BİLGİ BANKASI / BİNA / YURT DENETİM FORMU / Yurt Denetim Formu

Yurt Denetim Formu

Birimimiz tarafından 02.01.2017 tarihinde Özel Yurt Denetim Formu hazırlanmıştır. Özel Yurt Denetleme Formuna ulaşmak için tıklayınız.

FAALİYETİN ADI:

Özel Öğrenci Yurtları Yangın Denetleme Formu Hazırlama

FAALİYETİN KONUSU:

Özel Öğrenci Yurtlarında yangın risklerine karşı denetimlerin sağlıklı bir şekilde yapılması amacıyla hazırlamış olduğumuz 'Özel Öğrenci Yurtları Yangın Denetleme Formu' ile işin uzmanı kişi ve sorumlu birimlerce yapılmasıdır.

HEDEF KİTLE:

Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı 84 Adet Özel Öğrenci Yurt Müdürü, Sahibi, Öğretmenleri, Belletmenleri, Öğrencileri, Çalışanları ve veliler.

GEREKÇE:

Yangın, can ve mal güvenliğini tehdit eden en önemli olaylardan biri olmasına karşın, ülkemizde yangın güvenlik önlemlerine gereken önem verilmemektedir. Özel Öğrenci yurt binalarında oluşabilecek yangın risklerine karşı öğrenci yurdunun işin uzmanı ve sorumlu kişilerce denetiminin yapılarak gerekli önlemlerin alınmasını sağlamaktır. Bunun en acı örneklerinden birini Adana'da yaşadık.

ADANA'DA KIZ ÖĞRENCİ YURDUNDA YANGIN: 12 ÖLÜ

Saat 19.30'da Aladağ İlçesi Sinanpaşa Mahallesi'nde bulunan ve 34 öğrencinin kaldığı orta öğretim kız öğrenci yurdunda yangın çıktı. Adana'nın Aladağ İlçesi'nde 3 katlı bir kız öğrenci yurdunda çıkan yangında, 11'i kız öğrenci ve 1 görevli olmak üzere 12 kişi hayatını kaybederken, 22 öğrenci de yaralandı. Büyük bölümü ahşap olan binada yanarak ölenlerin cesetleri, itfaiye ekipleri tarafından binadan çıkartıldı. Adana Valisi yangının elektrik kontağından çıkmış olabileceğini ifade etti.

"YANGIN MERDİVENİNİN KAPISI KİLİTLİYMİŞ"

Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Habertürk TV'ye yaptığı açıklamada, "Yangın merdiveninin kapısının içeriden kilitli olduğu ve kapının ardından cesetlere ulaşıldığı öğrenildi. Öğrenciler dışarı çıkmayı başaramamışlar. Bir tane görevli hanım var anahtar da ondaymış. O da öğrencilerle birlikte hayatını kaybetmiş. Çocukların yangın eğitimi aldıklarını sanmıyorum." ifadelerini kullandı.

Yangınla birlikte paniğe kapılan öğrencilerin bazıları pencerelerden atladı. Pencerelerden atlama sonucu vücudunda kırıklar oluşan öğrencilerle birlikte dumandan etkilenen toplam 22 öğrenci yaralandı. Yaralı öğrencilere olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından ilk müdahaleleri yapıldıktan sonra hastanelere sevk edildi.

FAALİYET DÖNEMİ / SÜRESİ:

2016/2017- 1 Ay ( Aralık )

A) ORTAKLAR:

Bursa TMMO Şubesi, Bursa TEMO Şubesi, İSG Birimi

B) PAYDAŞLAR:

Kaymakamlıklar, İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri, Özel Eğitim Şube Müdürlükleri, İSG uzmanları, Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Özel Öğrenci Yurtları

YAPILAN ÇALIŞMA:

