ÇEVRE DOSTU OKUL

ÇEVRE DOSTU OKUL / EKB

Enerji Kimlik Belgesi (EKB)

EKB

Enerji Kimlik Belgesi (EKB), 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanununa ve bununla birlikte Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine için çıkartılan kanunlarca, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının düzgün ve verimli kullanılmasını amacıyla çıkarılmıştır.

Bu belge ile birlikte enerji israfının önüne geçilmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için optimum seviyelerde binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım ve montalama özellikleri ve ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren enerji analiz belgesidir.

Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır?

Enerji Kimlik Belgesini alabilmek için bu konuda Bakanlık tarafından onaylanmış, bu işlemler üzerinde çalışabilen mühendis ya da uzmanlar ile alabilirsiniz. Bu kişiler genel olarak odalara bağlı, SMM belgesine sahip mühendisler veya bünyesinde bu tür işlemler için vasıflı, tecrübe sahibi, kişileri bünyesinde barındıran Yetkili Enerji Danışmanlık şirketleri tarafından da alınabilir.

Bu uzmanlar, bu belgeyi temin etmek isteyen binalar için belli çalışmalar ve analizler yapmaktadırlar. Bu çalışmalardan bazıları; binanın yaşının ölçümü, yönü, konusu, yalıtım üzerine yapılmış iç ve dış cephe mantolama çalışmaları, döşemeler ve teknik bilgileri ile birlikte ayriyeten elektrik ve mekanik tesisatlarına bakmaktadırlar. Yani kısacası binanın neredeyse baştan sona analizini gerçekleştirmektedirler.

Yapılacak çalışmalar sonucu uygunluğa göre değişikliklerin uygulanması ve yürürlükte kalmasıyla birlikte, bu belgedeki bilgiler 10 yıl geçerli sayılacaktır. 10 yılın sonunda da yeniden bir analiz ve kontrol yapılması gerekmektedir. Bu sayede güncel duruma uygunluk olmuş olacaktır.

Bu arada Enerji Kimlik Belgesini alırken mutlaka alacağınız danışmanlık firmasını iyi araştırmanız ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmış bir danışmanlık firması ya da kişisi olmasına dikkat ediniz. Çünkü onaylanmayan bu kişilerin yaptıkları çalışmalar ve attıkları imzalar bakanlık tarafından geçersiz sayılacaktır. Bu da yapılan analizlerin ve verilen paraların gereksiz ve yersiz olacağını göstermektedir. Onaylı Enerji Danışmalık Firmalarını görebilmek için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nün resmî sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Enerji Kimlik Belgesinin Numarasını buraya tıklayarak E-Devlet üzerinden giriş yaparak dilerseniz binanızın durumunu sorgulatabilirsiniz.

EKB

Enerji Kimlik Belgesini Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Bu kimlik belgesini alabilmeniz için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir:

  • Yapı Ruhsatı
  • Elektrik Projesi (Aydınlatma projesi yeterlidir.)
  • Isı Yalıtım Raporu (TS-825)
  • Mimari Proje (Kapak, vaziyet planı, kat planları, kesitler, görünüşler.)
  • Mekanik Proje (Isıtma, var ise soğutma, var ise havalandırma, var ise yenilenebilir enerji sistemlerine ait projeler.)

Enerji Kimlik Belgesini Kimler Almalıdır?

Bu kimlik belgesini alabilecek yapılar, mevcutta yapılmış olan binalar ya da yapılmakta olan yeni binalar olarak açıklanmaktadır. Bu yapıların Enerji kimlik belgesini alma zorunluluğu bulunmaktadır.

Yapılmış olan binalar herhangi bir sıkıntı yaşamadan, gerekli koşulları tamamlanması halinde kimlik belgeleri en kısa sürede temin edilebiliyor. Ancak yeni yapılan binaların enerjililiği C sınıfından düşük olması durumunda, kanunen bu binalar iskân dışı bırakılıyor.

Zaten bu belgenin yapılara verilmesinin sebebi, onları daha verimli enerji kullanımına teşvik etmek, bu konuda onları bilinçlendirmek olmaktadır. Bu sayede bilinçlenen ya da bilinçlenmek durumunda olan toplum çevre dostu yapılarda, çevreye zarar vermeden yaşamaya devam edebileceklerdir.

Enerji Kimlik Belgesi Zorunlu Mu?

Enerji Verimliliği Kanunu Uygulama Yönetmeliği kapsamında, mevcut binalar ve 1 Ocak 2011 tarihinden önce yapı ruhsatı almış, inşaatı devam edipte halen bitmeyen binalar için Enerji Verimliliği kanunu 1 Ocak 2020 tarihi itibari ile zorunlu hâle gelmiştir.

Sonrasında yapılan diğer binalar ise zaten yürürlükte olan kanun gereğince bu belgeyi almak zorunlulukları bulunmaktadır.

Hangi Bina Ve Konutların Enerji Kimlik Belgesi Alması Gerekli Değildir?

Kullanılan alanın 50 m2nin altında olan binalar, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait, Adalet Bakanlığı’na ait ceza ve infaz kurumları, kullanım ömrü 1 yıldan az olan binalar, seralar, atölyeler ve imalathanelerin Enerji Kimlik Belgesi alması zorunlu değildir.

Enerji Kimlik Belgesini Yeniletmek Gerekir Mu?

Enerji Kimlik Belgesi alan yapılar ve binalar bu belgeyi 10 sene boyunca kullanabilmektedirler. 10 senenin sonunda bu belge işlevselliğini yitirmekte ve yenilenmeye ihtiyaç duymaktadır. Bunun için de 10 yıl bittikten sonra 1 yıl içinde tekrardan binanızın Enerji Kimlik Belgesini yeniletmek zorundasınız.

Enerji Kimlik Belgesini Hangi Kuruluşlar Verebilir?

Bu belgeyi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmış Enerji Danışmanlık firmalarına başvurarak temin edebilirsiniz. Onlar gelip enerji analizini yapıp, durumunuza göre size belgeyi temin edeceklerdir.

Ancak unutmadan bu tür firmalara danışmadan önce onaylı Enerji Danışmalık Firmalarını görebilmek için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nün resmi sayfasını ziyaret etmenizde fayda vardır. Dolandırıcılığa karşı kendinizi korumalısınız.

Enerji Kimlik Belgesi Almanın Faydası Nedir?

Aslında bunun faydası tüm daire sahiplerini doğrudan etkilemekte. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalara İskân Ruhsatı verilmeyeceği açıkça belirtilmektedir. Bu durumda da İskân Ruhsatı olmayan binalarda daire alım - satımı gerçekleşmesi söz konusu değildir. Bu ilk ve en önemli maddelerden biridir. Diğer faydaları şunlardır:

  • Binanızın ısıtma, havalandırma, aydınlatma vb. diğer enerji gerektiren konularda ne kadar enerji tükettiğini görebilirsiniz,
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanmış bir binanız olur,
  • Yıllık enerji tüketim miktarlarını görebilirsiniz,
  • Binanızın enerji tasarrufu konusunda nelere sahip olduğunu ve neler yapmanız gerektiğini görürsünüz,
  • Gereksiz işlemlerden uzaklaşıp, paranızı daha iyi harcarsınız.