Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü ile Bursa İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğinde uygulamaya konulan "Öğretmenim Elimi Tut!" projesi tanıtım programı Uludağ Üniversitesi Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Programa Bursa İl Millî Eğitim Müdürü Serkan Gür, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Salih Metin, İstanbul İl MEM Şube Müdürü Gülşen Özer, Bursa İl MEM Şube Müdürü Mahmut Karakaya İl/İlçe MEM yöneticileri, İstanbul İl MEM ekibi, Kamu Hastaneleri Birliği yöneticileri, hastane sınıflarında görevli öğretmenler, İlimizdeki sağlık MTAL okullarından öğrenciler ve yöneticiler katıldı.
Projenin, hem öğrencileri hem de öğretmenleri oldukça verimli ve etkili kılan bir proje olduğunu belirten Bursa İl Millî Eğitim Müdürü Serkan Gür; "İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğünün hayata geçirdiği bu proje gerçekten çok anlamlı ve çok etkili. En önemli özelliği özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklarımıza bu alanda faydalı bir hizmet sunmaya çalışmak olan bu proje, iki ilin karşılıklı bilgi paylaşımı içerisinde yürütülmesi ve kardeşliğin en üst düzeye çıkartması noktasında da çok büyük anlam taşıyor. Birinin elinden tutulması ve ona onun elinden tutmanın ne kadar kıymetli olduğunu gösteriyor olmak hem öğretmenliğin hem de insanlığın en önemli göstergelerinden biridir. Bugünkü tanıtım toplantımızın bu nedenle manevi yönü oldukça yüksek. Kardeşliği barındıran bir proje olması nedeniyle de oldukça önemli görüyorum." dedi.
Projenin süreci hakkında bilgi veren Serkan Gür; "Sağlık Müdürlüğümüzün iştirakiyle bir protokol imzaladık ve hastane sınıfındaki öğrencilerimizle çok daha yakından ilgilenmek, hastane sınıfındaki öğretmenlerimizin niteliklerini yükseltmek ve oradaki çocuklarımızı eğitim hayatlarına uygun bir şekilde yetiştirmek için çok önemli bir projeye imza attık. Bundan sonraki süreçte de daha fazla hastane ile iş birliği yapıp çok daha fazla çocuğumuza dokunmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz." dedi.
Projede yer alan ve tanıtım toplantısına katılan öğrencilere seslenen Serkan Gür; "Hayattaki en önemli değerlerden bir tanesi birinin elinden tutabilmek. Hastanede uzun süreli tedavi gören çocuklarımızın hayatına girip onların neler hissettiği ile ilgili empati kurarak bu çocuklarımıza yol arkadaşı olmak, belki de hayatta yapacağınız en önemli vazifelerden bir tanesi olacak. Bu çocuklarımızın hayallerine ulaşmaları için onlara destek olmak çok önemli. Devletimiz ve Bakanlığımız özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerimize ve ailelerine yönelik çok önemli çalışmalar yürütüyor. Bizlerin de bu konuda yapacağı çalışmalar bu konuda önemli katkılar sağlayacaktır. İstanbul ve Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bu iki ilimizin böylesine güzel bir projeyi yürütüyor olmaları oldukça güzel ve anlamlı. Çalışmaya katkı sunan öğretmenlerimize ve öğrencilerimize, İstanbul İl Millî Eğitim Müdürümüze ve İstanbul ve Bursa'da Ar-Ge birimlerinde görevli çalışma arkadaşlarımıza, projeyi yürüten ve projeye katkı sunan herkese çok teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.
Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Salih Metin, "8 bin yatakla hizmet verdiğimiz ilimizde çocuk hastalarımıza ayrılan 800 yatağımızla yılda 4 bin çocuğumuza şifa olmaya çalışıyoruz. Bunlardan uzun süreli yatış olan çocuklarımızı tespit edelim ve bu çocuklarımızın okullarından ve öğrenimlerinden uzak kalmamalarını sağlayalım düşüncesiyle bu yola çıktık. Projede ilk yolculuğumuza birlikte başladığımız Bursa İl MEM Şube Müdürü Mahmut Karakaya ile Bursa İl MEM Ar-Ge Birimi Proje Koordinatörü Pervin Hazar'a bize ev sahipliği yapan Uludağ Üniversitesine ve projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum." dedi.
Hastanede ya da evlerinde uzun süreli tedavileri devam eden çocukların yaşadıkları sürecin oldukça zorlu ve zorlayıcı olduğunu ifade eden İstanbul İl MEM Şube Müdürü Gülşen Özer; "Bakanlığımız özel eğitim ve rehberlik alanında her geçen gün daha da fazla artan destekleriyle ve bu alanda yürüttüğü çalışmalarla özel eğitime ihtiyaç duyan öğrenci ve velilerimize katkı sunmaya devam ediyor. 'Öğretmenim Elimi Tut!' projemizle bu alanda yürütülen çalışmalara bizler de katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu proje ile çocuklarımızın iyileşme süreçlerine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Bize düşen bu öğrencilerimizin iyileşerek tekrar sınıflarına döndüklerinde kaçırdıkları noktaların olmaması sağlamak. Üniversiteye hazırlanıyorlarsa onları sınav sürecinde destekleyebilmek, ilkokul aşamasındalarsa derslerine destek olabilmek. Ayrıca çocuklarımıza sadece akademik alanda değil onların hayata dair tutundukları dalı daha da kuvvetli kılmak ve bu umudu güçlendirmek. Masal, drama, kukla gibi farklı etkinlikler yapıyoruz. Aynı zamanda bu süreci onlarla birlik yaşayan velilerimizi de unutmamaya çalışıyoruz. Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz de projede çok kısa bir sürede çok hızlı bir yol aldı, kendilerini kutluyorum. Projeye destek olan herkese çok teşekkür ediyorum." dedi.
"Öğretmenim Elimi Tut!" projesinin çok etkileyici bir proje olduğunu ifade eden Bursa İl MEM Şube Müdürü Mahmut Karakaya; "İlk kez İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen projeyi biz de Bursa'da hayata geçirdik. Proje isminde esinlendiğimiz İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzü de yapmış oldukları bu projeden dolayı kutluyorum. Bursa İl Sağlık Müdürlüğümüz ile aramızda bir protokol imzaladığımız 'Öğretmenim Elimi Tut!' projesi ile çocuklarımızın hastane süreçlerindeki psikososyal düzeylerinin geliştirilmesi ve eğitimlerinin devam ettirilmesi amaçlanıyor. Projeye katkı sunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.
Marmara üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gürkan Sert ve Bursa Uzman Klinik Psikolog Nalan Pulat Gölcüklü uzman kişi olarak konuşma yaptılar.
"Öğretmenim Elimi Tut!" projesi ile Bursa İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı kamu hastanelerinde uzun süreli tedavi nedeniyle yatan çocukların eğitim şartlarının iyileştirilmesi; eğitim içeriklerinin geliştirilerek, hastane sınıfı öğretmenlerinin açılacak hizmet içi eğitimlerle yetiştirilmesi; ailelerin eğitim düzeyi artırılarak çocukların psikososyal iyilik durumlarının yükseltilmesi; tedavisi evde devam eden ve evde eğitim gören öğrencilere yönelik eğitim içeriklerinin geliştirilmesi amacıyla kamu hastanelerinde açık olan hastane sınıflarının geliştirilmesini ve hastane sınıfı olmayan kamu hastanelerinde sınıf açılması amaçlanıyor. Bursa'da Dörtçelik Çocuk Hastanesi, Dr.Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi,Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastenesi olmak üzere 4 kamu hastanesinde hastane sınıfı bulunuyor.