Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde 8-11 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek "Evvel Zaman Masal Şenliği" tanıtım toplantısı Merinos Parkı'nda gerçekleştirildi.
Tanıtım toplantısına Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa İl Millî Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, İl Kültür Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, Unesco Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi Üyesi Doç. Dr. Evrim Ölçer, İl Millî Eğitim Şube Müdürü Mehmet Kara, Belediye temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Masal şenliğinde emeği geçenlere teşekkür eden Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, "Geleceğe dair bir vizyon bir hayal kurabilmek için geçmişe dair bir birikiminiz olması gerekir. O birikimle de bağınızın kopmaması gerekiyor. Masallar bizi şartlanmışlıklarımızdan kurtarıyor aslında. Hayallerimizi genişletiyor. Biz kadınlarla ilgili çalışmalarımızda her şey bir hayalle başlar diyoruz. O hayalin de çocukluk çağından verilebilmesi noktasında masalların çok önemli olduğunu düşünüyorum." dedi.
"Herkes için her yerde sanat" parolasıyla yola çıkılan masal şenliğiyle aynı zamanda da tarihi ve kültürel değerleri hatırlatmayı, masal ve hikâye anlatıcılığını canlandırmayı amaçladıklarını ifade eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Vatandaşlarımızın sadece fiziken değil ruhen ve sosyal açıdan da normalleşmesinin önemini vurgulayan şenliğimizin bu bağlamda birleştirici yönü de olacak. Tarihi dokusu, doğası ve kültürel zenginlikleri ile bugüne kadar pek çok organizasyona ev sahipliği yapan Bursa, bu etkinlik için de hazır. Yurt dışında da pek çok örneği bulunan masal anlatıcılığı etkinliklerine farklı bir yorumla yaklaşıp özgün bir şenlik ortaya koymayı amaçlıyoruz. 8 Temmuz Perşembe günü Bursa Kent Müzesi'nde konserle başlayacak olan Evvel Zaman Masal Şenliği'nde Türkiye'nin pek çok yerinden 20 masal anlatıcısı Bursa'nın 8 farklı noktasında toplam 40 masalı Bursalılarla ücretsiz olarak buluşturacak. Bursa Kent Müzesi, Zafer Plaza Meydanı, Hüdavendigar Kent Parkı, Mudanya Sahili, Tophane Meydanı, İznik Sahili, Kumla Sahili ve Cumalıkızık Köy Kahvesi gibi şehrin seçilmiş yerlerinde kurulacak 'Masal Sahneleri'nde anlatılacak masallarla küçük büyük herkes masallarla buluşacak. Farklı köylere ve mahallelere gidecek olan masal otobüsümüz ile de masal şenliği etkinliğimize daha fazla katkı sunmak istiyoruz. Kültür Sanat her yerde sloganıyla Bursalıları farklı etkinliklerle buluşturuyoruz. Hem sanatçılarımıza destek oluyoruz hem de hizmeti vatandaşlarımıza getiriyoruz. Bursa'da masalların sürekli anlatılacağı bir masal evi projesini de ifade etmek istiyorum. Bursamızın bir masal evi olacak. Ayrıca, gezici masal otobüsü de olacak. Temmuz ayından başlamak üzere ağustos ve eylül ayı festivallerle Bursa için dolu dolu geçecek. Emeği ve katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum.
Masalın sadece çocuklar açısından bakılmaması gerektiğini ifade eden İl Millî Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, kendi kuşaklarının masal anlatmayı unuttuğunu, masal anlatımını canlandırmanın belki de en değerli kısım olduğunu söyledi. Salgın sürecinde 6 bin öğrenciye uzaktan eğitim yoluyla masal anlatıldığını ve masalla ilgili farkındalık oluşturulduğunu belirten Sabahattin Dülger, "Masal evi ve gezici masal otobüsü Bursa Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılacak ve hızlı bir şekilde Bursa'da çocuklarımıza hizmet etmeye başlayacak. Masal otobüsü ile köylerdeki çocuklarımıza ulaşmada önemli katkı sağlayacak. Bu konuda Başkanımız Alinur Aktaş'a ve ekibine teşekkür ederim. Bu süreçte 8 eğitmenimiz bulunuyor. 7-8 aylık süreçte 3 bin 500 öğretmenimize eğitim verildi. Ortak bir planlama ile matematik ve tarih gibi konuları masallarla anlatmayı da düşünüyoruz. Masallar yoluyla eğitime katkı konusunda şu anda Bakanlığımız tarafından da planlamalar yapıyor. Bizim bütün çalışmalarımız da bu yönde. Tekrar emeği geçen herkese teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum." dedi.
