BİLGİ BANKASI / BİNA / ENERJİ YÖNETİM BİRİMİ / Cumhurbaşkanlığının 2024/7 Sayılı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi Gereği Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Bağlı Okul ve Kurumlarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi

Cumhurbaşkanlığının 2024/7 Sayılı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi Gereği Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Bağlı Okul ve Kurumlarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi

CUMHURBAŞKANLIĞININ 2024/7 SAYILI ?TASARRUF TEDBİRLERİ? GENELGESİ GEREĞİ

BURSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI

OKUL VE KURUMLARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER REHBERİ


Tüm okul ve kurumlarımızda Cumhurbaşkanlığı Makamının 2024/7 sayılı Tasarruf Tedbirleri Genelgesine titizlikle uyulacaktır, bu itibarla;


1- Deprem riski taşımayan ve kiralık olmayan binalarda dış cephe yalıtımına ve pencere değişimine yönelik önlemlerin uygulanması sağlanacaktır.
2- Isıtma ve soğutma sistemlerine ait boru ve kanallarda yalıtım olmayan bölgelere (vana ve flanşlar da dâhil olmak üzere) yalıtım yapılacaktır.
3- Isıtma sistemlerinde kullanılan kazanlarda her yıl baca gazı ölçümleri yapılarak brülör ayarları kontrol edilecektir.
4- İç ortam sıcaklığının ısıtma sezonunda en fazla 22 °C, soğutma sezonunda ise en az 24 °C olması sağlanacaktır.
5- Isıtma sistemlerinde bulunan otomatik kontrol panelinin (ekopanel) saatlik ve günlük ayarları yapılarak gereksiz ısıtma sonucu aşırı tüketim önlenmeli, binanın kullanımda olmadığı zamanlarda ısıtma asgari düzeyde yapılmalı, kullanılmayan alanlar ısıtılmamalı; ekopanel yoksa taktırılmalıdır.
6- Önü kapalı olan radyatörlerin önleri ve üzerleri açılacak, radyatör arkalarına alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirilecek, ihtiyaç çerçevesinde; radyatör iç temizliği, çalışmayan vanaların değişimi, termostatik vana kullanımı sağlanacaktır.
7- Kapı ve pencerelerden kaynaklanan kaçaklar tespit edilecek ve sızdırmazlığın sağlanmasına yönelik gerekli tamirat işlemleri yapılacaktır.
8- Verimsiz pompa sistemlerinin ekonomik ömrü dolanları önceliklendirilmek suretiyle yüksek verimli pompa sistemleri ile dönüşümü sağlanacaktır.
9- Genel aydınlatmada LED dönüşümü ve diğer tasarruf sağlayıcı tedbirler ivedilikle uygulamaya geçirilecektir.
10- Kamu alımlarında, enerji verimliliği yüksek projeler ile enerji kullanımı düşük olan ürünler tercih edilecektir.
11- Dış aydınlatmada kullanılan metal halide ve civa buharlı armatürlerin LED armatürler ile dönüşümü sağlanacaktır.
12- Verimsiz ve ekonomik ömrünü tamamlamış kazanlar daha verimlisi ile değiştirilecektir.
13- Binalarda bulunan uygun (gölgeleme, güney cephe vb kriterler dikkate alınarak) çatı alanlarına fotovoltaik panel (GES) kurulumuna yönelik fizibilite çalışmaları yapılacaktır.
14- Isıtma ve soğutma ihtiyacının yüksek verimli ısı pompaları ile karşılanmasına yönelik uygulama imkanı ve kolaylığı olan binalarda detaylı fizibilite çalışmaları yürütülecek ve bu çalışmalar sonucunda yapılacak değerlendirmeye göre uygulanacaktır.
15- Sıcak su ihtiyacının güneş enerjisinden karşılanmasına yönelik gerekli çalışmalar yapılacaktır.
16- Elektrik faturalarında reaktif ceza olan kamu binalarında reaktif güç kontrol panoları iyileştirilecek ve reaktif cezaların önüne geçilecektir.
17- Elektrik dağıtım şirketi UEDAŞ ile yıllık tüketimi 15.000 kW ı geçen okullarımız için %2,38 indirim anlaşması imzanmış olup 01/02/2025 tarihinden itibaren uygulanacaktır.
18- EPDK 12989 sayılı kararı gereği 01/02/2025 tarihinden itibaren yıllık elektrik tüketimi 15 bin kWh ı aşan aboneler için sübvanse kaldırılmış olduğundan, olası yüksek tüketimlere karşı okullarımız bütünlüğünde gerekli tasarruf önlemlerine uyulmalıdır.
19- Elektrikli cihazların ve aydınlatma ekipmanlarının kullanılmadıkları durumlarda kapatılmaları, ayrıca uzun süre kullanılmayan elektrikli cihazların bekleme modunda bırakılmaması ve yapılan enerji verimliliğine esas uygulamalar dahilinde personele yönelik bilinçlendirme faaliyetleri yürütülecektir.
20- Okullarda elektrik, su ve doğalgaz tasarrufu ile ilgili öğrencilere yönelik eğitimlerin verilmesi sağlanacaktır.
21- Şehir şebekesi ile yaz aylarında bahçe sulamaları yapılmamalıdır.
22- Bahçe sulamalarında yağmur suyu depolanarak kullanımı sağlanabilir.
23- Okullardaki tuvaletlerde su ve elektrik tasarrufu için harekete duyarlı varlık (hareket) sensörü uygulanmalıdır.
24- Okullarda ders saatlerinde koridor aydınlatmalarının kapatılması sağlanmalıdır.
25- Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okul ve kurumlarımızın su, elektrik ve doğalgaz tüketim, fatura ve altyapı bilgilerinin takip edilebildiği EVeP16 Yazılımı aktif olarak kullanılmalı ve güncel tutulmalıdır.
26- EVeP16 Yazılımında bulunan okullara ait günlük ve saatlik Buski su tüketimleri okullarımızca sıklıkla takip edilmeli, aşırı su tüketimleri için önlem alınmalıdır.
27- Elektrik ve doğalgaz tüketim faturaları ve ödemeleri EVeP16 Yazılım programından takip edilmeli, aşırı tüketimler için önlem alınmalıdır.
28- Okul ve kurumlarımız fatura ödemelerini günü gününe takip etmeli, fatura bedellerini zamanında MYS sistemine girerek bakanlıktan ödenek gönderilmesini sağlamalıdır. Kamu zararı oluşmaması için gecikme cezasına düşmeden faturalar son ödeme tarihinden önce ödenmelidir.
29- Fatura ödeme belgelerinin açıklama kısmının başına sırasıyla; okulun ilgili tedarik şirketindekindeki abone numarası/tesisat numarası, ait olunan ay ve yıl, okulun adı mutlaka yazılmalıdır.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Enerji Yönetim Birimi


BENZER İÇERİKLER

Enerji Verimliliği Haftası Etkinlikleri - 2021

Yapım, Bakım, Onarım Anketleri

Kurumlara Ait Enerji Yönetim Birimi Yönergeleri

Şarj İstasyonu Tevsik Belgesi