Ülkemizde yaşanan yurt yangınlarının önlenebilmesi için gerekli ön araştırmalar yapıldı. Bu araştırmaların sonucunda İl Enerji Verimliliği Birimi Enerji Uzmanları ile Bursa Makine Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası Temsilcileriyle 08.12.2016 tarihinde TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesinde bir toplantı yapılarak daha önce yapılan Bina ve Yurt denetimleri hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. İlgili İSG uzmanlarının da görüşü alınarak formun hazırlanmasında aşağıda belirtilen yasal dayanak ve mevzuat hükümlerine göre; görülen eksiklikler ve yapılacak denetimlerle ilgili yangın önlemlerinin alınması için maddeler bazında bir kontrol listesi hazırlanmasına karar verildi. Yasal dayanak ve mevzuat hükümlerine göre hazırlanan 'Özel Öğrenci Yurtları Yangın Denetleme Formu' ortaklarımızın ve İSG uzmanlarının maillerine gönderilerek görüşü ve onayına sunuldu. Alınan geri dönüşümlerle kontrol listesi üzerinde düzeltme ve eklemeler yapıldı. Yapılan düzenlemeden sonra ortaklarımızla ve İSG uzmanları ile 27.12.2017 tarihinde Bursa MMO Şubesi, Bursa EMO Şubesi, İSG Birimi, Belediye temsilcisi ve itfaiye temsilcisi ile Yıldırım Kaymakamlığı toplantı salonunda toplantı yapılarak 'Özel Öğrenci Yurtları Yangın Denetleme Formu'ndaki eksiklikler belirlenerek forma son şekli verildi. Eksiklikler formda düzelterek ilgili kişi ve kurumlara e-posta ortamında gönderildi. Alınan geri dönüşlerin olumlu olması ile birlikte form İl Millî Eğitim Müdürü'müzün onayına sunuldu. Form onaylandıktan sonra faaliyet tamamlanmış oldu.

Form Hazırlamada Kullanılan Yasal Dayanak Ve Mevzuatlar:

a) 03.12.2004 tarih 25659 sayılı Resmî Gazete ile yürürlüğe giren Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği,

b) 19.12.2007 tarih 26735 sayılı Resmî Gazete ile yürürlüğe giren Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliği,

c) 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu;

d) 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu,

e) 29.12.2012 tarih 28512 sayılı Resmî Gazete ile yürürlüğe giren İş Güvenliği Uzmanlarının Görev Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik,

f) 17.04.2009 tarih 2703 sayılı Resmî Gazete ile yürürlüğe giren Millî Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Okullarda Enerji Yöneticisi Görevlendirilmesine İlişkin Yönetmelik,

g) 23.07.2016 tarih ve 29779 sayılı Resmî Gazetede değişikliği yayımlanan İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği,

h) 27.10.2011 tarih 28097 sayılı Resmî Gazete ile yürürlüğe giren Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik,

ı) 05.12.2008 tarih 27075 sayılı Resmî Gazete ile yürürlüğe giren Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği,

i) 5018 sayılı Kamu Malî Yönetim ve Kontrol Kanunu,

j) 04.11.1984 tarih 18865 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği,

k) Millî Eğitim Bakanlığı Yangın Önleme ve Söndürme Yönergesi (12/01/2009 tarihli ve B.08.0.SAS.0.35.02.00.2009/9 sayılı Makam Onayı)

l) 21/8/2001 tarihli ve 24500 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği,

KULLANILAN TEKNOLOJİ:

Office yazılım programları, dizüstü bilgisayar

İNSAN KAYNAKLARI:

Formu Hazırlayan Komisyon: Bursa İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü İl Enerji Verimliliği Birimi, Bursa MMO şube temsilcileri, Bursa EMO şube temsilcileri, İl/İlçe İSG uzmanları, Belediye İtfaiye Müdürlüğü

Denetim Yapacak Komisyon: Bursa İl/İlçe Millî Eğitim Özel Öğretim Şube Müdürlüğü İlçe Enerji Verimliliği komisyonu, Kaymakamlıklar, İl/İlçe İSG uzmanları, Belediye İtfaiye Müdürlüğü, İlgili Kurum amirleri, Özel Öğrenci Yurt Sahip ve Müdürleri

Bu birimde görev yapan teknik personel; Enerji Yöneticisi, ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 14064 Sera Gazı Emisyon, Yeşil Bina, Yeni Binalarda Enerji Verimliliği, PMI Uluslararası Proje Yönetimi, Baca Gazı Cihazı Emisyon Ölçüm, Yenilenebilir Enerji, İş Ekipmanları Periyodik Muayene Uzmanlığı Eğitimlerini alarak alanlarında uzman personel olarak görev yapmaktadırlar.

