Mesleki Eğitim Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi (METYAP) kapsamında Bursa Ticaret ve Sanayi Odasında (BTSO) bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Mesleki eğitimde yeni gelişmeler ve bu gelişmelerin işletmeler açısından faydalarının aktarılmasına yönelik gerçekleştirilen "Mesleki Eğitim Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi (METYAP) kapsamında 81 ildeki Oda ve Birlik temsilcilerine yönelik bilgilendirme toplantıları gerçekleştiriliyor.
Bu kapsamda Bursa Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına; MEB MTEM İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül, Bursa İl Millî Eğitim Müdür Vekili Uygar Umut, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Taşdemir, Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odası (BESOB) Başkanı Arif Tak, TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sevgi Saygın katıldı.
Toplantıda ayrıca; BTSO temsilcileri, İlçe Ticaret ve Sanayi Odaları temsilcileri, Bursa Ticaret Borsası temsilcileri, İlçe Ticaret Borsaları temsilcileri, BESOB temsilcileri, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürleri, Mesleki Eğitim Merkezi Programı Uygulanan Okulların Müdürleri de yer aldı.
Milli Eğitim Bakanlığının hedeflerinin 2023 eğitim vizyonu ile yeniden belirlendiğini ifade eden Süleyman Akgül; "Mesleki Eğitim Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesini iş dünyamız temsilcilerine anlatmak için ülke genelinde programlar düzenliyoruz. Daha önce yaygın eğitim kurumu olarak hizmet veren mesleki eğitim merkezlerimiz artık örgün ortaöğretim kurumu olarak faaliyet gösteriyor. Bu alanda ne gibi çalışmalar yaptık; hem işletmeler açısından hem öğrencilerimizin özlük hakları bakımından kalfalık ustalık belgesinin yanında diplomaya erişim imkânları sağlanması gibi ne tür faydalar sağlandı, ne tür yenilikler yapıldı, bunları anlatmak için buradayız. Cumhurbaşkanlığımız tarafından 2021 yılı "Ahi Evran Yılı" olarak kabul edildi. Bizler de mesleki eğitim merkezlerimizde ahilik sisteminin vizyon, misyon ve geleneklerini yaymaya çalışıyoruz. 2023 eğitim vizyonu kapsamında Mesleki Eğitime yönelik sistemlerde yenilikler gerçekleştirdik. Bursa'da STK'larımız başta olmak üzere kurumlarımız tarafından mesleki eğitim işi ciddi şekilde sahiplenildi. Herkesin elinin taşın altına koyması, geleceğimiz için işbirliği yapması bizleri sevindirmiştir." dedi.
Toplantının açılışında konuşan Uygar Umut; "Mesleki Eğitim; Bakanlığımızın liderliğinde ve 2023 Eğitim Vizyonu heyecanıyla, tüm tarafların dâhil edildiği bir süreç içinde, el ve güç birliğiyle ülkemizin ihtiyaç duyduğu bir yapıya kavuşmaktadır. Kısa sürede ortaya çıkan bu büyük sinerji; hem okullarımızın kendilerine güvenlerini artırmış hem de sektörlerin mesleki eğitime bakışını olumlu yöne değiştirmiştir. Heyecanla takip ettiğimiz bu çalışmalar çerçevesinde; alanda istihdamın %90'ı aştığı ve öğrencilerimizin sahadan yetiştikleri mesleki eğitim merkezlerine yönelik önemli projeler hayata geçirilmiştir. Bu kapsamda, kurumlarımız bünyesinde örgün programların uygulamaya konması ve diploma telafi programlarının sunulması gibi kolaylaştırıcı adımların yanı sıra mesleki eğitim merkezleri ile işletmeler arasında var olan güçlü bağın daha da geliştirilmesi için; öğrencilerimizin özlük hakları geliştirilmiş ve bu öğrencilerin mesleki eğitim aldığı işletmelere yönelik teşvikler genişletilmiştir. Burada yapılacak çalışmaların ve alınacak kararların hayırlı olmasını diliyor; başta Bakanlığımız ve Genel Müdürlüğümüzün üst yöneticileri olmak üzere, sürecin başından beri desteklerini esirmeyen ve hep yanımızda olduklarını hissettiren siz çok kıymetli sektör paydaşlarımıza ve okul yöneticilerimize teşekkür ediyorum." dedi.
Bir ülkenin geleceği o ülkenin insanının eğitim kalitesine bağlı olduğunu belirten Yüksel Taşdemir; "Ekonomik kalkınmasının temelleri ise mesleki eğitime bağlıdır. Ekonomik sıçrama yaşayan ülkemiz; bilgi, beceri ve yüksek verimli kalite gücüne sahip insan gücüne her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaktadır. Mesleki eğitim, genç insanlarımıza başarılı bir kariyer yolculuğu hazırlarken sektörlerimizin de geleceğine sağlam adımlarla yürümesine imkân sağlamaktadır. Artan rekabetle birlikte yeniliklerin yaşamımızın bir parçası olduğu yeni bir dönemden geçiyoruz. Bu bakış açısı doğrultusunda BTSO çatısı altında mesleki eğitime yönelik çalışmalara imza atıyoruz. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimiz bizim en büyük zenginliğimiz. Çok daha güçlü bir geleceğe gerek mesleki eğitim alanında gerekse de mesleklerimizde standartların yükseltilmesi alanında yapılan çok önemli projeleri hayata geçirdik. Eğitim alanındaki tüm paydaşlarımızla bir yol haritası belirledik. Şehrin dört bir yanına yaptığımız eğitim yatırımlarımız 600 milyon TL'yi aşmaktadır. Mesleki eğitime yönelik olarak iş insanlarımızla birlikte BUTGEM üzerinden 30 binden fazla gencimiz eğitim programından faydalanan meslek sahibi oldular. Millî Eğitim Bakanlığımızla Şubat 2019'da yaptığımız protokol kapsamında BTSO'nun da paydaşı olduğu olduğu 17 okulumuzu teknolojiye uyumlu hale getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mesleki eğitim alanında üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye devam edeceğiz." dedi.
BESOB'un bir ahilik kökeni olduğunu ifade eden arif Tak; "Toplumun önemli bir kesimini oluşturan Esnaf ve sanatkârlarımızın eğitime yönelik ihtiyaçları var. Bizler de oda olarak bu konuya çok önem veriyoruz. Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzden fevkalade memnun olduğumuzu belirtmek isterim. Başta İl Millî Eğitim Müdürümüz olmak üzere millî eğitim camiası tüm kadrolarıyla ve öğretmenleriyle beraber bizlere eğitim konusunda önemli destekler sağlıyorlar ve her zaman yanımızda oluyorlar. Bundan sonra da bu çalışmalarımız el birliğiyle devam edecektir. Bu alanda bizlere destek veren herkese teşekkür ediyoruz." dedi.
METYAP Projesi tanıtım sunumu gerçekleştirildi.
Protokol konuşmalarının ardından Teknik Öğretmen Osman Dolgunyürek tarafından METYAP tanıtım sunumu gerçekleştirildi. Dolgunyürek gerçekleştirdiği sunumda şu bilgileri paylaştı; "METYAP projesinin amacı işletmelerin nitelikli işgücü ihtiyaçlarını karşılama amaçlı hayata geçirilmiştir. 6764 sayılı yasa ile Mesleki Eğitim Merkezleri artık Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezlerine dönüştü ve diploma verecek bir kurum haline geldi. Projemiz çok geniş kapsamda olup direk amaca hizmet etmek için geliştirilmiştir. Mesleki eğitim merkezlerine tüm yıl boyunca, yaş sınırı olmadan bütün vatandaşlarımız belirli şartları karşıladıkları takdirde kayıt yapılabileceklerdir. Bu bağlamda yıllardır herhangi bir işte tecrübe kazanmış fakat okul okuyamayarak bunu belgelendiremeyen vatandaşlarımız var ise SGK hizmet dökümleri ile ispatlarını gerçekleştirip sınavlarının ardından belge sahibi olabilme imkânına sahiplerdir." dedi.
Dolgunyürek'in sunumunun ardından katılımcılar, proje ile ilgili görüş ve önerilerini dile getirdiler. MEB 2023 eğitim vizyon belgesi kapsamında mesleki eğitim merkezleri yeniden yapılandırıldı. Vizyon belgesi hedefleri doğrultusunda öğrencilerin özlük hakları geliştirildi ve bu öğrencilerin mesleki eğitim aldığı işletmelere yönelik teşvik ve devlet desteği sağlandı. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalarla mesleki eğitim merkezleri ile işletmeler arasında var olan güçlü bağın daha da geliştirilmesi, işletmelerin gün geçtikçe artan kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması, işletmelerin mesleki eğitimle ilgili devlet teşviklerinden daha fazla yararlanmaları sağlandı. Bu çerçevede uygulamaya konulan "Mesleki Eğitimi Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi" (METYAP) ile mesleki eğitimdeki yeni gelişmeler ve bu gelişmelerin işletmeler açısından faydalarının 81 ilde oda ve birlik temsilcilerine yüz yüze aktarılmasına başlandı.