BURSA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

“ENERJİ VERİMLİLİĞİ” İLE 2 YILDA 3 MİLYON LİRA TASARRUF

“ENERJİ VERİMLİLİĞİ” İLE 2 YILDA 3 MİLYON LİRA TASARRUF

İl Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya, AA muhabiri Cem ŞAN’A  Bursa’daki kurum ve okul binalarında enerjinin verimli kullanımını sağlamak amacıyla 2015 yılından itibaren yürütülen  “İl Enerji Verimliliği Projesiyle” ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Sarıkaya, proje kapsamında Müdürlük uhdesinde İl Enerji Yönetim Birimini kurduklarını belirterek, "Bütün kamu kuruluşlarının enerji birimini kurması yasada var. Türkiye´de kamu kurumu olarak Enerji Yönetim Birimini ilk kuran Bursa Milli Eğitim Müdürlüğüdür. İl Enerji Verimliliği Projesi Türkiye´de sadece Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen bir projedir. Bu birimde 12 teknik öğretmen ve 3 mühendis görev yapıyor." dedi.

Birimdeki çalışmaların Enerji Verimliliği Kanunu, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gibi yasal mevzuatlara bağlı olarak yapıldığını anlatan Sarıkaya, bu birimin okullar ve kurumlardaki elektrik, su ve doğalgaz kullanımlarının kayıt altına aldığını ve enerjinin verimli kullanılıp kullanılmadığının izlediğini aktardı.

Sarıkaya, proje kapsamında enerji kullanımlarıyla ilgili veri tabanı oluşturduklarına işaret ederek, "Bu projenin yürüyebilmesi için yazılıma ihtiyaç vardı. Teknik öğretmenlerin yazdığı yazılımla bu projeyi yönetiyoruz. Tamamen bize ait yazılımın kullanılması bütün okullarda yaygınlaştırıldı. Müdür ve müdür yardımcılarının eğitimleri yapıldı. 17 ilçede enerji yönetimi sorumluları belirlendi. Veri tabanı oluştukça alanda ne kadar bir potansiyele sahip olduğumuzu gördük. Sadece Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde yüzde 40´lara varan enerji tasarrufu potansiyelimiz var. Hem ödediğimiz faturalarda hem de kullandığımız metreküp, kilovat/saat gibi birimlerde tasarruf edeceğiz." diye konuştu.

- Su kullanımında 1, doğalgazda 2 milyon lira tasarruf

Projeyle okullardaki su, elektrik gibi teknik altyapıları, kaçakların olup olmadığını ve periyodik bakımları bir merkezden yönetmeye başladıklarını dile getiren Sarıkaya, şöyle devam etti:

"Bir ilçede yaptığımız çalışmalar sonucunda su kullanımında 1 milyon lira civarında tasarruf sağladık. Akıllı sayaçları okullara kurmaya çalışıyoruz. Su aboneliğinde 100 okula akıllı sayaç kurduk. BUSKİ ile yaptığımız protokole göre, saati okumaya giden görevli personel okuduğu zaman kullanım bilgileri aynı zamanda bizim veri tabanımıza da düşüyor. Bu sayede bazı okullarda su kaçağı olduğunu belirledik. Birimdeki arkadaşlarımız o okullara gitti, altyapı iyileştirmelerini yaptı. Akıllı sayaçlar sayesinde 100 okulda metreküp olarak yüzde 20´erde düşüş yani tasarruf sağlandı. Doğalgazda özellikle gaz güvence bedelleriyle ilgili yaptığımız çalışmalarda 2 milyon lira civarında tasarruf sağlandı. Enerji Yönetimi Biriminin yaptığı çalışmalar kapsamında iki yılda 3 milyon liranın üzerinde tasarruf elde edildi. Bu sadece maddi tarafı.Bir de metreküp bazında yani enerjinin kullanımında düşüşler var. Verimlilik anlamında da somut geri dönüşler elde ettik."

Sarıkaya, bu projede Milli Eğitim Bakanlığının onayını aldıklarını, bakanlığın bütün illere aynı projenin uygulanması yönünde talimat verdiğini aktardı. 

Projenin yüzde 100 olarak bütün okullarda henüz uygulamaya konulamadığını ifade eden Sarıkaya, şunları kaydetti: "100 okulda suyla ilgili, 500 okulda elektrikle ilgili çalışma var. Ayrıca doğalgaz güvence bedelleriyle ilgili çalışmalar yürütülüyor. Enerji verimliliği konusunda asansörlerle de ilgili çalışma yürütüyoruz. Bütün müdürlüğümüze bağlı binalarda ve okullarda 400 civarında asansör var. Bunları büyük çoğunluğu kırmızı etikete sahip.Bunun çok ağır yaptırımları var. Birimimiz 70 civarında asansörün yeşil etikete geçmesini sağladı. Bütün okul ve kurumlarda sistem işlemeye başladığı zaman tasarruf miktarı 3 milyon liranın çok üzerine çıkacak. Oluşturulan veri tabanında bakanlığın ´server´ları kullanılıyor. Bilginin güvenliğine dikkat ediyoruz. Bir okulun veya binanın elektrik, su, doğalgaz, statik gibi inşaatla ilgili bütün teknik projeleri de veri tabanına aktarıyoruz. Veri tabanı kazanların seri numarası, kazanın ömrü ve bakım tarihleri gibi bilgileri de içeriyor. Bu da çok önemli.Bu veri tabanı olduğunda buradan hareketle stratejik eylem planları yapacağız." 

Hocahasan Mah. İlkbahar Cad. No38 Yeni Hükümet Konağı A Blok 16050 Osmangazi/BURSA - 0(224) 445 16 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.