MESLEKİ İLGİ NEDİR?
Ne Tür İlgiler veya İlgi Alanları Vardır?
İlgiler ortak özelliklerine göre çeşitli şekillerde sınıflandırılmıştır. Mekanik ilgi, sanatsal ilgi, ticaret ilgisi, müzik ilgisi, ikna ilgisi, ziraat ilgisi gibi… Her ilgi alanı aslında bir grup mesleği işaret eder.
Örneğin; Bitki ve hayvan yetiştirmekten hoşlanmak ziraat ilgisi olarak tanımlanmıştır. Ziraat mühendisleri, veterinerler, peyzajcılar bu işlerden hoşlanan kişilerdir.
Hesaplama İlgisi: Sayılarla uğraşmaktan hoşlanma. Hesap uzmanları, matematik ve istatistik öğretim üyeleri, matematik öğretmenleri, endüstri mühendisleri, bankacılar, muhasebeciler bu ilgi alanına sahip bireylerdir.
İkna İlgisi: Düşüncelerini ve duygularını diğer insanlara iletmekten ve onları etkilemekten hoşlanma. Yazarlar, avukatlar, yargıçlar, halkla ilişkiler uzmanı, oyuncular, politikacılar, ticari kurum yöneticileri bu tip kişilerdir.
Yabancı Dil İlgisi: Yabancı dil öğrenmeye istekli ve meraklı olma.
Ziraat İlgisi: Bitki ve hayvan yetiştirmekten hoşlanma. Ziraat mühendisleri, veterinerler, peyzajcılar bu işlerden hoşlanan kişilerdir.
Mekanik İlgi: Makine, tezgâh ve aletlerle çalışmaktan hoşlanma. Mühendisler, bilgisayarcılar, pilotlar, makinistler, teknik öğretim görevlileri bu ilgi alanına sahip kişilerdir.
Edebiyat İlgisi: Okuma ve yazma uğraşını sevme. Romancılar, tarihçiler, yazarlar, gazeteciler bu alanda ilgisi yüksek bireylerdir.
Ticaret İlgisi: Mal alıp satmaktan, bu yolla kar elde etmekten hoşlanma.
Sosyal Yardım İlgisi: İnsanlara yardımcı olmayı sevme. Sosyal hizmet uzmanları, hemşireler, kütüphaneciler bu alana yönelik ilgileri yüksek kişilerdir.
Büro İşleri İlgisi: Büro işlerini yapmaktan hoşlanma. Muhasebeciler, sekreterler, memurların bu alana yönelik ilgileri yüksek kişilerdir.
Sanatsal İlgi: Yaratıcılığı gerektiren yapıtlar yapmaktan keyif alma. Ressam, mimar, sanat dersleri öğretmeni, oyuncu, fotoğrafçı, giysi desinatörü, dekoratör bu tip ilgiye sahip kişilerdir.
Bilimsel İlgi: Bilimsel sorunları çözmekten keyif alma. Uzman hekimler, kimyacılar, eczacılar, havacılar, bilgisayarcılar bu ilgiye sahiplerdir.
Müzik İlgisi: Konserlere gitmekten bir müzik aleti çalmaktan, şarkı söylemekten hoşlanma. Bestecilerin, müzik sanatçıların, dansçıların bu alana ilgisi yüksektir.
İlgiler veya İlgi Alanları Ölçülebilir Mi?
İlgilerin ölçülmesi için çeşitli ölçekler ve anketler geliştirilmiştir. Bireylere uygulanan bu ölçekler vasıtası ile bireylerin ilgi alanları ve bu ilgi alanlarına karşılık gelen meslekler tespit edilebilmektedir.
Bireyin büyümesi ve yeni şeyler öğrenmesi ile birlikte ilgiler zaman içinde değişiklik gösterir. Bu nedenle bu ölçekler belirli zaman dilimlerinde tekrarlanmalıdır.
İlgiler ile Yetenekler Arasında Nasıl Bir İlişki Var?
İlgi kişinin bir işten ya da eylemden hoşlanması iken yetenek o işin gerekliliklerini en iyi şekilde yapmaktır. İnsan yeteneklerini ilgi denemeleri vasıtası ile keşfedebilir.
Örneğin yüzme ilgisi olan bir çocuk yüzme yeteneğini bu ilgisi vasıtası ile keşfedebilir. Yeteneğimizi ancak denediğimizde ve kendimizi başkaları ile kıyasladığımızda fark edebiliriz.
İlgiler ile Liseler Arasında Nasıl Bir İlişki Var?
Liseler türleri çeşitli ilgi ve yetenek alanlarına göre eğitim vermektedir. Bu nedenle ilgi ve yeteneklerine uygun bir lise türü seçmen hem eğitim öğretim sürecinde mutlu olmana katkı sağlar hem de doğru kariyer yolculuğu yapmanın önünün açar.
Örneğin makine, tezgâh ve aletlerle çalışmaktan hoşlanan ve bir noktaya kadar da yeteneği olan bir genç bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin makine meslek alanında lise eğitimini alarak üniversitede makine mühendisliği bölümü okuyabilir. Böyle bir kariyer gelişim öyküsü doğru bir gelişim öyküsüdür. Bu açıdan her bir çocuk için bu gelişim öyküsünün doğru desteklenmesi ve doğru yönetilmesi gerekir.
İlgiler ile Meslekler Arasında Nasıl Bir İlişki Var?
Meslek bir işi icra etmektir. Bir mesleği yapabilmek için o işe yeteneğimizin olmasının yanı sıra o işi yapmaktan keyfi almamız gerekir. İşte bir işi yapmaktan keyfi almak ilgidir. İlgiler meslek seçimimize doğrudan etki eder.
Örneğin resim yapmaktan hoşlanmak bir ilgidir. Bu ilginin karşılığı onlarca meslek vardır. Örneğin mimarlık, resim öğretmenliği, ressamlık, stilistlik vb. Bu mesleklerin her birinde resim yapmaktan veya çizim yapmaktan hoşlanmak gerekir.
İnsanın mutlu olmasını sağlayan öğelerin başında hayatta doğru kararlar vermesi yatar. Meslek seçimi de bu kararların başında gelir.
İnsanın sevdiği ve yapmaktan keyif aldığı bir mesleğinin olabilmesi için nelere ilgi duyduğunu bilmesi gerekir. Yani ilgi alanlarını tanıması gerekir.
İşte gelecekte mutlu olduğun işi yani mesleği seçebilmen için çocukluktan itibaren çeşitli denemeler yaparak ilgi alanlarını belirlemen ve geliştirmen gerekir.