TÜRKİYE'DE VE DÜNYADA TÜRKÇENİN ÖĞRETİMİ ÇALIŞTAYI BURSA'DA BAŞLADI
442
15:34
26.09.2022

MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca hazırlanan "Türkiye'de ve Dünyada Türkçenin Öğretimi Çalıştayı" Bursa'da başladı.

2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa'da yapılan çalıştayın ilk günü Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad Demirli, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İl Millî Eğitim Müdürü Serkan Gür, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, üniversitelerden akademisyenler ve öğretmenlerin katılımıyla Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılışında konuşan Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, Türkçenin resmi dil kabul edilişinden bugüne 745 yıl geçtiğini vurguladı. Şensoy, "Bugün Türk Dil Bayramının 90. yıl dönümü. Ayrıca Bursa bu yıl, 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildi. Bu kadar anlamlı bir zamana ve mekâna denk gelen çalıştayın, Sayın Cumhurbaşkanımızın da desteklediği dil seferberliğini taçlandıracağına şüphemiz yoktur. Bu çalıştayda, siz değerli alan uzmanlarının katkısıyla dil çalışmalarının kalitesini daha ne kadar ileriye taşıyabileceğimizi, Millî Eğitim Bakanlığı olarak ne yapabileceğimizi hep birlikte değerlendireceğiz. Çünkü dilimiz binlerce yıllık tarihiyle millî kimlik ve kültürümüzün ortak ifade aracıdır. Dünya üzerinde en çok konuşulan dillerden olan Türkçemizi korumak ve öğretmek ayrı bir önem arz etmektedir. Türkçemizin dünya dili olarak bilim, kültür ve sanat dili olarak var olmasını, Türkçenin ana dil olarak öğretimini, yabancı dil olarak öğretimini, iki dillilere öğretimini ve Türk soylulara öğretimini önemsiyor; bu hususta politikalar üretmeye devam ediyoruz. Bu sebeple Türkiye'de ve Dünyada Türkçenin Öğretimi Çalıştayını, oturumlardaki değerlendirmelerden çıkacak görüş ve önerileri önemsediğimizi ifade etmek istiyorum. Şu an bu salonda Türkiye'nin farklı üniversitelerinden akademisyenlerimizin yapacağı çalışmayı Bakanlık olarak anlamlı buluyoruz. Bu çalıştaya mesai sunan çalışma arkadaşlarıma, değerli akademisyenlere Bursa Büyükşehir Belediyesine, emeği geçen tüm kurumlarımıza teşekkür ediyor, çalıştayın hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde hazırlanan çalıştayın açılış konuşmasında "Dil bir milletin kimliğidir." diyerek sözlerine başlayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Bir sulh şehri ve 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Bursa'mızda sizleri ağırlamaktan mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu vesileyle Türk Dil Bayramımızı kutluyor, yapılan çalışmalar için her bir kurum ve kuruluşumuza şükranlarımı sunuyorum." şeklinde konuştu.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad Demirli, "Dil, bir milletin hafızasıdır; maddi ve manevi kimliğidir, hazinesidir. Milli hafızasını ve değerlerini kaybetmek istemeyen bir milletin dilinin zenginliklerini iyi bilmesi gerekir. Tarih sahnesinde varlığını devam ettirmek isteyen her milletin en büyük ihtiyacı dilini korumaktır. Diline yabancılaşan bir millet, millet olma şuurundan uzaklaşacaktır. Kadim ve köklü bir geçmişe sahip olan milletimiz, eşine az rastlanır yazılı ve sözlü edebiyata, dünyaya yön vermiş 16 devlet kuracak devlet bilincine ve 3 kıtada hüküm sürmüş bir imparatorluk geleneğine sahiptir. Milletimiz sahip olduğu tarihten gelen bilinci, devlet tecrübesini ve kültürünü dili sayesinde aktarmış, necip milletimizin bulunduğu farklı iklimlerde kadim bir millet kurmayı başarmıştır. Türkçenin dünyanın en eski dillerinden biri olması, yaygın konuşulması ve zengin dillerden biri olması bizler için gurur vesilesidir. Bugün dünyanın her kıtasında konuşulan dilimiz, Türk kültürünü, tarihini, sanatını ve edebiyatını tüm dünyaya tanıtan ses bayrağımızdır. Dilimizi tüm özgünlüğüyle muhafaza etme yükümlülüğü ve bilinciyle dil seferberliği başlatılmıştır. Bu kapsamda Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığımız bünyesinde Türkçenin Dil Eğitimi Araştırma Geliştirme Merkezini kurduk. Merkezimiz, başta Türkçenin öğretimine yönelik olmak üzere İngilizce, İspanyolca, Almanca, Fransızca, Arapça ve Rusça dillerinde önemli faaliyetler yürütmektedir. Dil seferberliği başlatmamıza vesile olan Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere Bakanımız Mahmut Özer'e, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve tüm paydaşlarımıza çok teşekkür ediyorum." dedi.

Türk Dil Kurumu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye Maarif Vakfı paydaşlarıyla gerçekleştirilen çalıştay, 29 Eylül'de sona erecek.

 

26-09-202226-09-202226-09-202226-09-202226-09-202226-09-2022

 

Yayın Tarihi: 26.09.2022