ÇEVRE DOSTU OKUL

ÇEVRE DOSTU OKUL / OTOMATİK SULAMA SİSTEMİ

Otomatik Sulama Sistemi

Otomatik Sulama

İstenen zamanlarda, istenildiği kadar sulama yapan, iş gücü ve işçiye ihtiyaç duymayan, eksiksiz sulama yapan ve aynı zamanda istenilen her saatte sulamayı kendi kendine hâlledebilecek bir otomatik sistemdir. Günlük hayatta özellikle bahçelerde, seralarda, otel bahçelerinde ya da AVM ve plaza gibi çeşitli merkezlerin yeşil alanlarında görülen bu sistem; iş gücüne ihtiyaç duymadığı için ne zaman sulanması gerektiği ya da sulanıp sulanmadığı ile ilgili bir sorgulamaya gerek duymaz. Zaman ve miktar ayarlı bu sistem otomatik olarak belirlenen zaman aralıkların ayarlanan bölgeye istenildiği kadar sulama yapar ve durur. Bu sayede suların gereksiz yere harcanmasına da engel olur. İş gücü tasarrufu sağlayarak personel ya da bahçe sahibinin de yorulmasına gerek kalmaz.

Otomatik sulama sistemi kurulumunun ve montajının yetkili kişiler tarafından yapılması önemlidir. Bu oldukça fazla su israfına ya da maddi hasara yol açıp bitkilere fazla su gitmesine ya da hiç su gitmeyerek kurumalarına yol açabilir.

Borular ve hortumlar dâhil olmak üzere hiçbir parça toprağın üzerinden göz ile görülemez. Tüm bu parçalar toprağın altına yerleştirilerek gizlenir ve yalnızca sulama aparatı toprağın üzerinde kalacak şekilde montajı ve kurulumu yapılır. Bu sistemlere ait çeşitli başlıklar bulunur. Bunlardan biri sabit bir alanı sabit hızla sularken diğeri farklı alanları değişik açılar ve sulama teknikleri ile de sulayabilmektedir. Alan geniş ise genellikle bu başlıklar tercih edilir. Bu sayede daha geniş bir alan daha az zahmet ve maddi kaynak ile daha verimli şekilde sulanmış olur.

Sistem Nasıl Çalışır?

Sulama zamanlayıcılarının kontrol ettiği selenoid vanalar, istenen bölgedeki su geçişini kontrol eder ve bu vanaların üzerine monte edilen ana boru ve ekleme malzemeleri sayesinde su geçişi başlar. Tasarlanan noktalardaki sprey başlıklar sulama işlemini gerçekleştirir. Zamanlayıcılar elektrikli veya pilli olarak talep ve olanaklar doğrultusunda seçilebilmektedir. Arazi - çim ve bitki - ağaç sulama olarak 2 ayrı yöntem ile sulanabilmektedir:

  • Çim sulama için sprey başlıklar,
  • Bitki sulama içinse damla sulama boruları kullanılır.

Sistemde Kullanılan Ana Malzemeler

  • Sprey Başlıklar - Rotor Fıskiyeler: Otomatik sulama sistemlerindeki suyun basıncı sayesinde yeryüzüne çıkarak önceden ayarlanan yarıçaplarda suyu püskürterek çim yüzeylerde eşit bir sulama sağlamaktadır. Sulama işlemi bittiğinde tamamen yüzeye gömülürler.
  • Vana Kutusu ve Selenoid Vanalar: Otomatik sulama sistemlerindeki suyun açılma ve kapanma işlemini, akış debisini otomatik olarak kontrol eden ana elemanlardır. Kontrol vanaları sulama sisteminizin kalbidir. Düşük debiden yüksek debiye, temiz sudan kirli suya ve düşük basınçtan yüksek basınca kadar işinizi görebilecek ve yıllar boyu güvenilir şekilde çalışacak bir vana vardır. Sulama kontrol ünitesi tarafından yönetilmektedir. Pilli ve elektrikli olarak iki çeşidi bulunmaktadır.
  • Otomatik Sulama
  • Zamanlayıcılar: Kontrol üniteleri otomatik sulama sisteminin beynidir. Programlanan çalışma zamanlarına uygun şekilde, belirlenen sulama bölgelerini açar ve kapatır. Düzgün programlanan kontrol üniteleri peyzaj alanının ideal sulama zamanında doğru miktarda su almasını garantiler.
  • Sensörler: Otomatik sulama sistemleri yağmurlu günlerde sensörler sayesinde gereksiz sulamayı keserek erteleme imkânına sahiptir. Özellikli bir malzeme olması sebebi ile müşteri talepleri doğrultusunda sisteme eklenebilir.