BURSA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

OKULUN ÖTESİNDE PROJESİ

OKULUN ÖTESİNDE PROJESİ

Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Şahin Yılmaz İlkokulunun ortağı olduğu  "Okulun Ötesinde" Erasmus+ projesinin sözleşmesi imzalandı. Tarihi Belediye Binasında gerçekleştirilen imza törenine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İl Millî Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger ve Şahin Yılmaz İlkokulu Müdürü Ergül Akpınar ile proje ekibi katıldı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yaptığı açıklamada, belediyeye ait müzelerin günümüzde teknolojik unsurlarla donatılarak faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti. Bu durumun müzeleri 'sadece tarihi eserlerin korunduğu ve sergilendiği yerler dışında' eğitim-atölye çalışmalarının yapıldığı kültürel merkezler konumuna taşıdığını vurgulayan Başkan Aktaş, "Bu kapsamda, 'müzelerin okul dışı öğrenme alanları olmalarından hareketle' yine İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzle gerçekleştirdiğimiz 'Drama İle Dersler Müzede' projesiyle başarı kazandık. Şimdi ise Erasmus+ programı çerçevesinde yapılan 'Okulun Ötesinde' isimli projeyle öğretmenlerimiz; müzelerimizi 'okul dışı öğrenme alanları olarak' öğrencileriyle buluşturacak. Müzelerimiz, yeni edindikleri misyon doğrultusunda öğrencilerimizin eğitimine katkıda bulunacak. Projeye katkı sağlayan herkesi kutluyorum." dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a teşekkür

İl Millî Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger ise sağlanan imkan nedeniyle Başkan Aktaş'a teşekkür etti. Büyükşehir Belediyesi'yle okul dışı ortamların hazırlanması ve öğrencilerin bilgi dağarcığının geliştirilmesi noktasında keyifli bir iş birliği içerisinde olduklarını, bu anlamda Türkiye'de ilk kez 'Drama İle Dersler Müzede' isimli çalışmayı yine Büyükşehir Belediyesi'yle birlikte hayata geçirdiklerini hatırlatan Dülger, "Drama İle Dersler Müzede çalışmasıyla 149 tarihi mekan uygulamalı eğitim alanı olarak öğrencilerimizin kullanımına sunulmuştu. Ardından 'Okulum Bursa' isimli kitapçık hazırladık, yine Büyükşehir ile istişare halinde. Son projemizle de AB ülkeleriyle olaya bakışımız noktasında bir değerlendirmeye sahip olacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Okul dışı öğrenme çalışmaları, Bursa'da Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin ortak projesi olan "Drama ile Dersler Müzede" projesiyle başladı. MEB 2023 Eğitim Vizyon Belgesi'nin yayınlanması ile okul dışı öğrenme çalışmaları ulusal bir eğitim politikası haline geldi ve "Okulum" Türkiye adıyla ülke genelinde tüm okul dışı öğrenme ortamlarının ders kazanımları ile ilişkilendirilerek kullanılmasına yönelik çalışmalar başladı.

Bu kapsamda Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü AR-GE Biriminde Okul dışı öğrenme ortamları çalışma ekibi kuruldu. Bursa'da belirlenen 149 okul dışı öğrenme ortamı 49 farklı dersin kazanımları ilişkilendirilerek her eğitim kademesi için "Okulum Bursa E-Rehber" kitapları hazırlandı. Projede çalışmaların tüm paydaşlarla çok daha sağlıklı yürümesi için geniş katılımlı bir Okul Dışı Öğrenme Ortamları Çalıştayı düzenlendi. Çalıştay sonucunda alanda uluslararası proje ihtiyacı öne çıktı. Tüm bu deneyimler ve çalışmalar üzerine Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi okul dışı öğrenme çalışmalarını çok daha büyük bir boyuta taşıyarak farklı kurum ve kuruluşların deneyimlerini paylaşacakları ve ortaya yeni ürünler koyacakları uluslararası bir proje hazırladı.

Erasmus+ Programı Okul Eğitimi Stratejik Ortaklıklar Faaliyeti kapsamında Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından sunulan 2020-1-TR01-KA201-094622 numaralı "Okulun Ötesinde" isimli proje Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkez Başkanlığı, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından 138.976.00 Avro hibe almaya hak kazanarak kabul edildi.

Projenin amacı şöyle: Okul dışı öğrenme ortamlarını doğru ve etkili kullanmak için öğretmenlik meslek profilini güçlendirmek; okul dışındaki mekânlarda eğitim sorumlusu olarak görev alanları, öğretmen ve öğrencilerle aynı amaç doğrultusunda bir araya getirerek öğrenme süreçlerini bütüncül bir şekilde planlamak; derslerini farklı mekânlarda gerçekleştiren öğrencilerin, öğrenmeyi hayatlarının her alanına taşımalarını sağlamak, yaşadığımız dünyanın kültürel, doğal ve endüstriyel mirasının sosyal ve eğitimsel değerini gelecek kuşaklara aktarmak. 

30 ay sürecek olan projenin ortak ülkeleri Türkiye, İspanya, İtalya, Portekiz ve Polonya. Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğünün Koordinatör olduğu çalışmada; Bursa Büyükşehir Belediyesi, Şahin Yılmaz İlkokulu, İspanya'dan üniversite, İtalya'dan müzeler birliği, Portekiz'den bilim merkezi ve Polonya'dan ilkokul Okulun Ötesinde Projesinde iyi uygulamalarının değişimini yapacak ve okul dışı öğrenme ortamlarında kullanılmak üzere eğitim programları hazırlayacak.

25-02-202125-02-202125-02-202125-02-2021

Hocahasan Mah. İlkbahar Cad. No38 Yeni Hükümet Konağı A Blok 16050 Osmangazi/BURSA - 0(224) 445 16 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.