BİLGİ BANKASI / ELEKTRİK SİSTEMLERİ / OSOS SİSTEMLERİ / Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ) ile Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS) Kurulması, Sayaç Verilerinin Toplanması ve Aktarılması Projesi

Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ) ile Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS) Kurulması, Sayaç Verilerinin Toplanması ve Aktarılması Projesi

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okul / kurumlarda ?enerji verimliliği? çalışmalarına katkı sağlayacak şekilde elektrik sayaçlarının uzaktan okunmasını sağlamak. İl MEM ve UEDAŞ kurum sistemleri arasında entegrasyon kurularak, endeks verileri ve fatura verilerinin İl Milli Eğitim Müdürlüğü EVeP16 Yazılım Sistemine transferini sağlamak amacıyla yapılmaktadır.

 

  1. Proje Kimlik Bilgileri:

Proje Adı:

Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ) ile Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS) Kurulması, Sayaç Verilerinin Toplanması ve Aktarılması Projesi

Proje Sahibi:

 

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü

Proje Yürütücüsü

 

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü

İnşaat Emlak Şube Müdürlüğü

İl Enerji Yönetim Birimi

Proje Bölgesi

(Uygulama Yapılacak Lokasyon) :

 

BURSA ( 6 İlçesi)

Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım, Gemlik, Mustafakemalpaşa, İnegöl

Proje Süresi:

 

12 Ay (Yazılım geliştirme / uyarlama ve OSOS Modemleri Montajları dahil)

Proje Sorumlusu:

 

Levent YAZICI

İl Enerji Yöneticisi

Proje Ekibi

Şeref AKDENİZ

Elektrik Sistemleri Birimi Sorumlusu

Mehmet ARSLAN

Elektrik-Elektronik Tek./Elektrik Öğretmeni -Proje Uzmanı

  1. Proje Özet Bilgileri:

Projenin Amacı:

 

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okul / kurumlarda ?enerji verimliliği? çalışmalarına katkı sağlayacak şekilde elektrik sayaçlarının uzaktan okunmasını sağlamak. İl MEM ve UEDAŞ kurum sistemleri arasında entegrasyon kurularak, endeks verileri ve fatura verilerinin İl Milli Eğitim Müdürlüğü EVeP16 Yazılım Sistemine transferini sağlamak.

Projenin Kapsamı:

 

Bursa ilinde Görevli Elektrik Dağıtım Şirketi UEDAŞ? ın görev alanı içerisinde yer alan;

  • 200 adet okulun sayaçlarının uzaktan okunmasını yönetebilecek,
  • Okullardan alınan verileri işleyecek,
  • Okullardan gelen verileri (ham ve işlenmiş) ve ayrıca aboneliklerin fatura bilgilerini İl Milli Eğitim Müdürlüğü EVeP16 yazılım sistemine aktarabilecek

yazılım geliştirmek ve / veya uyarlamak.

NOT: Bu sisteme geçebilmek için okullarda elektrik sayaçlarına OSOS uyumlu GSM modemlerin takılması gerekecektir. Ayrıca proje kapsamında, okulların tesisatlarının kontrol edilerek, gerekli düzeltme ve bakımların yapılması da vardır. Ancak, tesisat revizyonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü bütçesinden finanse edilecektir.

Proje Anahtar Kelimeleri:

 

Enerji Verimliliği, OSOS, Sayaç Okuma, Uzaktan Yönetim, Optimizasyon, Tüketim Takip, Milli Eğitim, Fatura verileri, Veri Aktarımı, Teknoloji?

Projenin Hedefi:

 

Bursa ilindeki 1403 elektrik abonesinin gereksiz elektrik enerjisi tüketimlerinin önüne geçmek, enerji verimliliğine katkı sağlamak,

Geliştirilecek / uyarlanacak bir yazılım ile 1403 adet sayaçtan günlük veri akışı sağlamak.

UEDAŞ ile EVeP16 Yazılım Sistemleri arası entegrasyon sağlayarak, UEDAŞ OSOS sisteminden EVeP16 yazılımına fatura verilerinin aktarımını sağlamak.

