MESLEKİ DEĞER NEDİR?
Mesleki Değer Nedir ve Nasıl Oluşur?
Bazı arkadaşlarınız üniforması için, bazıları çok para kazandırdığı için bazıları çok havalı olduğu için o mesleği seçmek isteyebilir. İşte mesleki değer:
Bir mesleğe girme sonucunda o mesleğin getirilerinden elde edilen doyum ve bir mesleği birey için değerli kılan özelliklerdir.
Mesleğin kazanç durumu, sosyal güvencesi, kazandırdığı toplumsal saygınlık bu değerlere örnek verilebilir. Mesleki değer, bir meslekten elde edilen kazanç, statü, ödül vb. sonuçlardan ortaya çıkan doyumdur.
Mesleki Değerler Zaman İçerisinde Değişip, Dönüşebilir Mi?
Mesleki değerler çocukluktan itibaren gelişmeye başlar. Birey büyüdükçe hayatının ona sunduğu deneyimler yoluyla değerleri değişiklik gösterebilir.
Örneğin; çocukluk döneminde annesi gibi doktor olarak saygınlık değerini önemseyen bir genç büyüdüğünde yeni, özgün şeyler ve fikirler ortaya koyabilme ve bunları uygulayabilme değeri nedeniyle mimarlığa ilgi duyabilir.
Mesleki Değerlere Örnekler Verebilir Misiniz?
Mesleki değerler kişiden kişiye farklılık gösterir. Kişinin seçtiği mesleki değerler meslek seçimini doğrudan etkiler.
Örneğin benim mesleki değerim “çocuklarla çalışmaktan mutlu olmak” olduğu için öğretmenlik mesleğini seçtim. Çünkü öğretmenlik mesleği çocuklarla çalışmaktan mutlu olunan bir meslektir. Bir başkasının mesleki değeri onun algısına göre değişebilir.
Ne Tür Mesleki Değerler Vardır?
Mesleki değerleri iç kaynaklı ve dış kaynaklı olarak iki gruba ayrılır. İç kaynaklı değerler bireyin kendisinden referans alan yetenekleri geliştirme, yaratıcılık, işin ilgi çekici olması gibi işin özüyle ilgili değerlerken; dış kaynaklı değerler kazanç, iş güvencesi, takdir, ödül vb. değerlerdir.
Net bir sınıflandırma olmasa da aşağıda yaygın olarak başlıca mesleki değerleri sizin için sıraladık;