Türkiye'de üretilen toplam elektriğin %25'i aydınlatmada kullanılmaktadır. Yaygın olarak kullanılmakta olan akkor flamanlı lambalar elektrik enerjisinin %95'ini ısıya çevirmekte, sadece düşük bir kısmını ışığa dönüştürerek aydınlatma sağlamaktadır. Ampulle aydınlatmada yaşanan olumsuzluklardan biri de sıcak mevsimlerde ampullerden kaynaklanan ilave sıcaklığı gidermek için klima kullanımı ihtiyacının artmasıdır.
İç mekanlarda kullanılan ve eski teknikleri içeren aydınlatmalar, elektrik faturalarında büyük artışa neden olurken aydınlatma konusunda ise oldukça yetersiz kalıyor. Aydınlatma dünyasının geleceği olarak gelişimine hızla devam eden LED ise ("Light Emitting Diode", Işık Yayan Diyot), yarı iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır. 1920'lerde Rusya'da icat edildi ve 1962 yılında Amerika'da pratik olarak uygulanabilen elektronik bir bileşen hâline getirildi.
Algılarımızın %80'i görsel yolla sağlanmaktadır. Bu amaçla aydınlatma her şeyden önce görsel fonksiyonların gerçekleşmesi için gereklidir. Fizyolojik ve psikolojik etkileri göz önüne alınarak gerçekleştirilen bir aydınlatma konforlu bir ortam oluşturmalıdır. Bunların dışında yaptığı görsel etki ile aydınlatma prestij ve güvenlik arttırıcı bir unsurdur.
Aydınlatmanın, ticari binalardaki elektrik enerjisi tüketimi içerisinde hatırı sayılır bir payı vardır. Enerjinin etkin kullanılması gereken günümüzde, tüm diğer tüketim kalemlerinde olduğu gibi aydınlatmada da minimum enerji tüketimi ile maksimum verimin alınması gerekmektedir.
Otomatik kontrol sistemleri, hareket sensörleri, ışık sensörleri, zaman saatleri ve gaz deşarjlı lambalarda tasarruf sağlayan modüller ile tasarruf ve konfor bir arada sunulmaktadır.
Isıtma ve soğutma sistemlerinden sonra gelen en büyük enerji tüketim kaynağı aydınlatma sistemleridir. Tüketilen elektrik enerjisinin her alanda ciddi orandaki rakamları aydınlatma sistemlerinde ekonomik çözümlerin ve tasarruf yöntemlerinin gerekliliğini açıkça ortaya koymaktadır. Birkaç basit önlem alınarak önemli oranlarda elektrik tasarrufu sağlanabilinir. Bu tedbirlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Düşük güç tüketimine sahip olmaları, uzun yıllar boyunca sorunsuz çalışabilmeleri, dayanıklı ve çevreci olmaları ve verimli olmaları nedeniyle LED'ler artık vazgeçilmez ışık kaynakları olarak görülmektedirler.