ARDUINO Hakkında

ARDUINO Hakkında

ARDUINO", belki bu kelimeyi ilk defa duyuyorsunuz, belki de duydunuz ama tam bir fikir sahibi değilsiniz. Belki fikir sahibisiniz de nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz. Bu ve devam edecek yazılarımızda kafanızdaki soru işaretlerini kaldıracağınızı umuyorum.

Kategori : Arduino

30.03.2018

Bu haber 2288 kez görüntülendi.

Ekleyen : Erhan Öztürk

ARDUINO Hakkında

Öncelikle ARDUINO ne işe yarar açıklayalım. ARDUINO: çevremizde gördüğümüz elektrik enerjisi ile çalışan, otomatikleştirilmiş iş yapan pek çok donanımın kontrolünü sağlayan ve programlanabilir prototip devre kartıdır. Bu kart genelde ek sensörler bağlanarak çalışır. Bunu birkaç örnekle açıklamak gerekirse, yağmur yağdığında araba sileceklerimizin çalışmaya başlaması, Hava karardığında sokak lambalarının yanması, yangın anında otomatik olarak yağmurlama sisteminin çalışması, hatta eve gelmeden önce telefon ile klimamızı çalıştırmamız bilinen örnekler arasındadır.

ARDUINO kartını prototip olarak belirtmemizin sebebi, sanayi tipi işlemlerde kullanılmasının uygun olmamasındandır. Buna karşılık maliyeti öğrenme aşamasında vazgeçilmez olmasını sağlamıştır.

Şimdi gelelim "hangi ARDUINO kartını alarak işe başlamalıyım?" sorusunu cevaplandırmaya. ARDUINO kartlarda tercih yaparken projemize uygun tercih yapmamız daha önemlidir. Örneğin küçük bir devre hazırlanacaksa ARDUINO Nano veya ARDUINO Mini kullanılabilir. Büyük ölçekli bir projede ARDUINO Mega tercih edilmelidir. Klavye-fare işlemleri için ARDUINO Leonardo veya ARDUINO Esplora en doğru tercihlerdir. Giyilebilir teknolojiler için ise ARDUINO LilyPad tercih edilmelidir. En çok tercih edilen kartlardan biri ise ARDUINO Uno dur. Aşağıda www.arduino.cc adresinden alınan bazı ARDUINO görselleri mevcuttur.


 


Tüm Arduino çeşitlerinin "Klon" üretimleri de vardır. Klon üretimleri ile orijinalleri arasında kullanım kabiliyeti açısından herhangi bir fark yoktur. İki çeşidi de www.arduino.cc/en/Main/Software adresinden indirilebilen Arduino IDE ara yüzü ile programlanabilir. İşlevsel olarak tek fark Arduinoları  bilgisayara tanıtmada yaşanmaktadır. Orijinal olanı ek yazılıma ihtiyaç duymazken, klon olanı için bir defaya mahsus olmak üzere CH341 USB Driver kurulumu yapılması gerekmektedir. Bu kurulum belki de aradaki fiyat farkı için göz ardı edilebilecek küçük bir detay olarak görülebilir.


ARDUİNO IDE

Arduino IDE ara yüzünün kullandığı programlama dili Arduino için özelleştirilmiş "C" dilidir.
Arduino ile ilgili daha fazla detaylara, devam edecek yazılarda değineceğiz.