Projenin önemini vurgulayan İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, "Masallar, sözlü kültür mirası olarak aktarılıyor. Tarih boyunca da kültürümüz dilden dile anlatıldığı için yaşıyor. Aslında kültür, turizm ve tarih hepsi bir hikâyeye dayanırsa bir hikâyesi varsa anlamlı oluyor ve geleceğe aktarılabiliyor. Biz de Bursa'daki bütün kültürel değerleri ve turizm bölgeleriyle alakalı hikâyeler ve masallar yazdırabilir ve bu konuda bir masal yarışması düzenleyebiliriz. Çocuklarımız, gençlerimiz, Bursa'nın hikâyelerini, Bursa'nın anılarını bir masala dönüştürüp geleceğe aktarmada özellikle Bursa'nın tarihi ya da arkeolojik alandaki mitolojik efsanelerini ya da Osmanlı'nın kuruluş hikâyelerini bir masala dönüştürüp turizm alanında kullanmak üzere çok kıymetli bir çalışma yapabiliriz. Bu anlamda bir önerimiz olsun. Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan da destek alınarak birlikte bu projeyi yürütebiliriz. Masal Şenliği Projesi'nde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.
UNESCO'nun somut olmayan kültürel mirasın aktarılması noktasında son yıllarda çok önemli çalışmalar yürüttüğünü belirten Unesco Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi Üyesi Doç. Dr. Evrim Ölçer, "Bursa'da evvel zaman masal şenliğini düzenlemek salgın sonrasında özellikle insanların yüz yüze gelip dertleşemediği, yalnızlaştığı bu dönemde masallar ile bu yalnızlaşma ve bu aktarımsızlaşmanın en etkili ilacı ve şifası olacak. Kültürel kodlarımızdan çok önemli bir unsur olan masal ve masal anlatıcılığının yeniden canlandırılması noktasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.
Konuşmaların ardından 17 ilçeden öğrencilerin Bursa'ya masal evinin kazandırılması konusunda Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a teşekkür ettiği görüntüler izlendi. Bu arada Başkan Aktaş'ın instagram üzerinden düzenlenen programda anlattığı masalı dinleyen çocuklardan Kestel Mehmet Akif Ersoy İlkokulu birincisi sınıf öğrencisi Hira Küçük, Masal Evi müjdesi üzerine arkadaşlarının yazdığı teşekkür mektuplarını Başkan Aktaş'a hediye etti. Naz Özdilek İlkokulu ikinci sınıf öğrencisi Ömer Efe Dilek de Başkan Aktaş'a üç masal elması, Gazi Anadolu Lisesi öğrencisi Fatıma Şevval Köse ise Mercan Kız Masalı'nı resmettiği tabloyu hediye etti.
Evvel Zaman Masal Şenliği'nde Türkiye'nin pek çok yerinden 20 anlatıcı toplam 40 masalı kentin farklı noktalarındaki açık alanlarda Bursalılarla buluşturacak. Şenlik boyunca 2 drama çalışması ve 11 farklı atölye çalışması uygulanacak. Bursa Kent Müzesi Önü, Zafer Plaza Meydanı, Hüdavendigar Kent Parkı, Mudanya Sahil, Tophane Meydanı, İznik Sahil, Kumla Sahil, Cumalıkızık Köy Kahvesi gibi kentin seçilmiş noktalarında kurulacak masal sahnelerinde anlatılacak masallarla küçük büyük ayırt etmeden kentliyle masallar buluşturulacak.