Dış Kapı Hava Perdesi
Giriş kapısının iç kısmına takılan, dış ünitesi olmayan, motor, fanlar, rezistans ve elektronik kartlardan oluşan, bina içerisindeki havayı emiş yapıp yüksek basınçlı hava debisi ile zemine doğru veren cihaza hava perdesi denir.
Üç çeşit hava perdesi bulunmaktadır:
- Isıtıcısız Hava Perdesi (Ortam Havalı Soğuk Hava Perdesi): Mekân içerisindeki havayı emiş yapıp basınçla aşağı doğru üfler ve bu hava cihaz çalıştığı süre içerisinde mekan içinde sirkülasyona başlar. Kapı önünde perdeleme yapar. Bu esnada dışarıdan içeriye girmeye çalışan sıcak hava,toz.uçan haşere sinek vb. içeriye giremez.
- Isıtıcılı Hava Perdesi (Sıcak Hava Perdesi - Rezistanslı): Mekân içerisindeki havayı emiş yapar. Bu hava ısıtılmış rezistansların arasından geçerken ısınır. Fanların yardımı ile basınçlı olarak zemine doğru üfler. Kapı önüne perdeleme yapar. Mekân içerisindeki iklimlendirilmiş havanın içeride kalmasını dışarıdan içeriye girmeye çalışan hava, uçan haşerelerin içeriye girmemesini sağlar. Sıcak hava üflediği için yağmurlu havalarda ıslak kalan kapı ağzının kuru olması sağlanmış olur.
- Su ve Buhar Serpantinli Hava Perdesi: Su serpantinli modeli oteller, fabrikalar tarafından tercih edilir. Tercih sebebi, mekânda sıcak su kazanları, güneş ısıtıcıları olması sebebiyle hazırda sıcak su olduğundan ısıtmak için enerji harcaması yapmaya gerek kalmaz. Merkezi sistem ile ısıtma ve soğutma yapan binalarda hazır olan sıcak su sistemi tesisat döşenerek hava perdesine bağlantısı yapılır. Hazır olan sıcak su hava perdesinin içerisindeki serpantinleri ısıtır, fanlar serpantinlerdeki ısınan havayı başınçlı bir şekildi kademe ayarlarına göre üfleme yapar.
Hava Perdesinde Amaç Nedir?
Mekân içerisin de bulunan ısıtılmış veya soğutulmuş havayı muhafaza ederek enerji tasarrufu sağlamaktır. Dış ortamdan gelen sıcak / soğuk havayı, toz, duman, uçan haşere (sinek, kelebek, arı vb.) içeriye girmesini önlemek. İç ve dış bölümü hava yalıtımı suretiyle ikiye böler. İki ortam arasındaki yalıtımı ortam ve mevsim şartlarına göre maksimum düzeyde sağlar. Bu sayede görünmez bir kapı oluşturur. Kapı açık olduğu için müşteri giriş çıkısı rahat sağlanır. Asıl amaç insan, hayvan ve bitkilerin dolayısıyla onların yaşarken, çalışırken veya her hangi bir anlarında kendilerini rahat hissedebilecekleri ortamların sağlanması ve endüstriyel bir mamulün üretilmesi sırasında mamulün istenilen özelliklerde üretilmesi için gerekli olan atmosferik şartları sağlamaktır.
Hava Perdesi Nerelerde Kullanılır?
- Isı ortamlarının ayrılması istenildiği durumlarda
- Isı yalıtımının ve muhafazasın zorunlu olduğu hâllerde
- Enerji tasarrufu sağlanması istenildiği yerlerde
- Müşteri sirkülasyonu nun yüksek düzeyde sağlanmasının istenildiği yerlerde
- Otel, mağaza, market, hastane, lokanta, kafe, sağlık merkezleri, havaalanı, eczane, kuyumcu, kasap vb. iş yerlerinde kullanılabilir.
Hava Perdesi Seçimi
Aşağıdaki başlıklar dikkate alınarak hava perdesi seçimi yapılmalıdır:
- Kapı Genişliği
- Kapı Yüksekliği
- Rüzgâr Durumu
- Mekânın İklim Koşulları
- Enerji Durumu
- Fan Çapı
Hava perdesi doğru seçilmeyen bir hava perdesi enerji verimini tersine çevirebilir.