Proje Yaklaşık Maliyeti:

 

UEDAŞ OSOS Haberleşme Ünitesi (GSM Modem) Şartnamesine göre piyasa fiyat araştırması yapıl 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun22/d maddesi uyarınca doğrudan temin yoluyla (birim fiyat teklif usulü-kapalı zarf usulü) yaptırılacaktır.

Projenin Beklenen Sonucu:

 

Proje sonunda;

  • UEDAŞ- EVeP16 bünyesinde ortak yazılım geliştirilmesi / uyarlanması ile okul sayaç veri akışının sağlanması
  • Ayrıca aynı yazılımın, mevcut OSOS sisteminden fatura verilerinin, İl Milli Eğitim Sistemine uygun formatta aktarımının sağlanması
  • İl Milli Eğitim Müdürlüğü İl Enerji Yönetim Birimi tarafından bu verilerin takip edilerek, okullarda gereksiz tüketimlerin önüne geçilmesi (okullar kapalıyken ısıtıcı, soğutucu, aydınlatma vb.. çalıştırılması gibi durumların tespiti)
  • Okulların fatura verilerini transfer ederek, kendi analiz programlarında tüketim dengesizliğini tespit edebilmelerine veri sağlanması
  • Aldıkları fatura verileri ile istatistik oluşturmalarının ve ileride yük tahmini gibi talepleri karşılamalarına fırsat tanınması

Projenin Beklenen Katma Değeri:

 

Okulların tüketim takiplerinin yapılarak, elektrik enerjisi tüketiminde tasarruf sağlamak ve enerji verimliliğine katkı sağlamak

Proje Özeti

 

Bu projenin adımları:

  1. Görevli elektrik dağıtım şirketi UEDAŞ tarafından, okullara ait sayaçlar uzaktan okunabilir hale getirilecek şekilde gerekli araştırmalar, mukayeseler ve ürün denemeleri yaparak, teknik özellikleri belirlendi.
  2. Görevli elektrik dağıtım şirketi UEDAŞ tarafından, sayaçları yönetecek yazılımın ve haberleşme ortamının teknik özellikleri belirlendi.
  3. Görevli elektrik dağıtım şirketi UEDAŞ tarafından, saha, haberleşme ortamı ve yazılım için bir ŞARTNAME oluşturuldu.
  4. Bursa? daki 200 adet elektrik abonesi sayaçlarına OSOS Haberleşme Ünitesi (GSM Modem) takılarak, haberleşmeye müsait hale getirilecektir.
  5. Ayrıca İl Milli Eğitim Müdürlüğü?nün EVeP16  yazılımına, UEDAŞ? daki Faturalama Sisteminden fatura verilerinin akışı sağlanacaktır. Bu sayede İl Milli Eğitim Müdürlüğü tüketim takip verilerine sahip olacaktır.
  6. UEDAŞ ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcilerinden komisyonlar kurularak, yukarıda çalışmalar yürütülmektedir.
  1. Proje İdari ve Mali Bilgileri:

Proje aşamasında kullanılması düşünülen ve/veya esinlenilen kaynaklar (patent, makale, vb.) var mıdır?

(Varsa hukuki durumlarını açıklayınız)

 

 

Geliştirilecek / uyarlanacak yazılım

Projenin özgünlüğü (yeni bir buluş, yeni bir uygulama, mevcut sistemlerin uyarlaması?)

 

Bursa? daki tüm okul ve kurumların elektrik tüketimlerinin takibi ile enerji verimliğine katkı sağlayacak bir projedir.

Ayrıca; sektörün uzaktan sayaç okuma arayışına büyük bir örnek teşkil ederek, ileride oluşturulması muhtemel bir standardın temeli olabilecektir.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve UEDAŞ ile çalışmanın tamamlanmasından sonra, ülkemizdeki diğer görevli elektrik dağıtım firmaları ile gerçekleştirilecek sayaç okuma süreçlerinin verimliliğine de katkı sağlayacaktır.

Projede başka paydaşlar var mıdır?