Amortisman Süresi: Herhangi bir amortisman süresi belirlenememektedir.

Kâr: İlimizde Bulunan Özel Öğrenci Yurt binaları yangınlara karşı dayanımlı hale getirilerek yangınlardan dolayı oluşabilecek zararların önlenmesi,

Zarar: Can kaybının yanısıra, yangınlar mülkiyete hasardan, iş kaybına büyük ekonomik zarara sebebiyet vermektedir.

RİSK:

Yangın, ölüm, yaralanmalar. Maddî ve manevî kayıplar. Çevreye verdiği kirlilik ve tahribat. Enerjinin boşa harcanması.

OLUMSUZLUKLAR:

Denetleme ve kontrolü yapacak kontrol ve denetleme ekibinin gerekli sürede bu forma göre denetleme yapmamaları, ilgili kişinin denetleme kurallarına uygun davranmaması, sahaya gitmeden denetleme kontrol listesinin işaretlenmesi, denetleme ekibinin uzman kişilerce oluşturulmamasıdır.

ÇEVRESEL ETKİLERİ:

Çıkan yangınlar yaşadığımız çevrede, ülkemizde ve dünyamızda büyük hava ve çevre kirliliğine sebep olacaktır. Bu çevre kirliliği insanların ve tüm canlıların yaşamını olumsuz olarak etkileyecektir.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ:

Binalarda yangın güvenlik önlemleri iki şekilde ele alınmaktadır. Bunlar; pasif yangın güvenlik önlemleri ve aktif yangın güvenlik önlemleridir. Pasif yangın güvenlik önlemleri; mimarî proje aşamasında tasarlanan, bina inşaatında yapılan ve kalıcı işlevi bulunan önlemlere denir. Bu önlemlerle binalarda aşağıdaki hedefler gerçekleştirilmeye çalışılır;

  • Zehirleyici gaz ve dumanın yapı içinden uzaklaştırılması,
  • Yangından kaçış rotasının, merdivenlerin ve toplu buluşma alanlarının plânlanması,
  • Yapıda yangın geçirimsiz bölümlerin (kompartmanların) sağlanması,
  • Yanıcı olmayan ya da tutuşma ısısı yüksek, duman çıkarmaz yapı malzemelerinin kullanılması,
  • Kullanıcı tarafından kolay algılanan kaçış yollarının plânlanması,
  • Taşıyıcı sistemin yüksek sıcaklıklara dayanması

Aktif yangın güvenlik önlemleri ise pasif önlemleri tamamlayıcı olarak binanın yapımı sırasında veya daha sonra eklenen ve sadece yangın durumunda işlevi olan, belirli bir hedefe yönelmiş önlemlerdir. Örneğin; yangın dedektörlerinin ve alarmlarının kullanıldığı algılama ve uyarı sistemleri, yangın sırasında duman hareketinin mekanik yollarla kontrol edilmesi, gelişmiş cihazlarla donatılmış yangınla mücadele sistemlerinin kullanılması gibi önlemlerdir. Ulusal mevzuatlara göre yukarıda tanımları verilen pasif ve aktif yangın güvenlik önlemlerinin uygulanmasında hazırlamış olduğum bu 'Özel Öğrenci Yurtları Yangın Denetleme Formu' kontrol ve denetim ekibine rehber görevini üstlenerek önemli bir fonksiyonu yerine getirecektir.

STRATEJİK PLÂN:

Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü Enerji Verimliliği Birimi Özel öğrenci Yurt Denetimleri formunun hazırlanması ve uygulanması aşağıdaki stratejik plâna göre yapılmıştır.


BENZER İÇERİKLER

Yurt Denetim Formu