Page 34 - 9 YAYIN-MAYIS2023 81 ÇALIKUŞU BURSA
P. 34

ZEYTİNİ DALINDAN SOFRAYAALINDAN SOFRAYA
                                                           ZEYTİNİ D
                    MESLEK LİSELERİ ÜRETİYOR


                                               MESLEKİ EĞİTİM ÖĞRENCİLERİ GETİRİY
                                               MESLEKİ EĞİTİM ÖĞRENCİLERİ GETİRİYOROR


















                                                 eorik bilginin yanında üretime dayalı pratik bilginin verildiği mesleki eğitim, öğrencilerin üretim süreçlerinin her
                                                 adımında yer almasını sağlıyor. Bursa’da bulunan, Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum

                                       TProjesi (SEUP) kapsamında desteklenen Görükle Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Gıda Teknolojisi öğrencileri
                                       üretime topraktan başlıyor, SEUP Projesi ile yenilenen atölyelerde gıdayı işlemeyi öğreniyorlar. SEUP Projesi, Avrupa
                                       Birliği’nin finansal desteği ile Milli Eğitim Bakanlığı ve Alman Kalkınma Bankası iş birliği ile yürütülüyor.












                                   Zeytin Sofrada                                                                       Mayıs ayında olgunlaşan zeytinler, sosyal sorumluluk projelerinde, okul
                                   Okullarına ait zeytin bahçesi bulunan Görükle MTAL Gıda Teknolojisi                  tanıtım faaliyetlerinde kullanılıyor. Okul aile birliğine destek amacıyla
                                   öğrencileri, zeytin ağaçlarının ömrü uzun olsun diye her yıl mart ayında             eğitim  öğretim  faaliyetlerinde  kullanılmak  üzere  satışı  da  yapılıyor.
                                   budama  yapıyor.  Budama  ile  verimi  yükselen  ağaçlara  gübreleme                 Bu  yıl  ise  Görükle  Mesleki  ve  Teknik  Anadolu  Lisesi  öğretmen  ve
                                   yaparak  daha  kaliteli  zeytin  elde  ediyorlar.  Bununla  birlikte  her  yıl       öğrencileri, okul bahçesinde yetiştirdikleri zeytinleri Gıda Teknolojisi
                                   ağaçları korumak için ilaçlama uygulaması yapılıyor.                                 alanı atölyelerinde işleyerek deprem bölgesine ulaştırdı.


                                   Zeytinlerin hasatı kasım ayında yapılıyor ve Görükle Mesleki ve Teknik               Bununla birlikte Gıda Üretim Teknolojileri Dersi kapsamında gıda bölüm
                                   Anadolu Lisesine özgü kullanılan “zeytin işleme reçetesi” ile zeytinler              öğretmenleri  ve  öğrencileri  reçel,  yoğurt,  turşu  üretimi  de  yapıyor.

                                   işlenerek muhafaza ediliyor. Zeytinlerin belirli periyotlarla kontrolleri            Öğrenciler ders konularını uygulamalı olarak gıda laboratuvarlarında
                                   yapılarak  olgunlaşması  sağlanıyor.  Hasattan  sonra  ise,  ağaç  dipleri           pratik  eğitimle  öğreniyorlar.  Meslek  hayatlarında  aranan  nitelikli
                                   çapalanarak havalandırılıyor.                                                        elemanlar olmaya okul yıllarında başlıyorlar.












                 34 34

           34
           34
   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39