 

(Varsa idari, teknik ve mali statüleri de dahil açıklayınız.)

Bursa Milli Eğitim İl Müdürlüğü,

Enerji Yönetim Birimi

UEDAŞ

Yazılım firması

Sayaç / haberleşme modülü üretim firması

Tesisat firması

Projede kullanılması düşünülen finansman kaynakları nelerdir?

 

(Varsa açıklayınız.)

 

UEDAŞ tarafından yazılacak yazılım bütçesi EPDK Ar-Ge desteğinden,  

Saha çalışmalarında kullanılacak sayaç ve haberleşme modülleri İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bütçesinden karşılanması planlanmaktadır.

  1. Proje Teknik Bilgileri:

Proje Açıklaması:

 

Bursa ilinde UEDAŞ lisans alanı içinde yer alan okulların sayaçlarının yönetimini yapacak yazılım geliştirmek ve / veya uyarlamak.

Tesisat ve sayaçlarında gerekli revizyon ve ilaveleri yapmak.

Oluşturulacak sistemden yazılıma akacak verilerin ve ayrıca fatura verilerinin İl Milli Eğitim Müdürlüğü EVeP16 sistemine aktarımını sağlamak.

Böylece tüketim takibi imkanı sunularak, enerji verimliliğine katkı sağlamak.

Projeden Beklenen Veriler:

  • Tüketim verilerinin takibi
  • Sayaç endeks veri akışı
  • Enerji verimliliği fırsatı
  • Geçerli raporlama
  • Süreç optimizasyonu

Proje Kapsamında Beklenen Riskler

(Riskler ve Alternatif Çözümler)

Yazılım ile sahadaki haberleşme modülünün uyumsuzluğu (her iki yönde marka bağımsız çözümün şart koşulması ile çözülecektir)

Projeden Etkilenenler:

Milli Eğitim İl Müdürlüğü ve bağlı okullar,

Doğalgaz dağıtımı sektörü,

UEDAŞ çalışanları,

  1. Diğer:

Projenin Olası Sosyal Etkileri:

En önemli etkisi, Bursa ili içindeki okullarda enerji verimliğine katkısı ve kaynak tüketimlerinde tasarruf olacaktır.

Bursa? daki bu çalışmanın,  Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tüm Türkiye için pilot çalışma olduğunu biliyoruz. Çalışma sonrasında geri kalan illerdeki okullarda da enerji verimliği yaygınlaşacaktır.

Bununla beraber, sektörde sürekli araştırılan konulardan biri olan uzaktan sayaç okuma için örnek uygulama olacağından, böyle bir standart oluşturulması durumunda temel teşkil edebilecektir.

Projenin Çalışanlarına Olası Etkileri:

Çalışanların, bu tarz inovatif projelerle bilgi düzeyi artacaktır. Yeni bir teknolojiyi somut şekilde hayata geçirme motivasyonu olacaktır.

Projenin Sektöre Olası Etkileri:

Otomatik Sayaç Okuma Sistemleri (OSOS) görevli elektrik dağıtım şirketleri tarafından EPDK denetiminde, şirketlerinin belirlediği ve EPDK? nın onayladığı tüketim limitlerine göre uygulanmaktadır. (Bursa?da sözü edilen limit tüketim 25.000 kWh/Yıl) Elektrik dağıtım sektöründe sürekli araştırılan bir konudur. Görevli elektrik dağıtım şirketleri tarafından belirlenen limitlere göre hayata geçirilen OSOS?lar genelde arz talep tespiti için kullanılmaktadır. İlk defa somut bir proje ile ve de enerji verimliliği gibi güzel bir amaçla kamuda enerji yönetimi alanında kullanılacaktır.

PROJE EKİBİ

Şeref AKDENİZ                                              Mehmet ARSLAN             Levent YAZICI

Elk. Sist. Yönetimi Sorumlusu                          Enerji Yöneticisi           İl Enerji Yöneticisi

Enerji Yöneticisi

 

 

 

 


BENZER İÇERİKLER

Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ) ile Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS) Kurulması, Sayaç Verilerinin Toplanması ve Aktarılması Projesi