NASA uydularından toplanan veriler, bitki ve ağaçlardaki yaprak alanlarındaki artışın tüm Amazon yağmur ormanlarının kapsadığı bölgeye denk olduğunu ortaya koydu.
BBC?ye göre, 2000?li yılların başına kıyasla, iki milyon kilometrekare ilave yaprak alanı (yüzde 5?lik bir artış) artışı yaşanıyor. Yeni yeşilliklerin üçte birini Çin ve Hindistan?da görülen yeşillik artışı oluşturuyor.
Dünyadaki en yüksek nüfusa sahip olan ve gezegenin en büyük kirleticilerinden olan iki ülke, ?hırslı? ağaç dikme politikaları uyguluyor. 2017 yılında, Hindistan gönüllülerin 12 saat içerisinde 66 milyon fidan dikmesi ile kendi ağaç dikme rekorunu kırdı.
Yeşillikteki artış ilk olarak 1990?ların ortalarında fark edildi, ancak araştırmacılar insan faaliyetinin bunu etkileyip etkilemediğini bilmiyorlardı. Orta Çözünürlüklü Görüntüleme Spektroradyometre (MODIS) teknolojisini kullanan araştırmacılar, dünya üzerindeki bitki örtüsünü 20 yıllık bir süre içinde ve yerden 500 metre seviyesine kadar analiz edebildiler.
Çalışmanın yazarı Chi Chen, ?Çin ve Hindistan dünyadaki ağaçlandırma hareketinin üçte birini gerçekleştirmesine rağmen, gezegendeki dikili alanların sadece yüzde 9?una sahip. Kalabalık nüfuslu ülkelerdeki aşırı sömürü kaynaklı arazi bozulmalarını göz önüne alacak olursak bu şaşırtıcı bir bulgu.? diyerek açıklamasını gerçekleştirdi.
MODIS, son yirmi yılda her gün gezegendeki her yerin dört kare fotoğrafını çekti. Çalışmanın ortak yazarı olan NASA araştırma bilimci Rama Nemani, bu uzun vadeli verilerin araştırmanın derinleşmesine katkıda bulunduğunu belirtiyor.
?Dünyadaki yeşillik artışı ilk gözlendiğinde, bunun daha sıcak, daha yağışlı bir iklim ve atmosferde eklenen karbondioksit kaynaklı döllenme nedeniyle olduğunu, kuzeydeki ormanlarda yaprak büyümesi gibi verilerle karşılaşacağımızı düşündük. Şimdi ise, olguyu gerçekten küçük ölçeklerde anlamamızı sağlayan MODIS verileriyle insanların da bu artışa katkıda bulunduğunu görüyoruz.? dedi.
Çin?in yeşillendirme etkilerinin yüzde 40?ı ormanları koruma ve genişletme çabalarından kaynaklanıyor. Nemani, ?Artık doğrudan insan etkisinin yeşilleşen dünyanın kilit bir sürücüsü olduğunu biliyoruz, bunu iklim modellerimizde hesaba katmamız gerekiyor? dedi. ?Bu, bilim insanlarının farklı dünya sistemlerinin davranışları hakkında daha iyi tahminler yapmalarına ve ülkelerin nasıl ve ne zaman harekete geçmeleri konusunda daha iyi kararlar almalarına yardımcı olacak.?
Ağaçlandırma, iklim değişikliğinin yavaşlamasına yardımcı olurken, endüstriyel ölçekli sığır çiftliğinin şiddetli ormansızlaşmaya yol açtığı Brezilya gibi bölgelerdeki doğal bitki örtüsü kaybını telafi etmiyor. Toprak kaybı ve küresel ısınma gibi çevresel kaygılar gittikçe artan sayıda insanı tüketim alışkanlıklarını dönüştürmeye itiyor