Bursa'daki özel eğitim öğrencilerine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında Bursa'nın özel eğitim alanındaki yerel gücünü, fırsatlarını ve potansiyelini ortaya koymak ve Bursa'daki özel eğitimin tüm bileşenlerini bir araya getirmek amacıyla Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bir çalışma gerçekleştirildi.
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen çalıştaya; Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Kılıç, Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu, il ve ilçe milli eğitim müdürlüğü idarecileri, özel eğitim okulları, rehberlik araştırma merkezi ile bilim ve sanat merkezlerinin yöneticileri, Bursa'daki kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili sivil toplum kuruluşları, üniversitelerden akademisyenler ve öğretmenler katıldı.
Açılışta konuşma yapan Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Kılıç şunları söyledi: "Bugün burada özel çocuklarımız için bir aradayız. Ülkemizin nüfusunun yaklaşık yüzde 10'u engelli bireylerden oluşuyor. Ve maalesef gün geçtikçe de özellikle çocukluk çağındaki engellilik oranlarının nüfusa oranla arttığını müşahede ediyoruz. Tabi ki burada çevresel etkilerin, iklim değişikliğinin, beslenme alışkanlıklarımızın ve kimyasal maddelerin özellikle gıda maddelerinde kullanılması dolayısıyla sağlığımızda büyük bir bozulmanın, meydana geldiğini ve bunun da engelli bireylerin nüfusa oranla artışında önemli etkileri olduğunu maalesef müşahede ediyoruz. Sosyal devlet olmanın gereği olarak engelli bireylerimizin sosyal hayatın içinde yer almalarını sağlamak, onlara eğitim imkanları sunmak, devletimizin asli görevleri arasında yer alıyor. Bu nedenle Millî Eğitim Bakanlığımız da özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklarımızın eğitimine özel bir önem vermekte, bununla ilgili hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan bu bireylerimizin eğitime katılmasını ve hayatın içinde yer almalarını sağlamakla görevli. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzde bununla ilgili bir çalışma yaparak neyi iyi yapıyoruz, eksik yanlarımız neler bunları uygulayıcılarla birlikte masaya yatırarak önümüze bir yol haritası çizmek üzere önemli bir faaliyeti icra ediyor. Daha mükemmele nasıl ulaşabiliriz konusunda yapılan çalıştaylar ve sonuçları Bakanlığımıza da iletilecek. Bursa'da eğitime yönelik düzenlenen çalıştaylarla ilgili başta İl Milli Eğitim Müdürümüz olmak üzere emeği ve katkısı olan herkese teşekkür ediyorum."
"Özel eğitim öğrencilerimiz eğitim sistemimizin çok önemli bir parçası"
Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu ise, "Bugün burada ilimizin özel eğitim alanındaki çalışmalarını güçlendirmek amacıyla yaklaşık on masada yüz kişiyle beraber bir çalışma yürüteceğiz. Özel eğitim öğrencilerimiz eğitim sistemimizin çok önemli bir parçası. Bursa'da özel eğitim alanında 63 özel eğitim okulumuz, 12 rehberlik ve araştırma merkezimiz ve 10 bilim ve sanat merkezimizle toplam 2 bin 868 sınıfımızda 3 bin 420 öğrenci ve yaklaşık bin 500 özel eğitim öğretmenimizle öğrencilerimizin yanındayız. Özel okullarımızdakilerle beraber 2 bine yakın rehber öğretmenimiz mevcut. Şehrimizde 10 tane özel eğitim ana sınıfımız var. Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerimizim anaokulundan başlayarak eğitim alması çok değerli, bu nedenle özel eğitim ana sınıflarımızın arttırılması ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bugün özel eğitim alanında Bursa'da neyi iyi yapıyoruz, hangi alanda iyiyiz, neyi yapmaktan vazgeçmemiz lazım ve neyin üzerinde yoğunlaşmamız gerekiyor? Daha iyi yapmak için hangi konuda enerjimizi yoğunlaştırmamız gerekiyor? bu soruları birlikte konuşacağız. Burada çözüm önerileri ve yeni çalışma alanları ortaya çıkacak. Bu çalışmaların özel çocuklarımız için hayatlarına kolaylık getirmesini temenni ediyor, çalıştaya katılan tüm paydaşlarımıza ve emeği geçen tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyor, şehrimiz için hayırlı olmasını diliyorum." dedi.
"Ulusal Politikalardan Yerel Stratejilere Bursa Özel Eğitim Çalıştayı ile özel eğitim alanında dünyada ve ülkemizde yürütülen çalışmalar ışığında özel eğitim gereksinimi olan bireylerin ihtiyaçları, yeterlilikleri, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda üst öğrenime devam edebilmeleri, iş ve meslek alanları ile hayata hazırlanmalarına destek olmak amaçlanıyor.
Eğitimcilerin, ebeveynlerin ve bu alanda çalışma yürüten paydaşların fikir alışverişinde bulunabileceği, önerilerini paylaşabileceği ve kapsayıcı bir eğitimin ilerlemesine kolektif olarak katkı sağlayacak çalıştay sonunda elde edilecek rapor ile ulusal politikaların yerelde etkili bir şekilde uygulanmasını güçlendirmek, yerel fırsatların görülmesini sağlamak ve Bursa için özel eğitimde bir dil, fikir ve güç ortaklığı ortaya koymak hedefleniyor.