---
Yaşadığımız yüzyılda ülkeler; ulusal ve evrensel değerleri tanıyan, bu değerlere katkı koyan, kendini gelecek yüzyıllara taşıyacak, sorunlarla baş edebilen, problemlere kısa sürede yaratıcı çözümler getirebilen, öz güven sahibi bireyler yetiştirmek için eğitim sitemlerini yeniden yapılandırmaktadır. Düşünen, sorgulayan, eleştiren, çözüm üreten, düşüncelerini yazılı ve sözlü olarak en iyi biçimde dile getirebilen bireylere her alanda ihtiyaç duyulmaktadır. “Hayallerinden Kitap Yapan Çocuklar Projesi”, öğrencilerin okumaya karşı olumlu tutum kazanarak okumayı alışkanlık haline getirmelerine ve yazılı anlatım becerilerini geliştirmelerine yönelik hazırlanmış atölye çalışmalarından oluşmaktadır. Atölyelerde uygulanacak etkinlikler, Türkçe Dersi Öğretim Programı’nda yer alan temel yaklaşım esas alınarak parçadan bütüne, basitten karmaşığa, kolaydan zora doğru olacak şekilde hazırlanmıştır.
Proje; okurken ve yazarken oynamayı, oynarken eğlenmeyi, eğlenirken düşünmeyi sağlayarak okuma alışkanlığını ve yazılı anlatım becerisini geliştirme sürecini desteklemekte ve süreç sonunda öğrencilerin ortaya bir ürün çıkarmasını amaçlamaktadır. Projenin başında, seçilen pilot okullardaki 3. sınıf öğrencilerine okuma alışkanlığı ve yazma kaygısına yönelik birer ön test uygulanacaktır. Projenin sonunda ürünler değerlendirilecek ve uygulanan son test ile çalışmanın etkililiği görülecektir.
Proje; 2018-2019 eğitim öğretim yılında Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinden müdürlüğümüzce seçilen pilot okullarda, serbest etkinlikler ders saatlerinde 3. sınıf öğrencilerine uygulanmış ve uygulama sonunda proje çıktıları değerlendirilmiştir. Süreç boyunca atölye çalışmalarını tamamlayan öğrenciler kendi öykü kitaplarını oluşturmuş, kitap tanıtım afişleri hazırlamış ve süreç sonunda eserlerini sergilemişlerdir. Öğrenciler, yıl boyunca öğretmen rehberliğinde okudukları kitapları tanıtan KİTAKU (Kitap Tanıtım Kulübü) kurmuş ve okudukları kitapları farklı açılardan tanıtan çalışmalar yapmışlardır. Uygulanan ön test ve son test arasındaki fark incelendiğinde projemiz kapsamında uygulanan çalışmalar; öğrencilerin okumayı gerekli görmesinde, okurken kendisini mutlu hissetmesinde, boş zamanlarında aklına kitap gelmesinde, kendi kütüphanesini oluşturma isteği kazanmasında olumlu yönde etkili olmuştur. Öte yandan düşüncelerini yazı ile anlatmaktan kaçınan, sınıf ortamında yazma aktivitelerini zor ve ürkütücü bulan öğrencilerin bu kaygılarının önemli ölçüde azaldığı görülmüştür. Bu sonuçlar, çalışmamızın her iki alanda da etkili olduğunu ortaya koymuştur. “Hayallerinden Kitap Yapan Çocuklar” projesi, geliştirmeye yönelik yapılacak düzenlemelerin ardından 2019-2020 eğitim öğretim yılında pilot okullarda uygulanacaktır.
Proje kapsamında uygulanmaya yönelik hazırlanmış atölye çalışmalarının tamamı özgün çalışmalardır. Alan taraması yapıldığında serbest etkinlikler dersinde daha önce bu nitelikte bir çalışmaya rastlanmamıştır.
Okuma alışkanlığı küçük yaşlarda kazanılmaktadır. Kazanılan bu becerinin bir alışkanlık haline gelmesi ve yaşam boyu öğrenme aracı olarak kullanılmasında, çocuğun içinde bulunduğu aile, okul ve çevre çok önemlidir. Öte yandan sınıf öğretmenleri ve velilerle yapılan görüşmelerde öğrencilerin yazılı anlatım konusunda genel olarak isteksiz oldukları, yazma etkinliklerini zor ve ürkütücü olarak değerlendirdikleri saptanmıştır. Sadece Türkçe derslerinde yapılan okuma-yazma çalışmaları bazı öğrenciler için yeterli olmamaktadır. Oysa bu becerilerin gelişmesi, öğrencinin tüm derslerdeki başarısını hatta hayattaki başarısını da olumlu yönde etkileyecektir. Gerek bu sebeplerle gerekse serbest etkinlikler dersinin etkililiğini arttırmak amacıyla bu çalışmaya ihtiyaç duyulmuştur.
