Milli Eğitim Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ortak finansmanıyla Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 2019 yılının Ağustos ayından bu yana yürütülmekte olan Bütünleştirici Eğitimin Geliştirilmesi Projesi (BEGEP) kapsamında 5 bin öğretmen hizmet içi eğitimlerden faydalanacak.
BEGEP kaynaştırma/bütünleştirme uygulamaları kapsamında Bursa'da da eğitimler devam ediyor. Bütünleştirici Eğitimin Geliştirilmesi Projesi'nin Bursa açılış programı, Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim Rehberlik Şube Müdürü Erdal Kaya, Bakanlık Temsilcileri, akademisyenler, öğretmenler ve idarecilerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Programın açılışında konuşan Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük şunları söyledi: "Her çalışma önemli ancak özel öğrencilerimize yaptığımız çalışmalar daha da ayrı bir önem taşıyor. Onlar için daha da çok çalışmalıyız. Özel öğrencilerimizin yaşam standartlarını yükseltmeli ve eğitimlerini en güzel şekilde vermeliyiz. Örgün eğitim çağındaki çocuklarımızı ilk, orta ve lise düzeyindeki okullarımızla eğitim sistemimize dahil ederken örgün eğitim dışına çıkmış olan özel eğitim öğrencilerimizi de halk eğitimi merkezlerimiz aracılığıyla mutlaka eğitime almamız gerekiyor. Bu konuda ailelerimizin de bilgilendirilmesi oldukça önemli. Bu nedenle Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz tarafından hayata geçirilen Bütünleştirici Eğitimin Geliştirilmesi Projesi hem öğrencilerimiz hem öğretmenlerimiz hem de ailelerimiz için önem taşıyor. " dedi.
Bütünleştirici Eğitimin Geliştirilmesi Projesi hakkında bilgi vererek sözlerine başlayan Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü temsilcisi Murat Kalkandelen, projedeki temel amaçlarının özel eğitim hizmetlerinin kalitesini arttırarak kaynaştırma ve bütünleştirme uygulamalarını güçlendirmek olduğunu söyledi. Düzenlenen hizmetiçi eğitim faaliyetlerinde tüm öğrencilerin özel olduğunu düşünerek hareket ettiklerini belirten Kalkandelen, 5 bin öğretmen için hizmetiçi eğitim planlandığını bugüne kadar 4 bin öğretmenin eğitiminin tamamlandığını belirterek 12 pilot ilde başlayan sürecin daha sonra tüm Türkiye'de yaygınlaştırılacağını belirtti.
Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM), Rehberlik ve Araştırma Merkezleri (RAM) ile Bursa'daki örgün eğitim kurumlarının tüm kademelerinde görev yapan öğretmen, idareci, personel, sivil toplum kuruluşları ile ailelerin katılabileceği eğitimlerle; kaynaştırma/bütünleştirme uygulamalarının kalitesi artırılarak öğrencilerin topluma entegrasyonu hedefleniyor.
Ankara, Adana, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Konya, Samsun ve Trabzon olmak üzere 12 pilot ilde uygulanan Bütünleştirici Eğitimin Geliştirilmesi Projesi (BEGEP) ile kaynaştırma/bütünleştirme uygulamaların da rol alan öğretmenlerin, okul yöneticilerinin ve diğer aktörlerin gelişimlerini destekleme yoluyla; yenilikçi, sürdürülebilir ve bütünleştirici bir eğitim sistemine katkı sağlamak amaçlanıyor.