyelerimizin fabrika alanlarına atık kutuları kurduk. Bu proje sayesinde atıklar, ekonomik değere dönüştü ve Görükle Dumlupınar İlkokulu'nda Kodlama Sınıfı'mıza 10 bilgisayar kazandırdık. Bu vesileyle emeği geçenleri kutluyor, katkı sağlayanlara teşekkürlerimi sunuyorum. Bilgisayarları kullanacak öğrencilerimize başarılar diliyorum." dedi. 

Projede emeği geçenlere teşekkür eden Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Muharrem Tüfekçi; "Bu ülke geleceğinin ufuklarına hizmete devam ediyor. Bugün 3 sene önce başlamış öykünün galasındayız. Öncelikle BALKANTÜRKSİAD'a, Vodafone'a teşekkür ediyorum. Artık ekopolitik bir çağın içindeyiz, bu anlamda bu atıkların geri dönüştürülerek hayatımıza geri gelmesi çok değerli bir husus. Ben bu projede emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum, saygılarımı iletiyorum."dedi. 

Kodlama sınıfının açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Görükle Dumlupınar İlkokulu Okul Müdürü Abdullah Urgan; "Bizler, 21'nci yüzyıl becerilerini geliştirmek için faaliyetleri kapsamında, okulumuzdaki Erasmus, 1-5 Haziran Çevre Haftası dolayısıyla okulumuzda çizgi üstü faaliyetler bulunmaktadır. Kodlama ile ilgili sınıfımızın açılışı için Vodafone'a teşekkürlerimi iletiyorum. Bu projenin hikâyesi 3 yıl önce başlamıştı. Çevre konuları, iklim değişikliği, su çok önemli. Ancak, teknoloji atıkları ile ilgili görüşmelerimizin içerisinde Vodafone'a desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Büyük bir iş yaptık. Çevre ile ilgili BALKANTÜRKSİAD ailesindeki sanayicilerimizin fabrikalarına 3 yıl önce  atık toplama kumbarası konuldu. Bu atıklar orada birikti ve bunların satışından elde edilen gelirle okulumuzda Kodlama Sınıfı kuruldu. Bu projelerimiz daha da gelişecek. Ben emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.

01-06-202201-06-202201-06-202201-06-2022

Yayın Tarihi: 01.06.2022