“Hayallerinden Kitap Yapan Çocuklar” projesinin amacı, öğrenciyi ders kitaplarındaki alışılmışın dışına çıkarmak, hayal gücünden yararlanarak farklı düşünceler ortaya koymasına olanak vermek, öğrencinin kendisine ait bir ürün ortaya koyması için onu yüreklendirmektir. Proje; okurken ve yazarken oynamayı, oynarken eğlenmeyi, eğlenirken düşünmeyi sağlayarak okuma alışkanlığı edinmeyi ve yazılı anlatım becerisini geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Projenin hedefleri;
Öğrencilere hayat boyu sürecek okuma alışkanlığı kazandırmak,
Serbest etkinlik saatlerinde uygulanacak etkinlikler ile öğrencilere okulu sevme yönünde olumlu tutum kazandırmak,
Okuma kültürünün gelişimine katkı sağlamak,
Yaratıcı zekâ ve hayal gücünü geliştirmek,
Türkçeyi doğru ve güzel kullanma becerisini geliştirmek,
Öğrencilerin öz güvenini arttırmak, hem yazılı anlatım hem görsel tasarım alanındaki hem de farklı alanlardaki yeteneklerini ortaya çıkarmak,
Öğrencilerde birlikte hareket edebilme, uzlaşma, sorumluluk alma anlayışını geliştirmek,
Serbest etkinlik saatleri yönergesine göre serbest etkinlik saatlerine işlerlik kazandırmak,
Öğrencileri teknoloji bağımlılığından kurtarmak ve okumaya yöneltmek…
Öğrencilerde okuma alışkanlığı kazanma ve yazılı anlatım becerisi geliştirmeye yönelik hazırlanan atölye çalışmalarının içerikleri, ay ay TEBA’ya (Temel Eğitim Bilişim Ağı) yüklenerek erişime açılacaktır. Müdürlüğümüzce seçilen pilot okullarda, haftada 2 ders saati olan serbest etkinlikler dersinde adım adım uygulanacaktır. Projenin başında, seçilen pilot okullardaki 3. sınıf öğrencilerine okuma alışkanlığı ve yazma kaygısına yönelik birer ön test uygulanacaktır. Projenin sonunda ürünler değerlendirilecek ve uygulanan son test ile çalışmanın etkililiği görülecektir. Öğrencilerin okuma alışkanlığını ve yazılı anlatım becerilerini önemli ölçüde geliştirmeleri ve bu süreci eğlenerek tamamlamaları hedeflenmektedir.
2019-2020 eğitim öğretim yılında planlama aşağıdaki gibidir:
2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI PROJE UYGULAMA SÜRECİ | ||
Faaliyet | Tarih | Sorumlu |
2018-2019 eğitim öğretim yılı sene sonu raporunun incelenmesi ve projenin geliştirilmesine yönelik düzenleme çalışmalarının yapılması |
Eylül 2019 | Komisyon |
Projenin içeriğini oluşturan atölye uygulamalarının öğretmenlere tanıtılması | Ekim 2019 | Komisyon |
Projenin pilot uygulamalarının gerçekleşmesi | Ekim 2019/ Haziran 2020 |
Komisyon |
Proje çıktılarının değerlendirilmesi ve sene sonu raporunun yazılması, | Haziran 2020 | Komisyon |
Projenin geliştirilmesine yönelik düzenleme çalışmalarının yapılması | Haziran 2020 | Komisyon |
• Proje hangi sınıf düzeyinde uygulanacak?
Proje, ilimiz bünyesinde müdürlüğümüzce seçilen pilot okulların 3. sınıflarında uygulanacaktır.
• Proje uygulamaları ne zaman olacak?
Proje uygulamaları, serbest etkinlikler ders saatlerinde gerçekleştirilecektir. 3. sınıflarda 2 ders saati olan serbest etkinlikler dersi, öğretmen tarafından planlanacaktır.
• Proje uygulamaları nasıl olacak?
Proje uygulamaları, serbest etkinlikler ders saatleri içinde öğretmen rehberliğinde gerçekleşecektir. Öğretmenler, TEBA’ya (Temel Eğitim Bilişim Ağı) yüklenen atölye çalışmalarına ay ay düzenli olarak erişerek etkinlikleri adım adım uygulayacaktır. Atölyelerde hangi etkinliklerin yapılacağı; öğretmen bilgi sayfaları, öğrenci etkinlik kağıtları ve sunularda ayrıntılı biçimde yer alacaktır. Aynı zamanda okulun şartlarına göre kurulacak bir “kitap tanıtma kulübü” ile öğrencilerin okudukları kitapları diğer öğrencilere tanıtacakları bir ortam yaratılacak ve işler hale getirilecektir.
• Proje, okul tarafından nasıl yürütülecektir?
Her okul, kendi içinde bir okul yürütme komisyonu kuracaktır. Bu komisyon projenin okul içinde tanıtımından, yürütülmesinden, değerlendirme ve raporlandırmasından sorumlu olacaktır.
Proje pilot uygulamaların yapılması sırasında İl Çalışma Komisyonu tarafından titizlikle takip edilecek, öğrencilerin girdileri ve çıktıları arasındaki fark değerlendirmede esas alınacaktır.
Yaşadığımız yüzyılda düşünen, sorgulayan, eleştiren, çözüm üreten, düşünce ve görüşlerini yazılı ve sözlü olarak en iyi biçimde dile getirebilen bireylere her alanda ihtiyaç duyulmaktadır. Proje, amaç ve hedeflere ulaşıldığı takdirde bu alandaki önemli bir açığı kapatacaktır.
Proje, sürdürülebilir ve yaygınlaştırılabilir niteliktedir. Pilot uygulamaların yapılmasının ve çıkan sonuçlara göre şekillendirilmesinin ardından, yerel düzeyde yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.
Temel Eğitim Bölüm Projeleri
İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ (BÜYÜKŞEHİR)
1.10.2018 00:00:00