Eşanjör ya da ısı değiştirici, değişik sıcaklıklardaki iki ya da daha çok akışkanın, ısılarını, birbirine karışmadan (temas etmeden) birinden diğerine aktarmasını sağlayan cihazlardır. Genelde akışkanlar birbirlerinden bir ısı transfer yüzeyi ile ayrılırlar ve birbirlerine karışmaları bu sayede önlenir.
Kullanım alanları çok geniştir. Proses, petrokimya, enerji santralleri, bina ısıtma soğutma, klima santralleri, soğutma, gemi inşa, kağıt üretimi, atıksu, ısı geri kazanımı, ve diğer endüstriyel sektörlerde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Günlük yaşamda karşılaşılan en yaygın örnekleri olarak, araba radyatörleri, split klima serpantinleri, hava ısıtıcıları, kombilerdeki kullanma suyu ısıtıcıları, yağ soğutucuları ilk akla gelenlerdir.
Eşanjörler plaka tipi ve borulu eşanjör olmak üzere ikiye ayrılır.
Günümüzde bireysel merkezi sistemlerde ısıtma ve kullanma sıcak suyu elde edilmesinde plakalı ısı eşanjörleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Kaynaklı ve contalı iki çeşidi vardır.
Plakalı Eşanjörün Çalışma Prensibi: Farklı sıcaklıklara sahip türdeş veya farklı akışkan cinslerinin plakalar arasında birbirine karışmadan dolaşarak ısı alış verişi yapmasıdır. Plakalar üzerindeki özel balıksırtı dizayn sayesinde akış esnasında akışkanın hızı, sürekli olarak değişir. Bu nedenle elde edilen çalkantı ve yüksek türbülans sayesinde daha küçük hacim ile gereken ısıyı transfer eder.
Kızgın sudan veya buhardan yararlanarak ısıtma için gerekli 90/70 ºC suyun elde edilmesinde genellikle borulu eşanjörler kullanılır. Borulu eşanjörler U borulu ve düz borulu olarak üretilirler. Boru demetleri bakır veya çelik borulardan oluşur.