Veri okuryazarlığı, verinin okunabilmesi, analiz edilmesi, veri kullanma yeteneği ve çalışma pratiklerini, veri ile temellendirebilme yani veri ile konuşabilme, içinde bulunulan sosyal yapı hakkında okumalar yapabilme olarak tanımlanıyor. Devletler, kurum ve kuruluşların bilgilerini şeffaflaştırma çabaları sayesinde, açık veri miktarı son yıllarda önemli ölçüde artmaktadır. Bunun sonucunda kurum ve kuruluş çalışanlarının veri okuryazarlığı becerilerini geliştirmek önemli hale gelmiştir. Veri okuryazarlığına yönelik ihtiyaç artık hissedilmekte ve talebi de artmaktadır. Veri okuryazarlığı 21.yüzyılın öğrenilmesi gereken temel pratiklerinden biri olarak değerlendirilmektedir.
2023 Eğitim Vizyon Belgesi'ndeki veriye dayalı yönetime ilişkin toplam on bir madde incelendiğinde ilçe, il, bölge ve ülke çapında tüm paydaşların karar verme süreçlerinde veriye dayalı kararlar almasını sağlamaya yönelik teknik ve fiziki düzenlemelerin bulunduğu görülmektedir. Bakanlığın koyduğu hedeflere ulaşabilmesi için öncelikle eğitsel veri madenciliği uygulamalarının (öğrenme analitiği araçları, veriye dayalı yönetsel sistemler, veri toplama araçları gibi) temelini oluşturan her türlü verinin toplanma, tasnif, temizleme, işleme ve yeniden toplama aşamalarını sorunsuz bir şekilde yürütmesi gerekmektedir.
Bu doğrultuda Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde hazırlanan BEBKA 2019 Teknik Destek Programı kapsamında TR41/19/TD/0058 referans nolu "Bursa'da Veri Okuryazarlığı" projesi ile sahadaki insan kaynağının veri okuryazarlığı düzeylerinin artırılmasına yönelik düzenlenen eğitim programında; 09-20 Aralık 2019 tarihleri arasında Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve bağlı olan 17 ilçe milli eğitim müdürlüğünde görevli şef, memur, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni (V.H.K.İ) memurlardan oluşan 25 kişi; müdürlüğe bağlı resmi okullarda görev yapan yöneticilerden oluşan 25 kişi; müdürlüğe bağlı strateji geliştirme hizmetleri Ar-Ge biriminde görevli personelden 25 kişi olmak üzere toplam 75 kişi eğitim aldı.