Bir binanın ısıtılması veya soğutulması için harcanan enerjinin azaltılmasında mekanik tesisat yalıtımının önemi gözardı edilemeyecek kadar büyüktür. Özellikle binaların ısıtma ve soğutma tesisatlarının, ısıtılmasına ve soğutulmasına gerek olmayan mahallerden geçen bölümleri ve bu bölümlerdeki vana ve armatürler yalıtıldıkları takdirde sağlanacak enerji tasarrufu önemli boyutlardadır. Bu yüzden mekanik tesisatı oluşturan boruların, tankların, depoların, klima kanallarının, vanaların ve armatürlerin, içinden geçen akışkanın sıcak veya soğuk oluşuna göre uygun özelliklere sahip ve uygun kalınlıktaki yalıtım malzemeleri ile yalıtılmaları gerekmektedir. Enerji verimliliği için binadaki ısıtma, soğutma veya sıcak su tesisatlarına mutlaka ısı yalıtımı yapılması gereklidir. Tesisat yalıtımında kullanılabilecek çeşitli tesisat yalıtımı malzemeleri bulunmaktadır. Ayrıca verimli ısıtma - soğutma sistemleri tercih edilmeli ve otomatik kontrol teknolojilerinden faydalanılmalıdır.
Tesisatta ısı yalıtımı en genel olarak sıcak hatlarda ısı kaybını soğuk hatlarda ısı kazancını önlemek için alınması gereken tedbirler olarak ifade edilebilir. Tesisat yalıtımı ile enerji kayıp ve kazançlarının yanı sıra hattı oluşturan boruların yoğuşma sebebiyle korozyona uğraması önlenir.
Enerji kazanımı, sıcak veya soğuk olan yüzeyin büyüklüğünde, yalıtılacak olan yüzey ile ortam sıcaklıkları arasındaki farka ve ısı yalıtım malzemesinin özelliklerine bağlıdır. Bu yüzden kullanılacak olan yalıtım malzemesinin özelliklerini ve nerelerde kullanılacağını iyi analiz edebilmek gereklidir.
Bir mekanik tesisatın yalıtım malzemesinde aranması gereken özellikler aşağıdaki gibidir:
Bütün bu özellikler oluşturulacak olan tesisatın soğuk, ılık veya sıcak oluşuna göre önem kazanmaktadır.
Binaların ısıtma tesisatı ılık hatlar sınıfına girmekte olup ısıtma tesisatlarında kullanılan ısı yalıtım malzemeleri polietilen köpük, elastomerik kauçuk köpüğü ve cam yünüdür.
Soğuk tesisatlarda açık gözenekli ısı yalıtım malzemeleri kullanılması durumunda yoğuşmanın engellenmesi için dıştan buhar kesici bir malzeme ile kaplanması gerekir. Kapalı gözenekli malzemelerde ilave bir kaplamaya gerek yoktur. Yoğuşma ve korozyon oluşumu gibi yalıtımın kalitesini düşüren ve istenmeyen durumların oluşmasına engel olabilmek için yalıtım malzemesinin su buharı difüzyon direnç katsayısının (µ) yeterince yüksek olmasına, uygun yalıtım kalınlığı seçilmesi ve doğru uygulama detayı seçilmesine dikkat edilmelidir. Soğutma tesisatında yalıtım uygulamalarında malzemelerin bindirme aralıklarında sızdırmazlık mutlaka sağlanmalıdır. Bunun için kendinden yapışkanlı buhar kesici bantlar kullanılmalıdır.
Bazı yalıtım malzemelerinin su buharı difüzyon direnç katsayıları aşağıdaki gibidir:
Bir vanayı yalıtmamanın aynı çaplı borudan yaklaşık 3 - 4m'yi yalıtmamakla aynı olduğu ve bu vanadan olan ısı kaybının 3 - 4m borunun ısı kaybına eş değer olduğu gözden kaçırılmamalıdır.
Vana ve diğer armatürlerin yalıtımları şimdiye kadar galvaniz sacdan kutu yapılarak bunların içerisine camyünü ya da taşyünü doldurularak yapılmaktaydı.
Fakat bu yöntem vananın bakımını zorlaştırdığı gibi herhangi bir sızıntı durumunda yalıtım malzemesinin özelliğini bozmaktaydı. Günümüzde vana yalıtımları için demonte edilebilen yalıtım ceketleri imal edilmektedir. Vana ceketleri, sıcak su ve buhar gibi ısıtma sistemlerinde vana yüzeyinde olan ısı kaybını, soğutma sistemlerinde ise ısı kazancını ve yoğuşmayı önlemek amacı ile kullanılmaktadır.
Mevcut binalarda çatı ve duvarlara ısı yalıtımı yapılması ve pencere sistemlerinin iyileştirilmesi ile mekanik tesisatta yapılan ısı yalıtımı sonucu binanın kışın ısı kaybı, yazın ise kazancı azalacaktır.
Bu ısı kaybı / kazancındaki azalmanın binada tüketilen yakıt miktarlarında bir tasarruf sağlayabilmesi için ısıtma sistemi tarafından algılanabilmesi gereklidir.
Bu nedenle bu binalarda var olan mekanik ısıtma ve soğutma sistemlerinin iyileştirilmesi şarttır. Bu iyileştirme aşağıdaki maddelerin uygulanmasıyla yapılır: