BURBİS
Geri Dön

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI

OKUL VE PROGRAMLARA YERLEŞİM SÜRECİ NASILDIR?

2. Mahalli Yerleştirme İle Yerleşim

Bakanlık; okulların türü, kontenjanı ve bulundukları yere göre ortaöğretim kayıt alanı bölgeleri belirlemiştir. Buna göre öğrenci 8. sınıftan mezun olduktan sonra e-okul üzerinden kendisi için belirlenmiş eğitim bölgesinden tercih yaparak bir liseye yerleştirilir. Bu yerleştirme işlemi okulun kontenjanı dahilinde ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devam devamsızlık gibi kriterlere göz önünde bulundurularak yapılır.

Öğrenciler e-okulda Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar ekranından başvurularını yaparlar. Yerel yerleştirme tercihlerinden ilk 3 (üç) okulu Kayıt Alanından seçmek şartıyla öğrenciler en fazla 5 (beş) okul tercihinde bulunurlar. Yapılan tercihlerde; aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 3 (üç) okul seçilebilir.

Anadolu Meslek Programı Yerleşim

Mahalli yerleştirme sistemi ile Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tercihinde bulunarak yerleşen öğrencilerin okulu belli fakat alanı belli değildir.

Bu nedenle bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine yerleşen öğrenciler 9. sınıfın ilk 2 haftasında kendisine Anadolu Meslek Programı alan ve dalları hakkında bilgilendirme yapıldıktan sonra kendisinden bir alan seçmesi istenir.

Alan seçim dilekçesi ile hem yerleştiği meslek lisesinden hem de başka okullardaki Anadolu Meslek Programı alanlarından seçim yapabilecek öğrencinin yerleştirme işlemi ortaokul başarı puanına göre yapılmaktadır.

Alan seçiminde okullar kendisine yerleşen öğrencilere öncelik vermek kaydıyla öğrencileri alanlara yerleştirir. Eğer kontenjanı kaldıysa başka okullardan nakil yoluyla öğrencileri kendi bünyelerinde bulunan alanlara kabul edebilir.

Mesleki Eğitim Merkezi Programına Yerleşim

Mesleki eğitim merkezi öğrencileri haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün işletmelerde pratik eğitim alır. 8. sınıftan mezun olan öğrenciler doğrudan bir mesleki eğitim merkezine başvurabileceği gibi mesleki ve teknik Anadolu liselerinin MESP programına da başvurabilir.

Mesleki eğitim merkezlerine; en az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olan, sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olan, kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir iş yeriyle sözleşme imzalayan öğrenciler başvurabilir.

Bu başvuru şartlarını taşımak koşuluyla yaş sınırı olmaksızın, mevcutta bir işletmede çalışanlar veya işletmede çalışmayıp mesleki eğitim almak isteyen adaylar kimlik bilgileriyle birlikte en yakın mesleki eğitim merkezine veya mesleki ve teknik Anadolu lisesine bizzat müracaat eder.

Mesleki eğitim merkezine programına kayıt; okul, işletme ve öğrenci/veli arasında “işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin” imzalanmasıyla başlar.

3. Yetenek Sınavı İle Yerleşim

Güzel sanatlar liseleri, spor liseleri ile musiki, hafızlık, geleneksel ve çağdaş görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liseleri Yetenek Sınavı Puanına göre öğrenci alır. 

Yetenek sınavı 8. sınıf sonunda okul türlerinin yapılarına göre ayrı ayrı olur. Adaylar Yetenek Sınavına girmek için istedikleri farklı okul türlerinden (güzel sanatlar liseleri, spor liseleri ile mûsikî, geleneksel ve çağdaş görsel sanatlar ve spor projesi/programı uygulayan Anadolu imam hatip liseleri) en fazla 2 (iki) okul seçebilirler. 

Yetenek Sınavı Puanının %70’i ve OBP’nin (Ortaokul Başarı Puanı) %30’unu toplamak suretiyle elde edilecek Yerleştirme Puanı merkezi olarak 100 (yüz) puan üzerinden hesaplanır. En yüksek YP puanından aşağıya doğru yapılan sıralamaya göre bölümler bazında belirlenen kontenjan kadar aday yerleştirilerek kayıt hakkı kazanır.

Yetenek sınavı ile bir okula yerleşen öğrencilerin kesin kayıt işlemleri okul müdürlüklerince e-Okul Sisteminden yapılır.

Yetenek Sınavı ile öğrenci alınan okulların başvuru süreci Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme işlemleri başlamadan önce tamamlanır. Bu okullara kesin kaydı yapılan adaylar diğer okul türlerini tercih edemezler. Ancak, adaylar Yetenek Sınavı sonucuna göre kayıt yaptırdığı okuldaki kaydını iptal ettirmesi durumunda başka okul türleri için tercih yapabilir.

Güzel sanatlar liselerinde; görsel sanatlar, müzik, Türk halk müziği, Türk sanat müziği bölümlerinde eğitim verilir. Spor liselerinde bireysel ve takım sporları ile ilgili eğitim verilebildiği gibi voleybol, futbol, güreş, basketbol gibi belirli bir tema üzerinde de eğitim verilebilmektedir. Yeni yapılan düzenlemeyle spor liselerinden mezun olan öğrencilere 1. Kademe Antrenörlük (yardımcı antrenör) Belgesi verilecektir.